Osman Şahbaz’a Macaristan'dan Fahri Doçent unvanı.‏‎

Macaristan Kaposvár Üniversitesi Bilimsel Genel Kurul Üyeleri ve Senatosunun kararıyla, Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Dr. Osman Şahbaz'a Uluslararası Siyaset Bilimi alanında akademik "Fahri Doçent" unvanı verildi.

Osman Şahbaz’a Macaristan'dan Fahri Doçent unvanı.‏‎
 Kaposvár Üniversitesi, Sportcsarnok salonunda düzenlenen törende Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Dr. Osman Şahbaz'a, Akademik Fahri Doçent’lik beratını, üniversitenin 2014 - 2015 eğitim yılı açılış töreninde Kaposvár Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Szávai Ferenc DSc. ve Macaristan Milli Parlamentosu Başkan Vekili Dr. Mátrai Márta takdim etti.

 

Macaristan Milli marşının okunmasının ardından, dünyanın farklı ülkelerinde birçok tanınmış devlet adamı, sanatçı ve bilim adamlarına layık görülen unvan töreninde konuşan Rektör Prof. Dr.  Szávai Ferenc DSc., nitelikli uluslararası çalışmaları mesleki gayretleri ülkelerimiz arasındaki işbirliklerini geliştirmesi nedeniyle Fahri Konsolos Dr. Osman Şahbaz'a, Uluslararsı Siyaset bilimi konusunda Akademik Fahri Doçent unvanına layık görüldüğünü vurguladı.


Rektör Szávai, ''Sayın Dr. Osman Şahbaz, Cumhurbaşkanımız Sayın Dr. Áder János tarafından daha önce devlet üstün nişanı ile ödüllendirilmiştir. Kaposvár Üniversitemiz ile İstanbul Marmara Üniversitesi, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi arasındaki işbirliğimizin oluşturulmasında ciddi katkılar sağlamıştır. Sayın Dr. Şahbaz'ın Üniveristemizden Fahri Doçentlik ünvanını kabulü, Türkiye ile bundan sonraki işbirliğimize ve ilişkilerimize ivme kazandıracak, yeni kapılar açacaktır. 


Macaristan'daki Türk'lerden ilk defa,  Cumhurbaşkanı Dr. Áder János tarafından  Dr. Osman Şahbaz Devlet Nişanı takdim edildiğine dikkat çekerek, "Osman Şahbaz Beyin gerek Macaristan ve Türkiye'de gerekse Avrupa'da yaptığı ülkeler arası işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalarının takdire şayan olduğuna inanıyorum. Aynı zamanda bizim de vatandaşımızdır kendileri" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Szávai Ferenc konuşmasının devamında, ''Dr. Osman Şahbaz'ın Macaristan devletini bir Macar gibi temsil ettiğini söyledi. Kendisi Macaristan Fahri Konsolosu, Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı, Türkiye'de ve Macaristan'da birçok sivil toplum kuruluşlarında insanı merkeze alan faaliyetleri var. Böyle değerli bir şahsiyetin Macaristan Türkiye ilişkilerinde önemli katkıları olmaktadır. Bizden Fahri Doçentlik alan Dr. Osman Şahbaz aynı zamanda Kaposvár Üniversitesinin uluslararası temsilcisidir. Kendisinin önümüzdeki yıllarda daha büyük görevler üstleneceğini ve daha başarılı çalışmalara imza atacağına inanıyoruz. Sayın Şahbaz'a bu unvanın hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz'' dedi.

Rektör Szavai'nin konuşmasının ardından, Bilim Kurulunun 26 Haziran 2014 tarihli ''Fahri Konsolos Şahbaz'a Macar Türk ilişkilerinin gelişmesi sürecine ve Macaristan ile Türkiye'nin eğitim alanındaki işbirliğine katkılarından, toplumsal hayattaki çalışmalarının takdir edilmesinden dolayı fahri doçent unvanı verilmesi'' kararı okundu.


Konsolos Şahbaz'a daha sonra doçentlik diploması takdim edildi. Konsolos Dr. Şahbaz da konuşmasında Türk ve Macar ilişkilerine katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve tevdi edilen bu onura teşekkür ederek iyi dileklerini iletti. Dr. Şahbaz, prestijli bir üniversiteden doçentlik unvanı almanın kendisi için çok değerli olduğunu belirterek sorumluluğunun bir kat daha arttığını ifade etti.

