İnsan imanı kadar temiz olur

Müslüman mutlaka çok temiz olmalıdır; ruhu, bedeni, elbisesi, evi, her yeri tertemiz... Ama kastettiğim öyle alalade bir temizlik değil, Müslüman’ın eli yüzü pırıl pırıl, ayna gibi tertemiz olmalı, ağzı mis gibi kokmalıdır. Oruç tuttuğunda da, yorgunluğunda da, her zaman o temizliği, o nezafeti, o hoşluğu üzerinde barındırmalıdır.

Bakımsız olmak değil, tertemiz olmak takva alametidir

İmanla temizlik iç içedir. İnsan imanı kadar temiz olur. Temizlik de insanın güzelleşmesine sebep olur. Temiz olmamak ise Allah’tan insanlara bir beladır, insanın karşısındaki kişiden tiksinti duymasına vesile olur.

Müslümanın temizlik isteği cennete olan özleminden kaynaklanır. Cennet’te insan sonsuza kadar kirlenmez. Yıkanma ihtiyacı hiç duymaz. Pırıl pırıl, gıcır gıcır ve tertemizdir. Cennet’te toz yoktur, hiçbir yer tozlanmaz. Eli bir yere gittiğinde asla kirlenmez, vücudu kirlenmez. Kirlenme bu dünyaya mahsus bir şeydir. Müslümanlarda imandan kaynaklanan güzel ahlak ve temizlik hissedilir.

Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde temizliğin cennet ehlinin bir özelliği olduğunu şöyle haber vermiştir:“Müslümanlık temizdir, kirsizdir. Siz de temiz olun, temizlenin, zira cennete temizler girer.” (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 1. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 96/2) Yüce Allah pisliğin müşriklerin (Tevbe Suresi, 28) ve münafıkların (Tevbe Suresi, 95) bir özelliği olduğunu Kur’an-ı Kerim’de bildirmiştir. Unutmamak gerekir ki, güzelliklerle dolu tertemiz bir mekan olan cennette yaşamanın coşku dolu neşesini, heyecanını hissedebilmek için bu dünyada temizlikten, güzellikten ve estetikten zevk alabilecek şekilde ruhun eğitilip nefsin terbiye edilmesi gerekir. Yüce Rabbimiz Allah’ın izniyle müminlerin cennete de dünyadaki gibi tertemiz girecekleri şöyle bildirilmiştir: “Rablerinden korkup-sakınanlar da, cennete bölük bölük sevk edildiler. Sonunda oraya geldikleri zaman, kapıları açıldı ve onlara (cennetin) bekçileri dedi ki: “Selam üzerinizde olsun, hoş ve temiz geldiniz. Ebedi kalıcılar olarak ona girin.” (Zümer Suresi, 73)

Peygamberimiz (s.a.v.)’in Temizliği Tüm Müslümanlara Örnektir

Peygamberimiz (s.a.v.), müminlere temizliği çokça tavsiye etmiştir. Kendisi de temizliğine çok dikkat ederek müminler için en güzel örneği oluşturmuştur. Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadiste şöyle buyurmuştur: “şüphe yok ki yüce Allah temizdir, temizliği sever. İkramı boldur, ikramı sever. Cömerttir cömertliği sever. Artık evlerinizin çevresini temiz tutun.” (Et-Tıbbün Nebavi S:216) İlim bakımından her şeyi kuşatan Rabbimiz, her konuda olduğu gibi maddi ve manevi temizlik konusunda da kutlu elçisi Peygamberimiz (s.a.v.)’i Müslümanlara örnek kılmıştır. Tüm yaşamları boyunca Allah’a gönülden bağlı olan müminler de her işlerinde Allah’a yönelerek ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in temizliğini, modern giyimini, bakımını temizliğini örnek alarak manevi anlamda olduğu gibi maddi anlamda da ahiret hayatına hazırlık yapmalıdırlar.Temizlik, “… Şüphesiz Allah, tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever.” (Bakara Suresi, 222) ayetinde de bildirildiği gibi Yüce Rabbimiz’in beğendiği ve müminlerin yaratılışlarına en uygun olan tutumdur. Allah’ın üstün gördüğü bir davranış olan temizlik, müminlere bir yandan da çok büyük bir zevk ve rahatlık verir. Yaşamlarının her anında Allah’ın emirlerini uygulama konusundaki kararlılık ve gayretleri hissedilen samimi iman sahipleri, temizlik konusunda da aynı hassasiyeti gösterirler.

 

YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209