Macarlardan Yıldız Teknik Üniversitesi'ne işbirilği teklifi

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balázs ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek, Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Faruk Yiğit ve Prof.Dr.Mesut Güner'i ziyaret etti.

Macarlardan Yıldız Teknik Üniversitesi'ne işbirilği teklifi
 Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'i ziyaretinde Başkonsolos Hendrich Balázs’a Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve Asistan Helga Walle Karakaya yer aldı.
Bu modeli Macaristan'a da taşıyabiliriz
YTÜ Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek ziyarette heyete,  1911 yılında kurulan üniversitenin 35 000 öğrencisi, 10 fakültesi, üniversite sanayi işbirliği oluşturan Teknopark'ımız ve seksene yakın üniversite ile işbirliğimiz bulunmaktadır. Teknopark'da 300 firma, 4 500 çalışanı var. Bu modeli Azerbaycan'a taşıyacağız. Macaristan'a da taşıyabiliriz.Dünyadan 1 000'den fazla yabancı öğrencimiz var. Hedefimiz 5 000 yabancı öğrencidir. 500 Erasmus öğrencimiz bulunuyor. 200 Erasmus öğrencimizde bizden gitmiştir. 10 - 12 Nisan 2015 tarihinde ''inovatif düşün geleceği yakala'' konulu panel yapacağız. Türkiye'de bulunan 180 üniversiteden 10'ar öğrenci ve dünyadaki 90 farklı üniversiteden 5'er öğrenci katılacak. Organizasyonumuzda Macaristan'dan da öğrencileri misafir etmek istiyoruz. Şenlik havasında geçireceğimiz üç günlük büyük organizasyonumuzun açılışını Macaristan Cumhurbaşkanı Dr.Ader Janos'un yapması için davet ediyorum. Bu işbirliğimizin oluşmasına ve bundan sonraki gelişmelerde koyacağı katkılardan dolayı üniversitemiz mezunu Fahri Konsolos Osman Şahbaz'a içtenlikle teşekkür ediyorum dedi.
Yüksek teknolojiye sahip Türk ürünlerini Macaristan almak istiyor.
Başkonsolos Hendrich Balázs konuşmasında, Fahri Konsolosumuz Osman Şahbaz'ın gayretli çalışmalarını ve başarılarını yakınen biliyoruz. Bundan sonra da sürecektir. İki dost ülke arasındaki eğitim, üniversite ve sosyal işbirliğinin yanında dış ticaretimizi iki katına çıkartmak istiyoruz. Çok sayıda işbirliği ve şirkete ihtiyacımız var. Macaristan'da bakanlığımızın adı değişti, yeni ismi '' Dış Ticaret ve Dış İşleri Bakanlığı'' oldu. Türkiye'deki Ticaret Müşavirliğimizin sayısını 1'den 4'e çıkarttık. 
Yüksek teknolojiye sahip Türk ürünlerini Macaristan almak istiyor. Teknopark şirketleriniz ile işbirliğine girmek isteriz.
Geçtiğimiz hafta Ankara'da iki ülke arasında KEK toplantısı yapıldı. Dört önemli konu ele alındı, nükleer mühendislik eğitimi, finansal hizmetler, tarım, ziraat ve ihracatın geliştirilmesi.  Nükleer enerji santrallerini dünyada sayılı firmalar yapabiliyor. Biz otuz seneden bu yana Macaristan'da nükleer enerji kullanıyoruz. Budapeşte Teknik Üniversitemiz Nükleer Enerji Mühendisliği çok eskiye dayanmakta, etkili ve tecrübelidir. Bir çok alanda işbirliği yapabiliriz. İki üniversite arasında işbirliği yapılması çok faydalı olacaktır.
Birlikte paylaşarak, bölüşerek sektörel niş alanlarda vizyoner işbirlikleri oluşmasına katkı sağlamaya her daim hazırız
Fahri Konsolos Osman Şahbaz da yapılan teklif ve taleplerin heyecan verici olduğunu belirtip, mühendis olarak mezun olduğum üniversitemi, yakından tanıdığım Macaristan ile işbirliği içinde görmek beni bahtiyar etmektedir. Son yıllardaki iki dost ülkenin işbirliği derinleşerek ve genişleyerek artmaktadır. Fizik, kimya, tıp, ekonomi ve edebiyat alanında 11 nobel ödülü bulunan, köklü, başarılı Macar üniversiteleri ile  kuracağımız işbirliği barışa ve refaha vesile olacaktır. İstikrar içerisinde sağlam finansal yapıya sahip, güven ortamında ekonomik büyümesini sürdüren Türkiye ile Macarlar Doğu'ya açılışı da sağlayacaktır. Küresel ekonomiye yön veren, son 12 yılda 5 kat büyüyen ekonomiye sahip istikrarlı bir Türkiye var. Birlikte paylaşarak, bölüşerek sektörel niş alanlarda vizyoner işbirlikleri oluşmasına katkı sağlamaya her daim hazırız dedi.

Görüşme sonrasında Rektör Prof.Dr. Yüksek, Başkonsolosa Yıldız Porselene ait vazo hediye etti. Başkonsolos Hendrich'de 2. Rakoczi kitabı ve konsolosluk amblemli porselen tabak hediye etti. Heyet Beşiktaş Yıldız kampüsü içerisindeki Osmanlı Padişahlarının oturduğu binaları gezdikten sonra üniversiteden ayrıldı.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2014, 01:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209