SORUN, ÇÖZÜM, STRATEJİ

 Fatih’in amatör spor yapma, yaptırılma sorunları ile alakalı tespitleri daha önceki yazılarımda gündemde tutmaya çalışmıştım.

Amatör spor kulüplerinin önemi spora kattığı değerler sosyal ve psikolojik önemleri de herkes tarafından bilinmektedir.

Amatör spor kulüplerinin örgütlü sivil toplum kuruluşları dernekler yasası ile denetlenmesi sistemli kuruluşlar olması ile kanuna uygun çalışma zorunlulukları vardır. Üyeleri ve sporcuları ile ülke gelişimine bölgesel olarak büyük katkı vermektedirler. Yapılan bu görevin maddi katkısı olmaması onların sadece toplumsal duyarlılık bilincinden başka amaçlarının olmadığından gerçek bir özveri ile yürütülmektedir. Spor kulübünün yönetim kurulu, üyeleri, sporcuları, kulübün binası, bulunduğu ortam onların analiz ve faaliyet alanlarının gözlenmesine ışık tutuyor. Amaçlarının saklı kalması mümkün değil, önemli olanın bölge gençliğine ve insanına verdiği katkıdır. Yalnızlık ve çaresizlik duygularını giderebilmek için bir üst düzey kurumlarına ulaşabilmekte çektiği sıkıntıları giderebilmesi ile doğru orantılıdır.

Bütün amatör spor kulüplerinin bir araya gelerek kurdukları Amatör Federasyonun kurulma ve faaliyetlerini sürdürme çabası uzun yıllar anlamlı ve takdire şayan bir şekilde sürdürülmüş daha sonraki yıllarda temsil ve sorun çözmedeki noktalarda oluşan sorunlar tespit ve çözümde sekteye uğramaya başlamıştır. Spor adına beraber yola çıkanların bireysel dünya görüşleri sorun olmaya başlamıştır.

Bütün görüşlere prim tanıyanlar bu anlamda başarılı olmuş spor ve spor kamuoyu sıkıntıya düşmeye başlamıştır. Aynı amaca hizmet etmenin dayanılmaz tadı kaçırılmaya başlamıştır.

Birlikte yaşam keyfi paylaşılmakta cimri bir anlayış tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Amatör Federasyonun işlevinin yeterli olmaması Bölgesel Amatör Birliklerinin kurulmasına sebep olmuş ilk günlerde örgütlü toplumların özelliği ve güzelliği bu kurumların faydalı olduğu gibi kavramla özendirilmiş daha sonraları ile 20-30 spor kulübü ile mutabık olma yerine o bölgenin 2-3 amatör birlik yöneticisi muhatap alınmaya başlanmıştır. Bu dirsek temaslarında yeterlilik kriteri incelenmeden seçilme sıkıntısı gözlenmektedir.

Bu sorunların çözüm stratejisi konusunda bir şeyleri irdelemeye çalışalım. Sorun spor yapma yaptırılma önündeki engeller belli tesis, malzeme, maddiyat peki sporcu kalitesi, yönetici  becerisi, eğitimci katkısı hiç mi önemli değil bunları harmanlayacak düşünce yapısında bir sakatlık olması dikkat edilmesi asıl önemli bir konumdur.

Bu çözümlerdeki strateji sadece bireysel olarak ortaya konan şark kurnazlıkları mı? Ucuz kurnazlıkların yaşanabilir bir ortam yaratılması süreklilik göstermesi önündeki engelin fark edilmesi ile mümkün olacak yaptığımız işin önemi topu taca atarak kurtarabileceğimiz bir olgu değildir.

Saygılarımla.

SÜLEYMAN AYDIN

YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209