Sivil Haber

UAEK, İran için çözüm önerdi

DÜNYA

UAEK Başkanı Yukiya Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin sorunların diyalog ve görüşmeler yoluyla çözülebileceğini söyledi.

-UAEK Yönetim Kurulu toplantısı

Kurumun Viyana'daki merkezinde gerçekleşen yönetim kurulu olağan toplantısının ardından basına açıklama yapan Amano, toplantıya sunduğu son raporundaki verilerin arkasında olduğunu ifade ederek, ''İran'ın UAEK müfettişlerinin Parçin nükleer tesisinde denetim yapmalarına izin vermediğini'' ileri sürdü.

Amano, bir soru üzerine, İran yönetimiyle bu yıl şubat ayında nükleer tesislerdeki denetimler için iki görüşme yaptıklarını ve hangi nükleer tesislerde denetimde bulunulacağı konusunda anlaşmaya vardıklarını anımsatarak, ''Şubat ayında iki ayrı denetim ekibinin İran'a gittiğini, son giden ekibin Parçin nükleer tesisinde denetim yapmasına izin verilmediğini'' belirtti.

Amano, son raporunda da belirttiği gibi Parçin nükleer tesisinde askeri amaçlı faaliyette bulunduğu yolunda güvenilir kaynaklardan bilgi aldıklarını söyledi.

İran'ın nükleer programına ilişkin sorunları UAEK'nin tek başına çözemeyeceğini ifade eden Amano, ''Bu nedenle 5 1 olarak anılan BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ile Almanya'nın İran ile yürüttüğü müzakere sürecini desteklediklerini'' bildirdi.

Amano, bir başka soruya karşılık, İran'ın nükleer tesislerinde mevcut anlaşmalar uyarınca denetimi sürdüreceklerini belirterek, ''İran yönetiminin nükleer programı üzerindeki kuşkuları gidermek üzere sahip olduğu nükleer malzeme ve faaliyetlerinin tümünü UAEK'ya deklare etmesi gerektiğini'' kaydetti.

İran'ın UEAK nezdindeki daimi temsilcisi büyükelçi Ali Asker Sultaniye ise yaptığı açıklamada, UAEK müfettişlerinin Parçin nükleer tesisinde denetim yapmalarına izin verildiğini ancak müfettişlerin ülkeden bir gün erken ayrılmaları nedeniyle denetim yapmadıklarını bildirmişti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.