Obama'ya söyle: Shell'in Kuzey Kutbu'nda petrol arama izinleri iptal edilsin!

Shell, önümüzdeki yaz Kuzey Buz Denizi’nde, Alaska açıklarındaki berrak sularda petrol aramaya hazırlanıyor, fakat dev petrol şirketi daha güneydeki sularda bile kullandığı ekipmanların güvenliğini sağlamaktan aciz.

Obama'ya söyle: Shell'in Kuzey Kutbu'nda petrol arama izinleri iptal edilsin!
 Shell, önümüzdeki yaz Kuzey Buz Denizi’nde, Alaska açıklarındaki berrak sularda petrol aramaya hazırlanıyor, fakat dev petrol şirketi daha güneydeki sularda bile kullandığı ekipmanların güvenliğini sağlamaktan aciz. Son olarak bir kış fırtınası sonucunda petrol platformlarından biri Alaska açıklarında kontrolden çıkınca Shell’in son dönemdeki fiyaskolarına bir yenisi daha eklendi.

ll’in platformu Kuzey Buz Denizi’nden römorklar aracılığıyla çekilirken meydana gelen şiddetli fırtına çekme halatının kopmasına yol açtı. Sayısız kurtarma denemesinden sonra durum iyice tehlikeli bir hal aldı ve şirket platformun sürüklenmesine engel olamadı. Platform Kodiak Adası yakınlarında karaya oturdu. 
Shell ancak şu sıralarda, karaya oturmasından altı gün sonra platformu tekrar yüzdürmeyi başardı ve zararın ne boyutta olduğunu henüz kimse bilmiyor.

Bütün bu olanlara rağmen Shell, 2013’de Kuzey Kutbu’nda petrol aramakta ısrarlı ve bugünlerde şirkete bu fırsatın verilip verilmeyeceği tartışılıyor. Shell’in Kuzey Kutbu’nda bu yıl ve sonrasında yapmak istediği petrol aramalarını durdurmak için hala şansımız var.

Hemen harekete geç ve Kuzey Kutbu’nu korumak için kampanyamıza katıl. ABD Başkanı Obama’dan Kuzey Kutbu’nda petrol aramalarını durdurmasını ve Shell’in arama izinlerini iptal etmesini iste.

Kuzey Kutbu'nda Shell'e güvenmemek için 8 neden

1. Shell’in herhangi bir petrol sızıntısının temizleme maliyeti hakkında en ufak bir fikri yok

2012 Mart ayında Birleşik Krallık Meclis Çevresel Denetleme Komitesi’nin sorularına cevaben Shell’in Kuzey Buz Denizi acil tepki şefi Peter Velez, Shell’in bölgede olabilecek herhangi bir sızıntı temizleme operasyonunun maliyetlerini hesaplamadığını kabul etti.
2. Shell’in mavnası, Arctic Challenger, ABD hükümeti tarafından yeterince güvenli bulunmadı

Geçtiğimiz Temmuz ayında ABD yetkililerinin bildirdiğine göre, sahil güvenlik standartlarına uymadığı için Shell’in Petrol Sızıntısı Müdahale Filosu’nun Kuzey Kutbu’na gitmesine izin verilmedi. Gemileri Arctic Challenger, deniz buzunun içinden güvenlik ekipmanı taşımış olan 36 yıllık bir mavna. Ama ABD yetkilileri güvertede gördüklerinden memnun kalmadılar ve Arctic Challenger’ın aşırı sert Kuzey Kutbu iklimine dayanabileceğine güvenmediler. Shell’in ilk başta geminin 100 yılda bir görülen fırtınalara dayanıklı olduğunu iddia etmesine rağmen, şirketin mühendisleri mavnanın bu kadar ağır standartları tutturmasının artık mümkün olmadığını söylüyorlar.

3. ABD Sahil Güvenliği Shell’in sızıntı durumunda kullanacağı petrol çözücüleri “güvenilir bulmuyor”

ABD Sahil Güvenlik Kumandanı Bloomberg, bir söyleşide “Alaska’daki soğuk sularda kullanıldığında olabilecek şeyleri güvenilir bulmuyorum” diyerek, bir sızıntı halinde Shell’in kullanmayı planladığı petrol çözücüler konusundaki şüphelerini belirtti. Shell, bu çözücülere Kuzey Kutbu petrol sızıntısı müdahale planının büyük bölümünde yer veriyor.

4. Shell’in sondaj gemisi “sert bir meltemde” karaya oturdu

15 Temmuz'da Shell’in sondaj gemisi, Noble Discoverer, Alaska’daki korunaklı ve görece sakin Hollanda Limanı’nda, saatte 56 kilometreyle esen rüzgarda karaya oturdu. Hem Noble Discoverer hem de Kulluk Shell’in övündüğü gibi teknoloji harikası değil, tersine eskimiş, paslı gemiler. Kulluk geçtiğimiz 13 yılı hizmet dışı geçirdi, Noble Discoverer ise 1966 yapımı.

5. Shell’in sondaj gemisi alev aldı

Kasım ayında Noble Discoverer Alaska’daki Hollanda Limanı’na dönerken alev aldı ve limanda uzman bir ekip tarafından söndürüldü.

6. Shell’in sondaj kapağı güvenlik sistemi testlerde “teneke kutu gibi ezildi”

Aralık ayında açıklandığına göre, Eylül’de yapılan testlerde Shell’in Kuzey Kutbu’nda kullanacağı petrol sızıntısı önleme sistemi ağır hasar gördü. ABD’nin Güvenlik ve Çevre İcra Bürosu’nun (BSEE) bir temsilcisi, su seviyesinin altındaki sondaj kapağının “teneke kutu gibi ezildiğini” açıkladı.

7. Shell’in Alaska Başkan Yardımcısı itiraf etti: “sızıntılar olacak”

BBC’de yaptığı bir söyleşide Pete Slaiby en çok kaygılandıkları durumun petrol sızıntısı olduğunu itiraf etti. “Bana hiç sızıntı olacak mı diye sorarsanız, zannediyorum ki sızıntı olacak.” diye konuştu.

8. Shell’in Kuzey Kutbu petrol platformu kayalara çarptı

31 Aralık 2012’de Shell’in petrol platformu Kulluk, Alaska sahillerinden Seattle’daki limana doğru yedeklenmiş çekilirken karaya oturdu. Birkaç gün önce Alaska Körfezi’nde sert havaya yakalanmış, 122 metrelik çekme halatı kopmuş ve platform sürüklenmeye başlamıştı. Bir römorkör Kulluk’a yeniden bağlanmayı becermiş fakat Kodiak Adası’nın 80km güneyinde, 10 metre derinliğindeki denizde, saatte 65km esen rüzgarda “birden fazla motor arızası” sonucunda platform tekrar sürüklenmeye başladı. Çekmek için sarfedilen tüm çabalara rağmen, sonunda platform tekrar karaya oturdu. Kulluk’un 526 bin litre dizel yakıt ve 45 bin litre hidrolik yağ taşıdığının bilinmesine rağmen henüz bir sızıntı yaşandığı bildirilmedi. Shell karaya oturmasından altı gün sonra platformu tekrar yüzdürmeyi başardı ve zararın ne boyutta olduğunu henüz kimse bilmiyor.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209