Güler: “Doğalgaz, ülkelerin stratejik olarak dış politika unsuru olarak kullandığı bir silahtır.”

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, İstanbul Aydın Üniversitesi Genç Bakış Kulübü’nün düzenlediği “Türkiye ve Enerji” konulu konferansta enerji konusunu ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi.

Güler: “Doğalgaz, ülkelerin stratejik olarak dış politika unsuru olarak kullandığı bir silahtır.”

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, İstanbul Aydın Üniversitesi Genç Bakış Kulübü’nün düzenlediği “Türkiye ve Enerji”  konulu konferansta enerji konusunu ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi. 

 

Konuşmasında Suriye,  Irak ve İran’da bugün yaşananların temelinde enerji ihtiyacının yattığını belirten Hilmi Güler, “Türkiye’nin doğusunda dünyanın petrol rezervlerinin yüzde doksanı var.  Batısındaysa bu petrolün kullanıcıları var. Dolayısıyla Türkiye burada önemli bir koridor, önemli bir köprü,” şeklinde konuştu.

 

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da salonda bulunan öğrencilere bilgiler veren Güler, “Eski Elektrik İşleri Etüt Dairesi olarak Türkiye’nin rüzgâr haritasını çıkarmıştık. Şimdiki ismi Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü.  Rüzgâr hakkı yenen bir kaynaktır. Özellikle ülkemizde. Biz şimdi bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Rüzgâr türbinleri üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Çünkü bu türbinleri Türkiye’de ürettiğiniz takdirde, otomotiv sektörü gibi bir sektörün Türkiye'de doğmasını sağlayabilir. Üstelik sektör sayesinde hem ülke içinde büyük işler yapabilir, hem de komşulara bu işi satabilirsiniz,” dedi. 

 

Kaya gazıyla işlenmeye başlamasıyla birlikte dünyadaki enerji sektörünün bugünkünden farklı bir tabloyla çizeceğini belirten Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler,“Kaya gazı önemli değişikliklere sebep olabilir. Geçmişin kralı petroldü. Yeni dönemin kralıysa doğalgaz. Doğalgaz aynı zamanda ülkelerin stratejik olarak dış politika unsuru olarak kullandığı bir silah. Petrolün ise anlaşmaları daha nettir. Hukuku çok nettir. Ancak doğalgaz için bu geçerli değildir. Enerjinin ticareti kadar güvenliği ve güvenliği kadar da diplomasisi çok önemlidir. Burada doğalgaz üreten ülkeler ve boru hatlarının geçtiği stratejik konumlu ülkeler maalesef zaman zaman vanalarla oynuyor,” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Burada gelecekte tüm dengeleri değiştirebilecek,  belki dünyada sosyal problemlere,  savaşlara, ekonomik tribülanslara sebep olacak bir yenilikten bahsedeceğim. Klasik usulün dışında şimdi yeni bir teknik var ve bu dünyada çok şeyi değiştirebilecek. Bu da kaya gazı. Hatta başladı bizi etkilemeye. Bu sayede daha ekonomik bir sistem geliştirildi ve Amerika şu an bu teknolojiye sahip. Kanada da bu işe yavaş yavaş el atıyor ve onlar artık doğalgazı beşte bir fiyatına üretiyorlar. Şimdi bu işi beşte bir fiyatına üretilmeye başladığı zaman büyük bir avantaj sağlanmış olacak. Rusya ve İran gibi klasik usulle gazı beş katı maliyete çıkaran ülkelerin gaz fiyatı yüksek olduğu için, o gaz onlara sorun yaratacak.”

 

Hilmi Güler, konuşmasının sonunda bu ülkelerin en büyük gelir kaynakları gaz ve petrol olduğu için bölgesel dengelerin değişebileceğini söyledi. 

 

 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209