Yardımeli, Reyhanlı ilçesine uzandı.

Yardımeli, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Suriyeli Mülteci çocuklar yapılan rehabilitasyon ve eğitim merkezi açıldı.

Yardımeli,  Reyhanlı ilçesine uzandı.

Suriyeli çocukları okulla, öğretmenle, okul sıralarıyla, kalemle, kitapla tanıştırmak için kolları sıvayan Yardımeli, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Suriyeli Mülteci çocuklar yapılan rehabilitasyon ve eğitim merkezi açıldı.

Açılışa Eski Adalet Bakanı ve AK Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sadullah Ergin, Yardımeli Derneği Genel Başkanı Dr. Sadık Danışman, Yardımeli Derneği Ankara Şubesi Başkanı Dr. Mehmet Sılay, Yardımeli Derneği Hatay Şubesi Sorumlusu Eyüp Yıkılmaz başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Sadullah Ergin, tarihin en kirli savaşlarından birinin yaşandığı Suriye’de zulmün haddi aştığını ifade ederek: “Türkiye olarak Suriyeli mazlum halkın baştan beri yanındayız. Son bir kaç gündür yayınlanan görüntülerle insanlığın bittiği, vicdanın, insafın kaybolduğu bir coğrafya haline gelmiş durumda Suriye. Sağır vicdanlar, kör gözler, işitmeyen kulaklar bu zulmün olmadığı anlamına gelmiyor. Bu zulmün muhatapları, ıstıraplar ve işkenceler içerisinde hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. Bu şartlar altında can emniyeti olmadığı için çoluk çocuğuyla komşu ülkelere sığınan Suriyelilere, imkânlar ölçüsünde katkılar sunulmakta, yardımlar yapılmakta. Türkiye bu anlamda gerek kamplarda kalanlara gerek kamp dışındakilere yardım elini uzatmaya devam edecektir” diye konuştu.

Açılışta konuşan Yardımeli Derneği Genel Başkanı Dr. Sadık Danışman: “Bizler Yardımeli Derneği olarak bu savaşın başından bu yana mazlum ve mağdur Suriyeli kardeşlerimizin yanında olduk, inşallah bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Bu iç savaşın en büyük mağdurları, mazlumları bebekler, çocuklar, kadınlar ve yaşlılardır. Hem Suriye’nin içlerinde hem de Suriye’nin dışında muhacir olan Suriyeli öğrenciler tamamen iç savaş dolayısıyla eğitim kurumlarından uzak kalmışlardır. Suriye’de ilköğretimden üniversiteye kadar tüm eğitim kurumları yaklaşık 3 senedir iptal edilmiş durumda, çocuklar eğitim-öğretimden mahrum kalmış durumdadırlar.

Yaşanan bu iç savaşın ne kadar süreceğinin belirsizliği nedeniyle her şeyden önce bir nesil kaybedilmektedir. Bu neslin kurtarılması için Sivil Toplum Kuruluşlarının meseleye ivedilikle el atması gerekliliktir. Suriye’deki kaybolmaya yüz tutmuş bu nesillere, zaman kaybetmeden el atılmalı, gerekli eğitim-öğretim imkânları sağlanmalıdır. Bu hepimizin üzerine düşen tarihî bir sorumluluktur” dedi.

Danışman: “Suriye’deki iç savaş yüzünden 200 bini aşkın Suriyeli hayatını kaybetti, 500 bini aşkın kişi de yaralandı. Dünya ekranlarına yansıyan fotoğraflar, zulmün boyutlarını, kardeşlerimizin ne durumda olduğunu göstermeye yeter. Tüm dünyanın gözü önünde işlenen bu cinayetlere dünyanın ’dur’ demesi ve mazlum Suriye kardeşlerimizin yanında Türkiye gibi durması gerekir’ dedi.

Danışman, “Derneğin resmi kayıtlarına göre şimdiye kadar 200 bin Suriyeliye yardımda bulunduklarını, 80’i aşkın tam donanımlı ambulans ile gıda ve kıyafet yardımını Suriye’ye gönderdiklerini” bildirdi.

Konuyla ilgili konuşan Yardımeli Derneği Kurucu Üyesi ve Ankara Şubesi Başkanı Dr. Mehmet Sılay: “Yardımeli Derneği olarak açmış olduğumuz bu okul, geleceğin Suriye’sinin inşasında da önemli bir rol oynayacaktır. Dernek olarak tüm çabamız insanlık adına, zulüm gören mazlum ve mağdur insanlar adına; Suriyeli mülteci kardeşlerimiz de bunlardan biri. Suriyeli mazlum ve mağdur kardeşlerimize her türlü maddî ve manevî yardımları desteği yapıyoruz. Yardımeli olarak yaptırmış olduğumuz bu okul buna çok bir misal teşkil etmektedir. İnşallah bundan sonra da Suriyeli mazlum ve mülteci kardeşlerimize her hususta yardımlarımız, desteklerimiz devam edecektir” diye konuştu.

Açılışta konuşan Yardımeli Derneği Hatay Temsilcisi Eyüp Yıkılmaz: “Rehabilitasyon merkezinde 33 eğitmenle 750 öğrenciye hitap ettiklerini, öğrencilerin eğitim-öğretimlerine katkı sağladıklarını” söyledi.

Yıkılmaz, “Açılan okulun ve rehabilitasyon merkezinin amacının Suriyeli mülteci öğrencilerin savaştan dolayı yaşadıkları endişe, korku ve fobilerini yenmek, savaş psikolojilerini üzerlerinden atmak, ayrıca yaşadıkları ve yerleşik hayat sürdükleri yerlerde barışık, sağduyulu bir hayat sürdürmelerini sağlamak olacağını” ifade etti.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2014, 00:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209