SULUKULE PROJESİNDEN SONRA FENER-BALAT-AYVANSARAY YENİLEME PROJESİ DE İPTAL EDİLDİ

5366 NOLU YASA KAPSAMINDA İSTANBUL 5.İDARİ MAHKEMESİNDE GÖRÜLEN FENER-BALAT-AYVANSARAY YENİLEME PROJESİNİN İPTALİ İŞLEMİNE DAİR FEBAYDER'İN AÇTIĞI DAVA SONUÇLANDI, KARAR; KAMU YARARI OLMADIĞI GEREKÇESİ İLE İPTAL

SULUKULE PROJESİNDEN SONRA FENER-BALAT-AYVANSARAY YENİLEME PROJESİ DE İPTAL EDİLDİ

Basın Açıklaması 21 HAZİRAN 2012 SAAT 12.00'de Dernek Önünde yapılacak. Adres: Fatih, Fener, Vodina Caddesi

Fatih Belediyesi’nin Fener-Balat-Ayvansaray bölgesini dahil ettiği kentsel dönüşüm projesini hak gaspı olarak gören bölge halkının idare mahkemesine açtığı dava sonuçlandı, Fener balat Ayvansaray sakinleri derneği Febayder, önünde basın açıklaması yapılarak, mahkeme kararı halkımızla paylaşılacaktır.



İktidarın ve Şahısların Hukuksuz uygulamalarına karşı olan herkes davetlidir.

Fatih Belediyesi’nin Fener-Balat-Ayvansaray bölgesini dahil ettiği kentsel dönüşüm projesine bölge halkından tepkiler artarak devam ediyor. En son evlerine astıkları 'Evlerimize Dokunma' afişlerinin belediye zabıtaları ve itfaiyeleri tarafından kaldırılmasının ardından tekrar ev ve işyerlerine pankartlar asan bölge halkı, Fener Balat Ayvansaray Mülk Sahiplerini Koruma Derneği (FEBAYDER) önünde bir araya gelerek yaşam alanlarını yıktırmayacaklarını dile getirdiler.



Mustafa Demir halkla savaşıyor

'Tarihe saygı, Talana hayır' , 'Balat’ı Fener’i soydurmayacağız', 'Ranta, Talana Hayır', 'Evime dokunan eller kırılsın' gibi sloganlarla tepkilerini gösteren bölge halkı adına basın açıklaması yapan FEBAYDER mensupları, Fatih belediyesi ve başkanı kendisini seçen halkla savaşıyor, bunun sonu hayırlı değil, Bu ülkede hukuk varsa belediye başkanı bu projeyi uygulayamaz dedi.

Bölgede yaşayan insanlar, hiçbir gücün kendilerini TOKİ Konutlarına süremeyeceğini, o ruhsuz duvarların arasına tıkayamayacağını iddia eden ve bölgede bir çok evin duvarında, penceresine asılan 'Evime Dokunma', 'İşyerime Dokunma' pankartlarının Fatih Belediyesi’ne bir cevap olduğunu kaydettiler.

Dava neden açıldı?

Fener-Balat-Ayvansaray hakkında avan projesinin uygulanması için Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıları Koruma Bölge Kurulu kararı, bu kararın kabulüne ilişkin Fatih Belediye Meclisi'nin kararı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işlemi sonucunda kentsel sit alanı içerisinde olan bölgede koruma amaçlı imar planının olmadığı, kültür mirası niteliğinde tescilli yapıların yıktırılmak istendiği ve kararın koruma yüksek kurulu, şehircilik kurallarına, hukuka aykırı olduğu belirtilerek projenin iptali talebiyle dava açıldı.

Dava İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde karara bağlandı.

Mahkeme projenin iptaline karar verdi.

2010 yılında açılan davada mahkeme, bölgede yürütülen kentsel dönüşüm projesinin hukuka aykırılığı yönünde iptal istemini haklı buldu ve projenin iptali yönünde karar verdi.

Mahkeme, bölgenin çöküntü alanı ilan edilerek mevcut kentsel dokunun dikkate alınmadığı, bölgenin tarihi özelliğinin bütünüyle değiştirildiği avan projenin şehircilik ilkesine, kamu yararına ve hukuka uygunluğu bulunmadığı yönünde kararını açıkladı. Kararda, Yenileme kurulu, Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararlarının koruma amaçlı imar planı olmadığı, tescilli yapıların yıkılmak istendiği ve hukuka uygun olmadığı da tespit edilerek projenin iptaline karar verildi.

Böylece Fener-Balat-Ayvansaray’da hem kentsel dönüşüm projesinin hem de şirketlerin edindikleri ihalelerle yürüttükleri uygulamaların yasal yükümlülüğü kalmamış oldu.


SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209