Sağlık Turizminde Yurt dışı Tanıtım ve Pazarlama Sempozyumu”

İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Sağlık Turizmi Konseyi ile birlikte Türkiye'deki sağlık turizmi uygulamalarının gelişmesi için gereken tanıtım ve pazarlama stratejilerinin mercek altına alındığı “Sağlık Turizminde Yurtdışı Tanıtım ve Pazarlama” konulu bir sempozyum gerçekleştirdi.

Sağlık Turizminde Yurt dışı Tanıtım ve Pazarlama Sempozyumu”
 İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen “Sağlık Turizminde Yurtdışı Tanıtım ve Pazarlama Sempozyumu” nun açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, “Üniversite olarak Türkiye'nin genel meseleleriyle elbette ki ilgileniyoruz, ancak sağlık konusuyla daha içli dışlıyız. Bu sempozyumda da Türkiye için çok önemli bir konu olan 'Sağlık Turizminde Tanıtım ve Pazarlama Stratejileri' konusu irdelenecek. Artık dünyanın pek çok yerinden insanlar sağlık amacıyla seyahat etmektedir. Türkiye'nin bu konudaki avantajları, gerek coğrafi konumu, gerek kaliteli sağlık hizmetleri sunumu, ileri sağlık teknolojilerine sahip olması, özel sağlık sektörünün yaygınlığı ve gelişmişliği olarak sayılabilir. Bu sempozyumda, Türkiye'yi bu konudaki hedeflerine ulaştıracak stratejilerin belirleneceğini düşünüyorum,” şeklinde konuştu.

İstanbul Sağlık Turizmi Konseyi Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Ekonomi Bakanlığı Sağlık Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Emel Emirlioğlu da sempozyumda birer açılış konuşması yaptılar. Yaptığı açılış konuşmasında Emel Emirlioğlu, “Ülkemiz hizmet ihracatından önemli ölçülerde bir gelir elde etmektedir. Singapur, Hindistan sağlık turizmi sektöründe ilk sıralardadır. Türkiye de bu sıralamada 17. sıradadır. Türkiye artık sağlık turizmini stratejik sektör olarak belirlemiş durumdadır” dedi.

Ülkemizin Sağlık Turizmi alanında son 10 yılda kat ettiği yolun, özel ve kamu kuruluşlarının bu doğrultuda izledikleri tanıtım ve pazarlama politikalarının konu alındığı sempozyumda, İzmir Eski Belediye Başkanı Burhan Özfatura, Sağlık Eski Bakanı Halil Şıvgın, DEİK-SAİK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Kuş ve sağlık sektörünün öncü kuruluşlarından pek çok konuşmacı söz aldı.

Sektörün sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel kurumların temsilcilerin yanı sıra sektörde görev almaya hazırlanan öğrenciler tarafından yoğun ilgi gören bu sempozyum ile yurtdışından hasta nasıl yönlendirilir, reklam ve tanıtım modelleri nelerdir, reklam ve tanıtım yasakları nasıl aşılabilir gibi konulara değinilerek, sektördeki başarılı isimlerin tecrübelerinin dinlenilmesine yer verildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı sempozyum, iki oturumda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Aydın'ın yaptığı sempozyumun ilk oturumuna Sağlık Turizmi Danışmanı İSATKON Drs. Cemal Yılmaz, Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, AG Medical Travel Managing Direktor İlknur Çevik, SAİK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Kuş ve Dünya Göz Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Selin Peker konuşmacı olarak katıldılar.

“Sağlık Turizmi ve Yurtdışı Tanıtımı, Pazarlar, Paydaşlar ve Görevlerin Paylaşımı” başlığı altındaki ilk oturumda konuşmacılar; Türkiye Sağlık Turizmi İçin Potansiyel Yurtdışı Pazarları ve Bu Pazarlara Uygun Tanıtım ve Pazarlama Modelleri, Türkiye'de Sağlık Turizmi Tanıtım ve Pazarlamasında Kamu Kurumları Arasında İşbirliği, Türkiye'nin Sağlık Turizminde Ön Plana Çıkan Alanları ve Hedef Kitleleri konularını ele aldılar.

Sağlık Turizmi Danışmanı İSATKON Dr. Cemal Yılmaz, sağlık turizmine atılmadan önce bir sağlık kuruluşunun nasıl olması gerektiği konusunda “Bir sağlık kuruluşu bu işe atılacağı zaman önce görev dağılımını iyi bir şekilde yapmalıdır. Bir hasta evinden çıkmadan önce 'Ben Türkiye'ye gidecek miyim?' diye kendini sorguluyor. O kişinin buna karar vermesinde sağlık kuruluşunun sağladığı imkânlar etkili oluyor. Önce yolladığı raporların incelenmesi, sonra geldiğinde hava alanında karşılanmasına kadar her şey bu kararı vermesinde onu etkiliyor. Sağlık kuruluşunun hangi alanda öne çıkacağını bilmesi gerekir. Dışa açılmadan önce içeride bunları çözümlemelidir,” şeklinde konuştu.

Sempozyumun ikinci oturumu, “Sağlık Turizmi Yurtdışı Tanıtımında Mevcut Bilgi ve Tecrübelerin Paylaşımı” başlığı altında ele alındı. İkinci oturumun moderatörlüğünü İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Artun Öncel yaptı. Oturuma Dr. Tansel Turan, TÜRSAB Sağlık Turizmi Komitesi Eş Başkanı Dr. Hamid Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Dr. Burhan Özfatura ve ORSAKON Genel Başkanı Dr. Süleyman Budunoğlu konuşmacı olarak katıldılar. Oturumun başlıca konuları şunlardı: Türkiye Sağlık Sistemindeki Son Gelişmeler ve Sağlık Turizmindeki Son Durum, Sağlık Turizminde Seyahat Acentelerinin Rolü, Sağlık Turizmi Tanıtım ve Pazarlamasında İzmir Tecrübesi ve Sağlık Turizmi Tanıtım, Pazarlamasında Sivil Toplum Kuruluşları.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Dr. Burhan Özfatura yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ithalat ve ihracat oranlarının dengelenmesi gerektiğinden bahsederek, “Bu oran sağlandığında sağlık turizmi de dolaylı yoldan etkilenecektir ve ilerleme kaydedilecektir. Türkiye'nin en başta yapması gereken ithalat ve ihracat oranlarını dengelemek olmalı,” şeklinde konuştu.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209