“İNSANLIĞIN SORUNLARINI EMPATİ ÇÖZER”

İNSANLIĞIN SORUNLARINI EMPATİ ÇÖZER

“İNSANLIĞIN SORUNLARINI EMPATİ ÇÖZER”
 İNSANLIĞIN SORUNLARINI EMPATİ ÇÖZER

Birleşmiş Milletler son yayınladığı raporda Türkiye’ye mülteci uyarısı yaptı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark’a göre bu yıl 804 bin kişinin daha Suriye’yi terk etmesinden endişe ediliyor. Bu endişelere duyarsız kalmayan gençlerin gerçekleştirdiği Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nda insanlığın sorunlarını çözecek tek formülün empati duygusunu geliştirmek olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) formatında düzenlenen A.B.D., Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Mısır, Pakistan dahil bir çok ülkeden gelen öğrencilerin de katılımıyla gerçekleştirilen, Fatih Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler (FUMUN) toplantılarının 5.’si 24-26 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Öğrenciler 3 gün boyunca dünya sorunlarına mercek tuttu. Toplantılarda ön plana çıkan konular arasında Suriye’de yaşanan iç savaş ve mülteci sorunu, Yemen krizi, Ukrayna’da yaşanan gelişmeler, Afrika halklarının yaşadığı problemler, küresel kaynakların hızla erimesi, aşırı tüketim, çevre sorunları olması dikkat çekti.

SAVAŞLAR İNSANLARIN HIRSLARININ ÜRÜNÜ

Akdeniz'de İtalya ile Libya arasında kalan ve Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölgede yaklaşık 700 kaçak göçmen taşıyan tekne battı. Yüzlerce kişinin öldüğü korkunç olay şimdiye kadar Akdeniz'deki en büyük göçmen faciası olarak kayıtlara geçti. FUMUN toplantılarında konuşan gençler, insanların önü alınamayan hırslarının var olan savaşların tek nedeni olduğunu vurguladı. Toplantılarda söz alan gençler, Suriye başta olmak üzere yaşanan savaşların dünya üzerinde insan göçünü tetiklediğine dikkat çekti.

Göçlerden Türkiye’nin de etkilendiğinin ifade edildiği toplantılarda Suriye’de yerlerinden edilmiş 7,5 milyon kişinin olduğu, bunların hepsinin ülkeyi tamamen terk etmeye kalkışması halinde Türkiye’nin hali hazırdaki mülteci sorununun ağırlığının katlanarak artacağı kaydedildi. Toplantıda söz alan öğrencilerden Selin Karabulut, “İnsanlar empati duygusunu yitirmiş vaziyette. Daha çok kazanma ve iktidar hırsı her alanda çatışmaya dönüşüyor. Konuşarak ve empatiyle çözülemeyen meseleler savaşlara neden oluyor. Bu konuda acil adımlar atılmalı. Bize göre çözülmesi gerek ilk sorun bu. dedi.

TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

FUMUN’un açılış gününe katılan eski ANAP milletvekili Emre Kocaoğlu, Almanya Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Peter Kettner ve Yunanistan Syriza Partisi Genel Sekreteri ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Dimitris Tsoukalas gençlere siyasi tecrübelerini aktardı.

Konferansın ilk konuşmacısı Alman Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Peter Kettner, dostluk ve ülkeler işbirliğinde barış ve iletişimin gerekli olduğunu söyledi. Bu bağlamda Fatih Üniversitesi’nin bu çalışmasını anlamlı bulduğunu ifade eden Kettner, dünyada huzur ve güvenin tesis edilebilmesi için barışın şart olduğunu dile getirdi. Eski siyasetçi ve milletvekili Emre Kocaoğlu ise ülkeler arası yakınlaşmada ve birbirlerini anlamada diyalog ve iletişimin önemli olduğunu söyledi.

Kocaoğlu, yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerin bu konularda var olan eksikliklerden kaynaklandığını belirtti. Konferansa Yunanistan’dan katılan Radikal Sol Koalisyonu Dimitri Tsoukalas da dünya genelinde birçok yerde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle çıkan savaşlarda insanların mağdur olduklarını vurguladı. Tsoukalas, tarihten gelen Türk-Yunan anlaşmazlığının ise bundan sonra dostane devam etmesi için çalışacaklarını ifade etti. FUMUN toplantılarında ele alınan konular ve çözüm önerilerinden oluşan rapor BM’ye gönderiliyor.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, 17:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209