Szabadbattyán Belediye Başkanı Mátrai Csaba'nın Davetine TÜMİŞAD Kulak Verdi.

Türkiye'nin ekonomik, kültürel, sosyal interland etkisinin farkına varan Macarlar, Türkleri yatırıma çağırıyor.

 Szabadbattyán  Belediye Başkanı Mátrai Csaba'nın Davetine TÜMİŞAD Kulak Verdi.

 
Belediye Başkanı şehirlerinde hiç bir Türk'ün yatırımının olmadığını ifade ederek, Szabadbattyán ve Szekesfehervár'a Türk yatırımcıları ortak projeler değerlendirmek ve geliştirmek üzere davet etti.

Bölgede tarım, hayvancılık, seracılık, çelik sac imalatı, mekanik ve elektronik torna CNC fabrikalarının bulunduğunu belirten Başkan gelecek Türk yatırımcılara her türlü yatırım
kolaylığı ve teşvik vermeye hazırız.

Szekesfehervár'da üç üniversitemiz bulunmaktadır. Türkiye'den üniversitelerimize okumak için öğrencilerinizi beklediğimiz gibi; üniversite öğretim üyelerini de eğitmen değişim proğramlarına bekliyoruz dedi.

Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz'da bu olumlu ve iyi dileklerini memnuniyetle dinleyerek, Türkiye'de bir siyasi istikrar vardır.

Bu siyasi istikrar, başta ekonomi olmak üzere, tüm sosyal katmanlarda olumlu etki bırakmış, yansımasını da şimdilik dünya ekonomisi içerisindeki 16. sırada oluşumuz ile görüyoruz. Gelecek on yıl içerisinde Türkiye kendisine ulaşılması mümkün, ancak çok yüksek bir hedef koymuştur.

Bu hedefi yakalayacak altyapı ve güce sahiptir.

Türkiye'nin bu hızlı gelişen ekonomisi ve coğrafi yapısı içerisinde Macar işadamı, sanayici dostlarımızı da yanımızda görmek bizleri bahtiyar edecektir. Bizlerde Türk işadamlarını Macaristan'a yatırım yapmaya her zaman davet ediyoruz ve edeceğiz.

Geçmişten gelen dostluk bağlarımızı olumlu yönlerini ele alarak gelecek nesillere taşımalıyız. Bizler de bugün yediden fazla demir yolunun kesiştiği Macaristan'ın merkezindeki Szabadbattyán ve Szekesfehervár'a bu maksatla resmi bir ziyarette bulunduk.

Diliyoruz ki, bu ilişkilerimizi daha da olgunlaştırılarak yukarılara taşırız dedi.

Karşılıklı değerlendirmeler sonrasında ÁMK Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár Müdürü Polyak Istvan kendi yapmış olduğu şehrin panoramik resmi ve heyetin şehre gelişi onuruna hazırlanan ''Emleklap'' ı Başkan Şahbaz'a takdim etti.


Türk işadamlarını yatırım yapmaya davet etti. Her türlü destek ve katkıyı sağlamaya hazırız.


T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'ın iki ay önce Macaristan ziyaretini duyan Belediye Başkanı Mátrai Csaba Türk işadamlarını şehrine yatırım yapmaya ve Osmanlı döneminden kalan '' KULA Kulusini'' tanıtmak ve etrafına bir sosyal tesis alanı yapılmasını önermek üzere davet etti.

Heyet 1975 yılına kadar tahıl ambarı olarak kullanılan, şimdi ise koruma altına alınan ve müze olarak hizmet veren tarihi Kula kulesini yerinde ziyaret etti. Kula Tororny müzesi içerisindeki Osmanlı Döneminden kalma şehit mezat taşlarını gördüklerinde

derin düşünce içerisinde hayretlerini gizleyemediler.

Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Tarihçi Yazar Adorján İmre ve Tarık Tekeş ile birlikte Szekesfehervar'ın batısındaki Szabadbattyán şehrine ziyaretin çok yararlı olduğunu, bu görüşmeleri çevremizdeki işadamlarımız ile de paylaşacağız dedi.


Türk heyetini Belediye binası kapısında Belediye Noteri Nemethne Jenei Eva, Belediye Meclis Üyesi Simonne Florian Judit ve AKM Moricz Zs. Müvelödesi Haz Sanat Müdürü Polyak Istvan karşıladı. Çok samimi ve sıcak görüşmelerde şehirde gerçekleştirilen geleneksel ''Osmanlı Dönemi'' etkinliğine de TÜMİŞAD olarak destek vereceklerini ifade etti.



Budapeşte'nin batısında 70 km. mesafede ve Macaristan'ın orta yerinde bulunan Szabadbattyán kenti Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Osmanlı döneminden kalan tarihi

''KULA TORONY'' Türk kökenli olan Kula Kulesi ismi hala kullanılmaktadır. 1543 yılından1710 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalan bölgeye Osmanlılar Beyaz Kale adını verdiler. Camiler, hamamlar inşa ettiler, 16.ve 17. yy.'de tam bir müslüman şehri görünümünde idi. Kula Türk kökenli bir kelime ve kule anlamına gelmektedir.

Kula Kulesi stratejik açıdan değerlendirildiğinde ise sahip olduğu önem, bu binanın Macaristan bölgesinde bir sınır kalesi olarak görmüş olmasıdır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde 
Battyan Kalesi'ni dörtgen şekli, küçük palanka, bir kapalı kasaba olduğunu anlatıyor. İçinde yüz ahşap çatılı ev, cami, ambar, askeri deposu bulunduğunu bildirilmekte.

Kula Müzesi hatıra defterine düşüncelerini yazan Başkan Şahbaz ve heyet daha sonra Budapeşte'ye geri döndü.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209