KARTAL’DA ULUSLAR ARASI NEVRUZ COŞKUSU

Kartal Belediyesi ve İstanbul Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin birlikte organize ettiği “Nevruz Bayramı” kutlama etkinlikleri Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirildi.

KARTAL’DA ULUSLAR ARASI NEVRUZ COŞKUSU
KARTAL’DA ULUSLAR ARASI NEVRUZ COŞKUSU

Kartal Belediyesi ve İstanbul Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin birlikte organize ettiği “Nevruz Bayramı” kutlama etkinlikleri Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirildi. Uluslar arası bir Nevruz kutlamasına ev sahipliği yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, kutlamalarda barış mesajı verdi.

 

Nevruz kutlamalarını uluslarası bir platforma taşıyan Kartal belediye  Başkanı Op. Dr Altınok  Öz, “Yeniden doğuş, tüm insanlık için yeni güzelliklerin insanlık âlemine yoklukların, kavgasız, savaşsız bir yeni yılın ilk günü olarak geçmiş. Üç bin yıllık süre gelen bir kültürün, Orta Asya’daki bir kültürün, İran’da ki kültürün, Mezopotamya’daki kültürün bu güne yansımasıdır. Yani geniş bir coğrafyanın ortak kültürüdür. Yıllardır biraz unutmuşuz, birileri iyi ki hatırlattı. Nevruz Bayramını kutlamaya devam edeceğiz. Sevgili Kartal’lılar bu köprü ancak yönetimlerle değil, derneklerle ve halkların birleşmesiyle olur” diye konuştu.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği etkinliklere Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, eşi Feray Öz, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Abdullah Albeyakov, Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aytaç,  Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Kartal Belediyesi Meclis üyeleri, birim müdürleri ve Kartallılar katıldı.

Özbek Pilavı İkram Edildi

 

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi önünde kurulan çadırda Kartursaş A.Ş. yaklaşık 600 kişiye Kırgızlıların ünlü Özbek pilavı, ayran ve Kırgız mutfağından oluşan yemekleri ikram edildi. Bu arada yine aynı yerde kurulan Kırgız Keçe Çadırında Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e keçeden yapılan Kırgız şapkası hediye edildi. Başkan Öz daha sonra çadırda misafirleriyle birlikte Kırgız yemeklerini tattı.

 

Kültür Merkezi fuayesinde açılan Kırgız sergisinde geleneksel Kırgız el sanatları, geleneksel kıyafetler, at koşum takımları, ok ve yay gibi milli kültür öğelerinden oluşan eşyalar Kartallılar tarafından büyük ilgi gördü. Türkiye ve Kırgızistan Milli Marşları çalındıktan sonra başlayan etkinliklerin ilk konuşmasını Kırgızistan Türkleri Kültür ve dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aytaç yaptı. Aytaç, “Kartal Belediye Başkanı’mızın desteği ile Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği ve tüm etkinliklere emeği geçen ve katkı sunanları tekrar kutlamak istiyorum. İyi seyirler diliyorum ve çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başkan Öz, Kaftan Giydi

 

Dernek Başkanı Kenan Aytaç’tan sonra konuşma yapmak için davet edilen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e dernek başkanı kaftan, kalpak ve kamçı hediye etti. Bu arada protokol mensuplarına birer “Teşekkür” plaketi de sunuldu. Başkan Öz, konuşmasında “Sayın Başkonsolosum; Kartal’a hoş geldiniz. Dernek yöneticileri, sevgili Kırgız’lılar ve Kartal’lılar. Bu bana giydirilen kaftana, elimdeki kamçı ve kafamdaki kalpak’a layık olmaya çalışacağız. Bu güne kadar Kırgızlı dostlarımızın yanında olduk” dedi. 

“Acıları Bizim Acımız  Oldu”


2011 yılındaki Van Depreminde Kartal Belediyesi olarak depremzedelerin yanında olan ve onlara her konuda destek veren Başkan Öz, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Kartal Belediyesi olarak Ulu Pamir köyünün yanında olduk onların acıları bizim acılarımız oldu. Van Depreminde orada hizmet yapan, yardım elini uzatan hem Kartal’lılara hem de sevgili mesai arkadaşlarıma huzurunuzda teşekkür ediyorum. Eğer o gün onların yanında olmasaydık bu gün burada bu sıcak ilişkiyi kuramamış olurduk. Yeniden doğuş, tüm insanlık için yeni güzelliklerin insanlık âlemine yoklukların, kavgasız, savaşsız bir yeni yılın ilk günü olarak geçmiş. Üç bin yıllık süre gelen bir kültürün, Orta Asya’daki bir kültürün, İran’da ki kültürün, Mezopotamya’daki kültürün bu güne yansımasıdır. Yani geniş bir coğrafyanın ortak kültürüdür. Yıllardır biraz unutmuşuz, birileri iyi ki hatırlattı. Nevruz Bayramını kutlamaya devam edeceğiz. Sevgili Kartal’lılar bu köprü ancak yönetimlerle değil, derneklerle ve halkların birleşmesiyle olur. Bir anımı söylemeden geçemeyeceğim. Geçen yıl ailemle birlikte bir hafta Kırgızistan’da kaldık. Onun için Kırgız Derneği ile Kartal’ı, belediyeyi, Kent Konseyini ve Kartal’daki diğer Sivil Toplum Örgütleri daha sık kültür ilişkileri kurabilmeli ki, bu dostluk kalıcı olabilsin. Etkinliklerimize katılan herkese, başta Sayın Başkonsolosumuz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum, iyi eğlenceler diliyorum. Tekrar buluşmak üzere diyorum.” diye konuştu.


Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Öz’ün konuşmasının ardından sahne alan ve Kırgız kültüründen kesitler sunan sanatçılar Kırgız şarkılarını seslendirdiler.Konserin sonunda Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aytaç, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e plaket takdim etti.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209