PENTAGON SİYASETİ TEL AVİV’İ CESARETLENDİRİYOR!

“Pentagon Siyaseti Tel Aviv’i Cesaretlendiriyor!” başlıklı basın açıklamamız UHİM dernek merkezinde yapılan basın toplantısıyla UHİM Genel Sekreteri Veysel Başar tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

PENTAGON SİYASETİ TEL AVİV’İ CESARETLENDİRİYOR!
 İslam dünyası özellikle Arap Baharı sürecinden itibaren hızlı bir şekilde kaosa sürüklenmektedir. Bu durumun öncelikle Pentagon siyasetinin bir ürünü olarak tezahür ettiği görülmektedir. Nitekim süreci yönetenler kaos ortamını tırmandırmakta, İslam coğrafyasını kana bulayacak, kaosun ve savaşın içine sürükleyecek, istikrarsızlaştıracak her türlü gelişmeyi desteklemektedir. Kaddafi’yi devirme bahanesiyle Libya’nın işgal edilmesi ve şehir yönetimlerine bölünmesi, Mısır’da halkın oylarıyla seçilmiş bir yönetimin askeri bir darbeyle devrilmesi, Suriye’de içsavaşın başlatılması ve kışkırtılması, Şii-Sünni çatışması üzerinden bölgede mezhep savaşlarının körüklenmesi gibi gelişmelerde bu yaklaşım net biçimde görülmektedir.

Öte yandan IŞİD üzerinden oluşturulan algı ile bölge seküler grupların inisiyatifine bırakılmıştır. Bu süreçte Kürt nüfus içerisindeki dindar yapılar zayıflatılmış seküler yapılar ise desteklenmiştir. Bu yolla hem İslam dünyasının hem de Türkiye’nin huzuru bozulmaya çalışılmaktadır. Irak ve Suriye’de yüzbinlerce insanın öldüğü, milyonlarca insanın mülteci durumuna düştüğü işgal ve içsavaş boyunca gösterilmeyen ilgiye karşın bugün Kobani’ye gösterilmesi, aynı anlayışın bir uzantısıdır.

Böyle bir zeminde, mevcudiyetini işgal ettiği topraklarda sürdüren, varlığını şiddetle ve gerilimle anlamlandıran ve Pentagonun başına buyrukluğundan fırsat devşiren İsrail’in de boş durmadığı anlaşılmaktadır. Yarım yüzyılı aşkın bir süredir Filistin halkı üzerinde tarihin en büyük soykırım hareketini sürdüren İsrail, eline geçen hiçbir fırsatı kaçırmamaktadır. Bir hahamın silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmasını bahane eden İsrail, 30 Ekim itibariyle, ikinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatıldığını duyurmuştur. Daha önce de dönem dönem giriş-çıkışlar için yaş sınırlaması getirilerek Filistin halkının ibadet özgürlüğü kısıtlanmışsa da bu uygulama ile Mescid-i Aksa 1967’den bu yana ilk defa tamamen kapatılmış olmaktadır.
Son yıllarda İsrail’in hukuk dışı yollarla yeni yerleşim alanları açması, Filistinlilerin yaşam alanlarını daraltacak uygulamaları yürürlüğe koyması ve henüz birkaç ay önce Gazze’ye düzenlediği operasyonlarda şehri yerlebir ederken binden fazla insanın ölümüne sebep olması da, ne yazık ki uluslararası kuruluşlar ve küresel aktörler nezdinde karşılık bulmamıştır.

Bütün bu yaşananlar karşısında uluslararası kuruluşlar ve Batılı küresel aktörlerin güven vermeyen tutumu açıkça görülmektedir. Yaşanan sorunların çözümünde İslam toplumuna, özellikle Türkiye ve İran’a büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu sebeple coğrafyamızı kana bulayan mezhepsel ve fikri ayrılıklar bir kenara bırakılarak bu coğrafyanın ortak değerlerine tutunulmalıdır.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 02:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209