Üniversiteler, bilim, kültür, sanat ve düşünsel alanda başarı sağlamış, ülke kalkınmasına, önemli katkıda bulunmuş kişilere fahri doçent unvanı verir

Macaristan Fahri Konsolosu Dr.Osman Şahbaz ödül töreninde teşekkür konuşmasında, 

''Bugün bu onurlu ödüle layık görülmenin mutluluk ve heyecanı içinde olduğunu belirtti. Dr. Şahbaz, insanlığın ortak değerleri olan bilim, sanat, spor, sevgi ve hoşgörünün sınırları yoktur. Bu değerleri sınırlandırmaya kalkmak tabiatın kanununa aykırıdır. Son 25 yıldır milletlerarası evrensel değerlerin etkileşimi konusunda uğraş vermekteyim. Ülkelerin ve milletlerin farklılıkları uluslararası ilişkilerin zenginliğidir. Milletlerarası  ilişkileri, diplomatik ilişkilerin ötesinde, ana temelini halklararası ilişkilerin ve ekonomik işbirliklerinin oluşturduğuna inanmaktayım.


22 yıldır Türk ve Macar işbirliği, uluslararası ilişkilere özellikle de dost ve kardeş millet Macar kardeşlerimiz ile Macaristan'da birçok projeye birlikte başarıyla imza atma imkanı bulduk.  Şimdi böyle önemli ve değerli bir onura layık görülmek ziyadesiyle beni mutlu etmiştir. 


Bugün bana bahşetmiş olduğunuz bu onur, benim için oldukça önemli bir değer taşıyor. Kalbimin en değeri yerinde saklayacağım. Daha önce bir başka üniversiteden fahri doktora unvanı tevdi etmişlerdi. O gün de farklı bir duygu yaşamıştım.


Bugüne gelişimde, Macaristan ve Türkiye'de her daim desteğini yanımda hissettiğim değerli dostlarımın, Dışişleri mensuplarının, Büyükelçilerinin, TÜMİŞAD üyelerinin, Türkiye'deki dostlarımın ve özelliklede fedakar ailemin çok özel yerleri vardır. Hep birlikte bugüne adım adım sabırla çalışarak ulaştık. Bu onur şimdiye kadar ki çalışmalarımıza bir teşekkür mahiyetindedir. Marifet iltifata tabidir. Bu Fahri Doçent unvanı Macaristan ve Türkiye'ye karşı üzerimdeki sorumlulukları daha da arttırmıştır. Fahri Doçent diplomasını ömür boyu saklayacağım ve çocuklarıma bırakacağım önemli bir miras olacaktır.


Üniversiteler, bilim, kültür, sanat ve düşünsel alanda başarı sağlamış, ülke kalkınmasına, önemli katkıda bulunmuş kişilere fahri doçent unvanı verir. Bu onur ve takdir anlamı taşıyan fahri doçent unvanı onayını verenKaposvár Üniversitesi değerli Rektörüne, senatosuna içtenlikle teşekkür ediyorum.'' dedi.

Tören sonunda Dr. Şahbaz Kayseri'den getirdiği Bünyan kökboya el dokuması kilimi Rektör Prof.Dr. Szávai Ferenc'e hediye etti.

Üniversite Güzel Sanatlar Bilimi Fakültesi öğrencilerinin sunduğu şarkılar ile sürdü.

Kalabalık bir topluluğun katıldığı Fahri Doçentlik töreninde, Macaristan Milli Parlamentosu Başkan Vekili Dr. Mátrai Márta, Devlet Bakanı Prof. Dr. Palkovics Lászó, Kaposvar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Repa İmre, Kaposvar Belediye Başkanı Szita Károly, Szentgotthárd Belediye Başkanı Huszár Gábor, FİDESZ Milletvekili Gelencsér Attila, Somogy Eyaleti Valisi Dr. Neszményi Zsolt, Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Arslan, TİKA Macaristan Koordinatörü Havva Pınar Özcan, STK temsilcileri, işadamları, sanayiciler, sanatçılar, bürokratlar, siyasiler, diplomatlar ve üniversite öğrencileri hazır bulundu.

Fahri Doçent unvanı töreni sonrasında kokteyl ve öğle yemeği ikramının ardından,  katılımcılar arasında yeni projeler görüşüldü. Misafirler tek tek Fahri Doçent tevdii edilen Dr.Osman Şahbaz'ı tebrik ederek başarılarının devamını dilediler.

Fahri Konsolos Dr. Osman Şahbaz'ı ilk kutlayanlar arasında Kaposvar'a gelen kardeşi Mustafa Şahbaz ve oğlu Ömer Furkan Şahbaz oldu. Baba Şahbaz'ı kutlayan Ömer Furkan Şahbaz günün anısına babasıyla fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209