Belarus'ta muhalifler Çernobil'i andı

Belarus'un başkenti Minsk'te 2 bin muhalif, ülkenin büyük bölümünü etkileyen Çernobil felaketinin yıldönümünde gösteri yaptı.

Belarus'ta muhalifler Çernobil'i andı

 Ülkedeki siyasi baskıyı da protesto eden ve Devlet Başkanı Alexandre Lukaşenko aleyhinde slogan atan göstericiler, "Çernobil acımız", "Sivil nükleer yok", "Belarus'ta nükleer santrale hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

Ukrayna'nın kuzeyinde Rusya ile Belarus yakınlarındaki Çernobil nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe 26 Nisan 1986'da meydana gelen patlama sonrasında yangının söndürülmesi için hiçbir koruma olmaksızın gönderilen çok sayıdaki görevli yıllar sonra ölmüş ve resmi rakamlara göre, radyasyonun sadece Ukrayna'da 2,3 milyon insanı etkilediği belirtilmişti.

BM, felaket sonrasında en çok etkilenen üç ülkede 4 bin kişinin öldüğü veya öleceği tahmininde bulunurken, Greenpeace, felaketin 100 bin kişinin potansiyel ölümüne yol açacağı öngörüsünde bulunuyor.

Belarus Devlet Başkanlığına göre, ülke topraklarındaki radyasyonu temizlemek için 19 milyar dolardan fazla harcama yapan Minsk'e felaketin faturası 235 milyar doları buldu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209