O sözler tiyatrocuları harekete geçirdi

Başbakan'ın 'tiyatroları özelleştirme' açıklaması üzerine tiyatro oyuncuları harekete geçti

O sözler tiyatrocuları harekete geçirdi

'nde şehir tiyatrolarıyla ilgili açıklamaları tiyatrocuları harekete geçirdi. Erdoğan, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada şehir tiyatrolarının özelleştirilmesini teklif edeceklerini de duyurmuştu.

'da organize olan sanatçılar ve sanat severler Muhsin Ertuğrul'un ölüm yıldönümü olması sebebiyle de 18:30'da Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde buluşmak üzere sözleşti. Sanatçılar sabaha kadar nöbet tutacaklarını duyurdu.

: Statlardaki atmosferi MUHSİN ERTUĞRUL MEYDANINA da taşımak lazım bu gece.

PROTESTO BAŞLADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) üyesi bir grup, tiyatro sanatçılarına baskı ve saldırılar olduğu iddiasıyla önünde protesto gösterisi düzenliyor.

önünde devam eden protestoya Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da destek ziyaretinde bulunması bekleniyor.

KILIÇDAROĞLU OYUNCULARA DESTEK VERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Şehir Tiyatroları'ndaki yönetmelik değişikliğini protesto eden tiyatrocuların eylemine katıldı. Aklı başında hiçbir siyasetçinin sanatçıyla kavga etmeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Siyasetçinin sonunu getiren sanatçıyla kavga etmesidir." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu'nda İstanbul Şehir Tiyatroları yönetmeliğinde yapılan değişikliği protesto eden tiyatrocular, Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplandı. Eylemciler, 'Hükümet tiyatrodan elini çek', 'Şehir Tiyatroları yok edilemez' ve 'Özgür sanat, özgür tiyatro' dövizleri taşıyıp slogan attı. Tiyatrocuların eylemine bazı muhalefet partilerinden de destek geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de eyleme destek verenler arasında yer aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, 'ı hedef aldı. Kılıçdaroğlu, "Eğer bir ülkenin başbakanı çıkıp 'Siz kendinizi ne sanıyorsunuz' diye sorarsa verilecek yanıt çok basit; onlar sanatçılar, kendilerini bir şey sanmıyorlar. Ama ben Sayın Başbakana sesleniyorum; Sayın Başbakan sen kendini ne sanıyorsun!" şeklinde konuştu. Tarihin her döneminde yöneticilerin sanatçılara saygı duyduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Ne zamanki bir yönetici sanatçıyla kavga etmeye başlamışsa aslında kendi kuyusunu kazmıştır. Eğer siz çağdaş olacaksanız, sanata verdiğiniz önemle çağdaş olabilirsiniz. Sanatı önemsemez, garipserseniz, zaten size biz çağdaşsınız desek bile çağdaş insanlar size geri kafalı der." diye ifade etti.

SİYASETÇİNİN SONUNU GETİREN SANATÇIYLA KAVGA ETMESİDİR
Aklı başında hiçbir siyasetçinin sanatçıyla kavga etmeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çünkü bunun kavgasını tarihe mal eden yine sanatçıdır. Onlar bizi de eleştirebilirler. Sanatçının elindeki en güzel malzemelerden birisi siyasetçidir. O nedenle siyasetçi sanatkara, sanatçıya kızmayacaktır. Onu el üstünde tutacaktır."
Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından alandan ayrıldı. Tiyatrocuların eyleminin ise gece boyunca devam edeceği bildirildi.

EYLEM SÜRÜYOR

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu'nda İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak belediye bürokratlarına devredilmesi kararını protesto etmek için, Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplanan tiyatro oyuncularının eylemi sürüyor.

Tiyatrocular, bu kez sahnelenen bir oyunda değil, kendi hakları için açık hava sahnesindeydi. Çalınan müziklerle coşan tiyatro oyuncuları ve onları destekleyenler halaylar çekip, kararı protesto etti. Geceyi burada geçirecek olan oyunculardan bazıları yanlarında getirdikleri uyku tulumlarının içine girerek dinlenmeye çalıştı.

DEVLET TİYATROYU DESTEKLER YÖNETMEYE ÇALIŞMAZ
'ın partisinin Gençlik Kolları Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşma için, "Çok üzüldüm" diyen tiyatro sanatçısı Cem Davran, "Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin kadrolu oyuncusuyum. 1976 yılından bu yana bu sahnedeyim. Gelenekçilik ise, benden daha gelenekçi yok. Başbakanın sözüne çok üzüldüm. Dünyanın her yerinde devlet sanatı destekler. Yönetmeye çalışmaz, destek verir. Beni eleştirme diyemez. 2012 yılına bu açıklama yakışmadı. Düşük kan şekeriyle söylenmiş bir söz olarak algılıyorum. Kenan Işık bu hükümet tarafından atanmış bir yöneticiydi. Onun istifa etmesi bu hükümeti düşündürmelidir" dedi.

SANATÇILAR OLARAK MUHALEFET ETMEYİ ÖĞRENDİK
"Bu ülkedeki sanatçılar olarak muhalefet etmeyi öğrendik" diye söze başlayan oyuncu da, "Bugün bu öğrendiğimiz muhalefet etmeyi, bugün daha fazla kullanmak ihtiyacındayız. Bizim halkı anlamadığımızı söylüyorlar. Biz her gün halkla buluşuyoruz. Belki bizi alkışlayanların bir bölümü bu hükümete oy veren insanlar. Başbakanın bizim oyunlarımızı seyretmesini çok isterim. Sanatın doğası gereği gelenekçiliğe aykırıdır. Ama bizim çalıştığımız insanlar içinde her görüşten insan var. Muhalefetsiz ülke mi olur" diye konuştu.

AJANSLAR

Haber Kaynağı : Haberturk.com

YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209