TIME’ın “Yılın Kişisi” Anketi Neye Hizmet Ediyor?

Dünyaca ünlü TIME dergisi, uzun yıllardır sürdürdüğü “Yılın Kişisi” uygulamasında bu sene manipülatif bir tercihte bulundu.

TIME’ın “Yılın Kişisi” Anketi Neye Hizmet Ediyor?
 

TIME’ın “Yılın Kişisi” Anketi Neye Hizmet Ediyor?


temp

Dünyaca ünlü TIME dergisi, uzun yıllardır sürdürdüğü “Yılın Kişisi” uygulamasında bu sene manipülatif bir tercihte bulundu. Dergi, “Yılın Kişisi” için bir tarafa ülkesinde %50’lik seçmen desteği alan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, diğer tarafa Mısır’da halkın büyük çoğunluğunu desteğini alan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi askeri bir darbeyle deviren diktatör Abdülfettah El-Sisi’yi koydu. 

Bu kıyaslama ile TIME dergisi Başbakan Erdoğan için açık bir “diktatör” göndermesinde bulunmuş oldu. Bu durum bir süredir küresel sistem tarafından Erdoğan’a karşı sürdürülen benzer bir politikanın yansıması olarak okunabilir. Özellikle Gezi Olayları sürecinde uluslararası medyanın yaklaşımında da büyük benzerlikler bulunduğu söylenebilir. Örneğin yine küresel yayın organı The Economist’in 8 Haziran 2013 tarihli sayısının kapağında Başbakan Erdoğan’ın yüzü, Sultan III. Selim’in bir minyatürüne montajlanmış ve “Demokrat mı, Sultan mı?” ifadeleri kullanılmıştı.

Uluslararası medya organlarının takındığı bu tutum, küresel sistemin politikalarından bağımsız düşünülmemelidir. Bu gibi uygulamalarla aslında Başbakan Erdoğan değil, Türkiye itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Küresel sistem benzer uygulamaları farklı dönemlerde farklı ülkeler üzerinde de uygulamakta, bu da, söz konusu uygulamaların büyük bir politikanın adımları olduğunu ortaya koymaktadır. Mısır’da yaşanan darbe sürecinde küresel sistemin yaklaşımı da düşünülecek olursa, TIME’ın Sisi’nin yanına Erdoğan’ı değil, darbeye destek veren Batılı liderlerden birini koymasının daha uygun olacağı söylenebilir.

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi / UHİM

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209