Sivil Haber

'1 Mayıs dert anlatma platformu olsun'

EKONOMİ

Demiryol-İş Malatya Şubesi'nin düzenlediği yemeğe katılan Atalay, Türk-İş'in 1 Mayıs'ı İzmir'de kutlama kararı aldığını hatırlattı ve şunları söyledi.. .

Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, ''Biz 1 Mayıs'ı, dertlerimizi anlatma platformu olarak görmek istiyoruz'' dedi.

Türk-İş'in, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması gerektiği yönünde bir takıntısı olmadığını ifade eden Atalay, ''Bizim, Taksim'in ötesinde, içinde bulunduğumuz sıkıntılarımız var, problemlerimiz var. Sendika Yasası gündemde, İş Güvenliği Yasası gündemde, kıdem tazminatı gündemde'' diye konuştu.

Türkiye'de, 500 bine yakın kuralsız çalışan taşeron işçisi olduğuna işaret eden Atalay, şöyle konuştu:

''Taşeron işçisi dediğimiz, hepimizin kardeşi, evladı, komşusu. Aynı apartmanda, aynı sokakta oturuyoruz. Sosyal güvenceden yoksun, asgari ücretle... Bir bölümü, asgari ücret bile almıyor. Ne servis var, ne yemek var, ne kural var. Bunların sıkıntısı var. Türk-İş, yalnız örgütlü olduğu insanlardan sorumlu bir sendika değil. Türk-İş, bu ülkede sigorta. Türk-İş, İstiklal Marşı'nın olmadığı, Türk bayrağının olmadığı yerde yok. Dün de yoktu, bugün de olmayacak.''

Atalay, 1 Mayıs'ın olaylar ve kavgalarla anılmasını istemediklerini belirterek, ''Biz 1 Mayıs'ı dertlerimizi anlatma platformu olarak görmek istiyoruz'' ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, Türkiye'de sendikaların işlevi ve sendikalaşma durumunu sorması üzerine Atalay, şu yanıtı verdi:

''Yıl 1980, ülke nüfusu 44 milyon, Türkiye'de sendikalı 2,5 milyon. Yıl 2012, ülke nüfusu 75 milyon, sendikalı 700 bin. Bunun sorumlusu bu ülkeyi idare edenler. Sonra da biziz. Bizim de payımız var. Bizde noksanlık var. Dünyada örgütlenme yüzde 9-11 arasında.''

Medya sektöründeki sendikalı durumuna değinen Atalay, ''Evvela biz sizin sektörünüzde yüzde 1 örgütlüyüz. Tek örgütlü olduğumuz yer Anadolu Ajansı. Bir iki tane ufak gazete ve televizyon da var. Orayı halletmeden Türkiye'yi halletmemiz mümkün değil. Bu Sendikalar Yasası, bu meseleleri çözecek bir yasa olacak diye umut ediyoruz'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.