TÜMİŞAD'dan Budapeşte Belediyesine Ziyaret

Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz öncülüğünde Döşemealtı Sanayici ve

TÜMİŞAD'dan Budapeşte Belediyesine Ziyaret

 

Dr.SZENECZEY;TÜRK YATIRIMCILARINI BUDAPEŞTE'DE İHALEMİZE KATILMAYA  BEKLİYORUZ.

 Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz öncülüğünde Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) yöneticileri  Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr.Szeneczey Balasz'ı Başkanlık makamında ziyaret ettiler.
İstanbul ile Budapeşte arasındaki yirmi yıllık yakın işbirliği anlaşmalarının olduğuna vurgu yapıldı. Bu da Türkiye ile Macaristan'ı biraz daha yakın kılıyor.

Dr. Szeneczey Türk heyetini Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Geçmişten gelen çok ciddi bağlarımız var. Birazdan izleyeceğiniz slaytta da göreceksiniz, Budapeşte'nin 4. metrosu ile İstanbul'da yeni metrolar araçları da aynı firmanın üretmiş olduğu  ürünlerdir. İşte bu bile bizleri son olarak ortak kılıyor.

Macaristan ve Türkiye'nin iyi ilişkileri Belediyemiz açısından çok önemlidir. İstanbul ile çok ciddi ilişkimiz bulunmaktadır. Başkanımız Tarlos İstvan en son geçen yıl İstanbul ziyaretinden döndükten sonra Margitsziget adasında ''İstanbul Kültür Günleri'' ile ilgili bir proğram ve organizasyon yapmayı planlıyor. 

Organizasyonumuzu ve projeyi 2013 yılında gerçekleştireceğiz.  Bu ortak konu ile ilgili de Başkan Kadir Topbaş ile görüşeceğiz.


Budapeşte'ye son dönemlerde toplu taşıma için otobüs almak yerine, bu konuda özel sektörden hizmet satın almayı daha kaliteli yüksek hizmet sunmak açısından doğru buluyoruz. Şehirdeki toplu taşımacılığı özel şirketlere vereceğiz. 

Yakında ihale açacağız. Tecrübeli Türk işadamlarını da bu projelere yatırıma davet ediyoruz, bekliyoruz. Araç trafiğini azaltmak için bisiklet yollarını daha yaygın hale getiriyoruz. 

AB'den sağladığımız, yarısı bedelsiz olarak verilen kredi ile 10 istasyonlu inşa ettiğimiz 7,5 km. uzunluğundaki Del - Buda - Rakospalota metrosu bittiğinde 

Budapeşte'deki ulaşım daha da rahatlamış olacak.

Tuna Nehrinin altından geçen bu 4. metromuzu iki yıl sonra bitireceğiz. Bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş  davetimiz üzerine Budapeşte'yi  ziyaret etti. 

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde '' 1541 Yılında sizlerin Ataları buraları fethetti ''. Buda ve Peşte'yi 12 yıl yöneten Budin Paşası  Sokullu

 Mustafa Paşa en çok Budapeşte'yi imar eden ve eser bırakan kişidir.

 Budapeşte'de Osmanlı Döneminden kalan bir çok tarihi eserimiz de bulunmaktadır. Bu eserlerin korunması konusunda çok hassas davranıyoruz. O günden bugüne maalesef çok az eser kaldı. Türkler suyu ve ılıca kaynak sularını çok iyi kullandılar. Hamamlar, camiler ve kervansaraylar inşaa ettiler. Günümüzde hala kullanmakta  olduğumuz Türk hamamları mevcuttur. '' Türk Hamamı'' diye anılmaktadır.


Belediye Başkanı Tarlos İstvan'ı 2013 yılında İstanbul'da düzenleyecekleri  '' Uluslararsı Belediyecilik Konferansına'' davet etti.

TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz'da Başkanlık Makamında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Macaristan'da etkili Türk İşadamlarının varlığına vurgu yapan Şahbaz, Macar işadamlarını ve Belediye'nin ihalelerini Türkiye piyasasına duyurmakta aracılık yapmaktan da büyük memnuniyet duyarız, her iki ülke arasındaki  ticareti geliştirmek karşılıklı iş fırsatlarını değerlendirmek, iletişim ve eşgüdümlü çalışma ortamını oluşturmaktan mutluluk duyarız dedi.
Başkan Tarlos'u geçen yıl İstanbul'da Boğaz'da misafir etmiştik.

Türkiye dünyada inşaat sektörü konusunda dünyanın en büyük ikinci ülkesidir. İnşaat ihalesi işlerinizde Türk firmalarının bilgisi, tecrübesi ve katkılarından yararlanın  ifadelerini kullandı.  Belediye Başkanı Tarlos İstvan'ı 2013 yılında İstanbul'da Mimar ve Mühendisler Grubu ile düzenleyecekleri 

'' Uluslararsı Belediyecilik Konferansına'' davet etti. 
Başkan Tarlos'un İstanbul'u çok sevdiğini, memnuniyetle böyle uluslararası bir sempozyumda konuşmacı olmak ister, dedi.


Toplantıda Budapeşte Közlekedes Központ Genel Müdürü Nagy Levente, İmar Müdürü Akos Capdebo, Kültür Turizm ve Spor Başkanı Kiss  İlona, Uluslararsı İlişkiler Müdürü Boros Patrik, DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, Yardımcısı Okan Alanyalı, T.C. Budapeşte Ticaret Müşaviri Evrim Demirci  Soranlar,   Macaristan Antalya Fahri Konsolosu Bekir Bülend Özsoy, TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Genel Sekreter Dr. Kamil Nas, Dialogus Derneği Başkanı B.Ömer  Almak ve işadamları  hazır bulundu.

Ziyaretin sonunda Dr.Szeneczey TÜMİŞAD Başkanına günün anısına '' Luxury Budapest 2012'' kitabını hediye etti.  Başkan Şahbaz'da Türkçe ve Macarca yazılmış  '' Türk - Macar Ticari İlişkilerin'den Kesitler '' isimli kitabı ve TÜMİŞAD plaketini takdim etti.

Zamanın darlığından tüm konuların konuşulamadığını ifade eden taraflar yeniden bir araya gelme sözü verdiler. Antalya'dan gelen işadamı heyeti, Budapeşte'den Türkiye'ye döndüler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209