Uluslararası Orman Yangınları Konferansı

Uluslararası Orman Yangınları Konferansı

Uluslararası  Orman Yangınları Konferansı
  

Kastamonu Üniversitesi (KÜ),  Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliği ile Ilgaz Dağı Milli Parkındaki Ilgaz Mountain Resorts Otel’de “Karadeniz Bölgesi Uluslararası Orman Yangınları Konferansı” düzenlendi.

AB Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından finanse edilen ve 6-8 Kasım 2014 tarihleri arasında yapılacak olan uluslararası konferansın ilk günü açılış konuşmalarıyla başladı.

Uluslararası konferansa Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, J. Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Orman Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin, Doğu Makedonya ve Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dimitrios Emmanouloudis, KÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Prof. Dr. Ömer Atalar, AÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, akademisyenler, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü personeli ve öğrenciler katıldı.

Üniversitelerin ve Orman Bakanlığının aynı platformda bir araya getirilmesinin önemli olduğunu ve bu konunun Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan KÜ Rektörü Aydın “Ülkemiz Akdeniz coğrafyası ve iklim kuşağında yer alması sebebiyle özellikle yaz aylarında yangın tehdidi altında bulunmakta, buna bağlı olarak her yıl çeşitli sayıda çıkan orman yangınları sonucu orman alanları zarar görmektedir. Avrupa’da yıllık ortalama yanan orman alanı miktarı 500 bin hektar civarında olurken, dünyada her yıl ortalama 5 milyon hektar orman alanı yangınlar sonucu zarar görmektedir.  Ülkemizde ise, 2003-2014 yılları arasında her yıl ortalama 2606 adet orman yangını meydana gelirken, aynı dönemde yıllık ortalama yanan alan miktarı 7780 hektardır. Orman yangınları ile karşı karşıya bulunan birçok ülke, yangın öncesi ve yangınla mücadele planları yaparak yangın zararlarını en az seviyede tutmak için yangın organizasyonları oluşturmuşlardır. Bu organizasyonların başarısı yangın potansiyelinin doğru bir şekilde ortaya konulmasına bağlıdır. Yangın potansiyeli değişken ve sabit çevre faktörlerine bağlı olarak değişmekte olup, bu değişimlerin hızlı bir şekilde analiz edilerek yangın organizasyonlarının hizmetine sunulması yangın organizasyonlarının başarısını büyük oranda etkilemektedir. Yangın organizasyonlarında, gelecekteki yangın çıkma ihtimalinin tahmin edilmesi, kaynak planlaması ve tesirli mücadele için son derece önemlidir. Zira, Dünya genelinde yangına hassas olan bölgelerde yangın önleme ve yangınla mücadele çalışmaları kapsamında yapılan harcamalarda devamlı bir artış olduğu görülmektedir. Diğer taraftan yangınların etkili olduğu ekosistemlerde, kapsamlı yangın önleme çalışmaları ve yeni teknolojiler kullanılarak yangın önleme ve söndürme faaliyetleri ile ilgili çok çalışılmaktadır. Bugün yangın konferansında; Potansiyel yangın tehlikesi yangın davranışının sağlıklı bir şekilde tahmin edilmesi, Yangın söndürme araçları ile yangın işçilerinin sevk ve idaresinin etkili bir şekilde yapılması, Yangının ekolojik etkileri, Hava durumlarının yanıcı madde ve yangın potansiyeli üzerine olan etkileri ve Yeni teknolojilerin orman yangınlarında kullanılması gibi geniş yelpazedeki önemli konular değerli bilim insanları tarafından ele alınacak, tartışılacak ve çözüm teklifleri sunulacaktır.” dedi.

Yunanistan, İran, Ermenistan, Ukrayna, Moldova, Makedonya, Romanya ve Libya’dan katılımcıların yer aldığı uluslararası konferansta 28 bildiri, 6 poster sunumu gerçekleşecek. 

 

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2014, 04:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209