Gezici akademisyen RTE Üniversitesi’ne nasıl geldi?

1 Ocak 2013 tarihinde ODTU’ deki gezi eylemleri için 288 akademisyenle birlikte o tarihte Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı topa tutan bildiriye imza atan akademisyen G.D. ‘in kısa zaman sonra Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne atanması manalı bulundu.

Gezici akademisyen RTE Üniversitesi’ne nasıl geldi?

 ODTÜ‘ye destek için imza kampanyası başlatan ve hazırlanan destek yazısının altına imza atan 47 üniversiteden 289 akademisyen ODTÜ yönetimi ve öğrencilerine destek veren Yardımcı Doçent G.D.’ in Recep Tayyip Üniversitesi’ne atanmasını hangi güç sağladı.

1 Ocak 2013  günü ODTU Gezi Eylemleri için yapılan açıklamada 288 akademisyen arkadaşıyla dönemin Başbakanı Recep Tayyib Erdoğan’ı eleştiren akademisyeni hangi güç Rize’de ki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne ataması yaptı. Üniversite yönetiminin o tarihte yayınlanan ODTU bildirisinden haberi yok muydu?

İşte o gün 288 akademisyen arkadaşıyla Recep Tayyib Erdoğan Üniversitesine atanan yardımcı Doçent G.D.’nin imza attığı   bildiri
“Basına ve Kamuoyuna,

ODTÜ‘de yaşanan üzüntü ve kaygı verici olaylarla ilgili olarak üniversitelerimiz tarafından bir açıklama yapıldığını gazetelerden öğrendik. Biz, aşağıda imzası bulunan ve Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde görev yapmakta olan öğretim elemanları olarak bu açıklamaya hiçbir şekilde katılmadığımızı beyan ediyoruz.

ODTÜ’de yaşanan olaylarda öğrencilerin maruz kaldığı polis şiddetini kınıyoruz. ODTÜ’lü meslektaşlarımızın tüm ifadelerine rağmen, söz konusu açıklamayı yapan üniversite yönetimlerinin, polisin olayları başlattığı, olayların ilk aşamasından itibaren iyi niyetli davranmadığı ve orantısız güç kullandığı gerçeğini göz ardı etmelerini manidar buluyoruz. Polis şiddeti karşısında tek vücut olarak tepki gösteren ODTÜ’lü meslektaşlarımızın ve öğrencilerin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

Üniversitenin özgürlüğü sadece öğretim elemanlarının araştırma ve ifade özgürlüğünden ibaret değildir. Öğrencilerin düşünce, ifade ve protesto özgürlükleri de üniversite ortamının ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye’de son yıllarda öğrenciler üzerinde artan baskılara sessiz kalan, akademik özgürlüklere yapılan müdahaleler karşısında susan üniversite yönetimlerinin, iktidarı elinde tutanlara hoş görünmek maksadıyla yaptıkları açıklama, akademi tarihine kara bir leke olarak düşmüştür. 

Üniversiteler, iktidarların böbürleneceği projeler üreten, şirketlerin taşeronu gibi çalışan, kâr hedefine odaklanan imalathaneler değildir. Akademinin vazgeçilmez görevlerinden biri de, hiçbir baskı altında kalmadan, toplum ve iktidarı sorgulamak, bunlar hakkında bilimsel ve eleştirel görüşlerini dile getirmektir. Üniversiteler, güçlünün karşısına bilgi, bilim ve özgürlükçü düşünce ile çıkabilmelidir. Araştırma alanı fark etmeksizin akademik özgürlükler bir bütündür. Akademik özgürlüklere saygı gösterilmeyen kurumlarda, nasıl kullanılacağı ve neye hizmet edeceği sorgulanmaksızın üretilen bilginin, toplumlar üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğini tarih bizlere birçok defa göstermiştir.

Bugün, baskıcı politikaların ana hedefi haline gelmiş olan ODTÜ’lü akademisyen ve öğrencilerin yanında yer almak, akademi ve demokrasi tarihi açısından vazgeçilmez bir sorumluluktur. Basit iktidar hesapları ve ikbal kaygıları ile ODTÜ’ye karşı tavır alan üniversite yönetimleri ve bu yönetimleri destekleyenler veya bu politikalar karşısında sessiz kalanlar, bu davranışlarının hesabını, akademik özgürlükler ve demokrasi tarihi önünde vermek zorunda kalacaklardır.”



Kaynak: www.rizehaber.org

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2015, 18:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209