MMG “Enerjisini Arayan Türkiye” Konulu Panel Düzenlendi.

Mimar ve Mühendisler Gurubu ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin birlikte düzenledikleri “Enerjisini Arayan Türkiye” paneli 18 Şubat Salı günü İTÜ Maden Fakültesi Maslak Kampüsü - İhsan Ketin Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Türkiye’nin enerji ihtiyaçları, sorun ve çözüm önerileri ve alternatif enerji kaynakları konularının konuşulduğu panel konuşulan konular ve önerileriyle büyük ilgi çekti.

MMG “Enerjisini Arayan Türkiye” Konulu Panel Düzenlendi.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KARACA‘nın açılış konuşmasıyla başlayan panelde alanında uzman isimler ülkemizin enerji politikaları ve önerilerini masaya yatırdı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca “Enerji bizim önceliğimiz, şuan çalışan tek nükleer araştırma reaktörü İTÜ‘nünki, İstanbul Küçükçekmece'de de araştırma reaktörü var ama galiba şuan aktif olarak çalışmıyor. Burada bulunan değerli hocalarımız tabii konuyu derinlemesine açıklayacaktır. Özellikle Mimar ve Mühendisler Grubuna böylesine önemli ve hassas bir konuda Üniversitemiz ile yaptıkları işbirliği için teşekkür ederim. Mimar ve Mühendisler Grubunun ülkemiz geleceği için ele aldığı konulara da önem veriyor, kendilerine teşekkür ediyorum”dedi.

“En Büyük Enerji Kaynağı Tasarruflu Kullanılan Enerjidir”

İTÜ Rektörü Karaca'dan sonra MMG başkan yardımcısı Mahmut Çelik, mühendisliğin bütün dallarında enerjinin olmazsa olmaz önemde olduğu ifade ederek kürsüye Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Murat Özdemir‘i davet etti. MMG Başkanı Murat Özdemir ” katılımcılara panelimize hoş geldiniz diyerek MMG olarak iki ayda bir çıkardırdığımız derginin bu ayki içeriğini “Enerjisini Arayan Türkiye” konusuna ayırdık. Bizim ülkemizi gelişmekte olan ülkeler seviyesinden çıkarıp, gelişmiş ülkeler kategorisine sokmak için adeta bir seferberlik havasında çalışmamız lazım. Her ay bir üniversitede gerçekleştirdiğimiz konferans ve panellerle ülkemizin önemli konu ve sorunlarına değinerek hem bu konulardaki duyarlılığımızı ortaya koyuyor hem de kanun koyucu ve uygularcılara yol göstermek istiyoruz. Ülkemizin artan nüfus artışı, sanayileşmede enerjinin önemini ve ihtiyacını çok daha fazla ortaya koymaktadır. Kullanılan enerji kaynaklarının hem sınırlı olması hem de enerji kaynaklarının sürdürülebilir olması açısından çeşitlilik büyük önem taşımaktadır. Bizim Konya kadar olan Hollanda'nın gayri safi milli hâsılası 100 milyar dolar, kişi başı geliri 45 bin dolar, neredeyse 4 katımız. Türkiye enerji kaynakları bakımından çok zengin bir ülke olmadığından ve en büyük ödemeyi enerji ithalatına yaptığından alternatif enerji kaynakları ve enerji ihtiyacı hayati önemdedir. Şunu da önemle belirtmek isterim ki en büyük enerji israf olunan enerjidir, eğer israf olunan enerjiyi engeller ve durdurabilirsek bu bize büyük bir enerji kaynağı olur. Enerji alanında ülkemiz nükleer enerji alanında geç kalmıştır. Ülkemiz batıda Bulgaristan, doğuda Ermenistan2da bulunan eski ve tehlikeli Nükleer Enerji Santralleri'yle tehdit altındadır. Enerji kullanımında doğal hayatın ve çevrenin korunmasına özen göstermeliyiz. Burada Enerji konusu farklı konu başlıkları ve uzmanlarınca etraflıca değerlendireceklerdir. Bu vesileyle sözü konuşmacılara bırakarak Mimar ve Mühendisler Grubu olarak her zaman ülkemiz adına önemli konuları ele almayı sürdüreceğiz” dedi.

