CHP'Lİ KILIÇ"YAĞIŞTAN ZARAR GÖREN İLÇELER ACİLEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN"

CHP'Lİ KILIÇ"YAĞIŞTAN ZARAR GÖREN İLÇELER ACİLEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN"

CHP'Lİ KILIÇ
Haydar Koçak/Ankara



CHP’Lİ KILIÇ “YAĞIŞTAN ZARAR GÖREN İLÇELER ACİLEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, İzmir ve ilçelerinde yaşamı olumsuz etkileyen ve tarım arazilerini sular altında bırakan yağışları Meclis gündemine taşıyarak “yağışlardan dolayı zarar gören ilçelerin acilen afet bölgesi ilan edilmesini” istedi.

Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı önergede üreticilerin uğradığı zararın giderilmesinin yanı sıra kredi borçlarının da ertelenmesini talep etti.

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, ocak ayının ilk haftasında 3 gün boyunca aralıksız yağan ve son 30 yılın ortalamalarına göre rekor sayılan yağışların doğurduğu zararların tespiti ve üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için TBMM Başkanlığına önerge verdi. Kılıç tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:
“İzmir’de ocak ayının ilk haftasından itibaren etkili olan ve neredeyse aralıksız devam eden aşırı yağış kent genelinde yaşamı olumsuz etkilemiş, tarım arazilerine büyük zarar vermiştir. Meteoroloji yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre 10 – 13 Ocak tarihleri arasında etkili olan yağış 145 kilograma ulaşmış ve son 30 yıllık ocak ayı ortalaması olan 133 kilogramı aşmıştır. Şehir merkezinde ve ilçelerde yaşamı olumsuz etkileyen yağışlar tarım arazilerinde de büyük hasar yaratmıştır. Rekor düzeyde oluşan yağışlar, Menderes’te su baskınlarına ve obruklara neden olmuş, Torbalı, Kınık ve Bergama başta olmak üzere birçok ilçede 10 binlerce dönüm tarım arazisini sular altında bırakmıştır. Bakırçay, Karadere ve Yayakent başta olmak üzere nehir ve derelerin taşması sonucu hasada hazır ürünlerle birlikte besicilikle uğraşanların yemleri, yonca, saman ve mısır silajları büyük zarar görmüştür. Meteorolojik verilere göre yağışların daha da devam edeceği göz önüne alındığında İzmir genelinde yağışlardan dolayı zarar gören bölgelerin acilen afet bölgesi ilan edilmesi ve üreticilerin zararlarının tespit edilerek telafisi yönünde gereken önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu bağlamda;

Ocak ayının ilk haftasında İzmir ve ilçelerinde etkili olan aşırı yağış ve su baskınları nedeniyle yaşanan doğal afetle ilgili bakanlığınıza bağlı il ve ilçe müdürlükleri tarafından bir çalışma başlatılmış mıdır?
Son 30 yılın ortalamasının üstünde bir yağışı 3 günde alan İzmir ve ilçelerinin hangi mahallelerinde ne kadar tarımsal alan zarar görmüştür? Oluşan bu zarar sonucu meydan gelen maddi kayıp ne kadardır?
İzmir ve ilçelerine bağlı mahallerde aşırı yağıştan dolayı arazileri ve ürünleri sular altında kalan, yemleri zarar gören üretici ve besicilerimize yönelik bir yardımda bulunulacak mıdır?
Aşırı yağış nedeniyle oluşan zararlardan dolayı üretici ve besicilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat ve diğer bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi konusunda bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?
Yaşamı olumsuz etkileyen ve ekili alanlarda büyük hasara neden olan yağışlar nedeniyle, ekonomik zorluk içinde olan ancak tarım sigortalı olmayan üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
İzmir ve genelinde etkili olan ve meteorolojik tahminlere göre önümüzdeki günlerde de devam edeceği öngörülen yağışlar nedeniyle arazileri sular altında kalan bölgelerin acilen afet bölgesi olarak ilan edilmesi konusunda bir çabanız olacak mıdır?”



SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2019, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209