Bir Aile Danışma Merkezi İle Kaygı Üzerine Konuştuk

Kaygı Nedir? Kaygı ya başka bir deyişle Anksiyete, kişinin dışarıda çevresinde ve kendi vücudunda algıladığı belirli uyaranları tehdit olarak yorumlamasıdır. Kişi sürekli sıradan olaylarla ilgili endişe duyar. Hayatın her alanına yayılan bu endişesini kontrol etmekte zorlanır. Sürekli bir tetikte olma halindedir. Huzursuzluk, gerginlik, odaklanmakta güçlük, kolay yorulma, endişe verici düşüncelerin olması ve kişinin bunları kontrol etmekte zorlanması gibi durumlar görülmektedir. Uykuda problemler ve iştahta bozulmalar da bu belirtilere eklenebilmektedir. Bu belirtiler kişinin günlük işlerini yapmasına engel olabilmektedir.

Bir Aile Danışma Merkezi İle Kaygı Üzerine Konuştuk

 Kaygı  Nedir?

     Kaygı ya başka bir deyişle Anksiyete, kişinin dışarıda çevresinde ve kendi  vücudunda algıladığı belirli uyaranları tehdit olarak yorumlamasıdır. Kişi sürekli sıradan olaylarla ilgili endişe duyar. Hayatın her alanına yayılan bu endişesini kontrol etmekte zorlanır. Sürekli bir tetikte olma halindedir. Huzursuzluk, gerginlik, odaklanmakta güçlük, kolay yorulma,  endişe verici düşüncelerin olması ve kişinin bunları kontrol etmekte zorlanması gibi durumlar görülmektedir. Uykuda problemler ve iştahta bozulmalar da bu belirtilere  eklenebilmektedir. Bu belirtiler kişinin günlük işlerini yapmasına engel olabilmektedir.

     Bedensel belirtiler de kaygı bozuklarında sık görülen belirtilerdendir. Özellikle Gastrointestinal sorunlar( sindirim problemleri, karın ağrısı) ,kalp çarpıntısı, terleme, nefes alıp vermekte güçlük gibi belirtiler kaygı bozukluklarında sıkça rastladığımız belirtiler arasındadır. Bedensel semptomların yanı sıra düşüncelerde duygularda ve davranışlarda farklılık gözlenebilmektedir. Belirli bir alanda değil bir çok alanda kaygılı düşünceler olabilmektedir. ‘Ya hasta olursam’, ‘Ya sınavda başarısız olursam’  ‘Yapamayacağım’  gibi düşünceler kaygı bozukluğuna örnek cümlelerdir. Kaygı bozukluklarında,  kişi  günlük  hayatlarındaki değişimlerden ve insan ilişkilerinden çabuk bir şekilde kaygılanan,  tedirgin kişilerdir. Kişiler çoğu zaman kötü bir şey olacağından yakınırlar. Bununla birlikte kişi anksiyeteyi, kötü bir şey olacakmış hissi, nedensiz bir korku olarak da tanımlayabilmektedir. ‘Sıkıntı geliyor, boğulacak gibi oluyorum ‘şeklinde de kişi yaşadığı sorunu ifade edebilmektedir. Bununla birlikte, kişinin  herhangi bir fiziksel problemi olamamasına rağmen, herhangi bir  neden yok iken kalbinin çarpması ve  aklından ‘bende mutlaka bir kalp hastalığı vardır ‘ diye düşünmesi ve tekrar tekrar hastaneye gidip tetkikler yaptırması da görülebilmektedir. Doktorlar bir şey olmadığını söyleseler  de kişi tekrar tekrar doktora başvurabilmektedir. Bu durumlar da kaygı yaşayan kişilerde sıkça görülebilmektedir Kaygı çok yükseldiğinde kişinin normal hayatını devam etmesini engellemektedir. Yaşanılan kaygı

Gündelik hayatı sürdürmeyi engelliyorsa

Sıkıntı verici düzeye ulaşıyorsa

Kaygının oluşturduğu fiziksel belirtiler nedeni ile sıklıkla tıbbi yardıma başvuruluyorsa

Kaygı ile baş etmede kişi çaresiz hissediyorsa, bir sorun haline gelmiş demektir

                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                          Bir Aile Danışma Merkezi/Bayrampaşa                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                    Uzman Psikolog Leyla Aziz

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2019, 15:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209