YETMEDİ Mİ FAİZDEN ÇEKTİĞİMİZ

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA yaptığı basın açıklamasında, faiz kâbusunun reel sektöre çektirdiklerine isyan etti. Açıklama şu şekilde:

YETMEDİ Mİ FAİZDEN ÇEKTİĞİMİZ
 “Evrenin en büyük sömürü düzeni faiz aracılığı ile işliyor. Açıkta yaşayan büyük kitleler, kapalı kapılar ardında yaşayan çok dar çevrelere hizmet etmek için hayatlarını veriyorlar.

Asla risk almayan ve kesinlikle dürüst olmayan bu yapılar, sadece reel sektörde iş yapmaya çalışan insanlar için değil, tüm çalışan kesimler ve dar gelirli insanlar için en yüksek tehlike barındıran kesimlerdir.

Piyasaları manipüle etme konusunda sonsuz fırsatı olan bu yapılar, kendi aralarında her türlü kirli ilişkiyi gizlice organize edebiliyorlar. Böylece normal piyasa beklentisi ile ekonomiyi takip ederek iş yapmaya çalışan insanlar arka planda yapılmış bu organzenin kurbanı oluyor ve ciddi kayıplarla karşı karşıya kalabiliyorlar.
Bu tutum maalesef ulusal ölçekte de böyle küresel ölçekte de. Rekabet kurumlarının zaman zaman bu tuzakları yakalamış olması ve bir kısım ceza uygulamaları yapmış olması, bu derin gerçeği değiştirmiyor. Sadece taktiklerini değiştirmelerini zorlamış oluyorlar.

Bu düzen değişmeli. Finans sistemi sadece faizi garanti altına alan bir yapıya hizmetten çıkarılmalı. Finans da tüm insanlığın hizmetinde olması gereken bir değerdir. Bizatihi mal kabul edilmesi yanlıştır. Yeniden değişim aracı rolüne döndürülme mücadelesi verilmelidir. Para risksiz para kazandırmamalıdır. Manipülasyon yapamamalıdır.

Faiz, finans sisteminin içinden çıkarılırsa o zaman bu anlamdaki hevesi devre dışı kalır. Paranın daha yaygın bir şekilde piyasada olması sağlanır. Sadece bazı ellerde toplanmasına engel olunur ve üzerinden sömürü düzeni kurgulanması daha zor hale gelir.

Bu yüzden faizsiz finans yapılanmaları daha yoğun olarak organize edilmeli ve bu düzene artık bir son verme karalılığı gösterilmelidir.”

KOCA: “Kamu bankaları artık faizsiz işlem penceresi açmalıdır.”

“Türkiye’de faizsiz olarak hizmet vermeye çalışan kurumların henüz % 6 seviyelerinde kalması hizmet ve rekabet yetersizliğini doğuruyor. Bu oran % 30 - % 40’ları bulduğunda durumda ciddi anlamda değişiklikler olacaktır.
En azında şimdilik kamu bankaları faizsiz sisteme pencere açma becerisi göstermelidirler. Çok şube ve çok mevduat bu konuda yeni alanın gelişmesine büyük destek sağlayacaktır. Belki bu vesileyle özellikle reel sektörün faizden çektiği sıkıntılara da bir nebze olsun merhem olma imkanı doğacaktır.”


ASKON Basın Birimi

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209