“Kömür Enerjisi Göz ardı Edilmemelidir”

MMG Başkanı Murat Özdemir İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KARACA‘ya MMG Plaketini takdim etti. Plaket teslimi ve fotoğraf çekiminden sonra MMG Başkan yardımcısı Mahmut Çelik kürsüye gelerek ilk oturum konuşmacıları, İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan KURAL, İTÜ Maden Fakültesi Cevher Hazırlama Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gündüz ATEŞOK, İTÜ Maden Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr Abdurrahman SATMAN, İTÜ Enerji Enstitüsü Yenilenebilir Enerji ABD Başkanı Prof. Dr. Üner ÇOLAK ve oturum Başkanı İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma ARSLAN‘nı konuşmalarını yapmak üzere yerlerine davet etti. Oturum Başkanı Prof. Dr. Fatma Aslan'ın oturum konu ve konuşmacılarını açıklayıcı sözlerinden sonra ilk olarak Prof. Dr. Orhan Kural konuşmasına başladı. Prof. Dr. Orhan Kural, "Kömür Dünya’nın ve Türkiye’nin enerji Kaynağıdır. Çevre dostu olarak kullanmak zorundayız. Kömür kullanmamak gibi bir lüksümüz yok. Her enerji çevreye belli oranda zarar verir. Kömürü doğru kullanmak zorundayız. Değerli arkadaşlarım nükleer enerjiyi anlatacak. Baştan söyleyeyim ben nükleer enerjiye karşıyım. Kömür santrallerini önemsemeliyiz; enerji ihtiyacında bence kömür santralleri tek çözüm. Kömürün kötü ve yanlış kullanılması sonucu ülkemize büyük zarar verdik, İstanbul'da kirli havadan sokağa maskeyle çıktığımız günler oldu. Kaçak enerjinin önlenmesiyle birkaç elektrik santralinin üreteceği enerji ihtiyacını karşılayabiliriz. Daha saatlerce bu konu hakkında konuşabilirim, çok geniş bir konu çünkü” diyen Kural kömür enerjisiyle ilgili istatiki bilgileri vererek, “Mimar ve Mühendisler Grubuna bu paneli düzenledikleri ve böylesine önemli bir konuya değindikleri için teşekkür” etti. Prof. Dr. Orhan Kural'dan sonra Prof. Dr. Gündüz ATEŞOK, "Gelişen Türkiye'de Enerji-Enerjide Kömürün Yeri"nin önemine değinerek nükleer enerji konusunda Orhan hocaya katılmadığını vurguladı. Dünyada ki petrol lobisinin etkin olduğunu ve diğer enerji alanlarındaki çalışmaları engellediklerini belirterek, enerjinin bir macera değil devlet politikası olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Ülke olarak doğalgazımızın olmamasına rağmen bütün enerji ihtiyacını doğalgazdan sağlamanın akılcı olmadığına değinen Ateşok, “Enerji çeşitliliği yaratmamız ve tek bir enerji kaynağına bağımlı olmamalıyız “ dedi. Prof. Dr Abdurrahman SATMAN’da “Türkiye'de ve Dünya'da Enerji, Petrol, Doğalgaz ve Jeotermal'in Durumu ve Geleceği ”ile ilgili sunumunu yaparak izleyicilere hazırladığı slâytlardan oluşan bilgi ve görüntüler sundu. Dünyada ve ülkemizde enerji rezervleri ve kullanım miktarlarını söyleyerek alışıla gelmiş kaynakların kullanımının azaldığını alışıla gelmemiş kaynakların kullanımının ise teknoloji ve bilgi birikimiyle faydanılabileceğini belirtti.

“Türkiye’nin Nükleer Enerjiye İhtiyacı Vardır “

Prof. Dr. Üner ÇOLAK’da Türkiye’nin Enerji Çeşitliliğinde Nükleer Enerji" konusunda, Türkiye’nin enerji bağımlılığını yabancı kaynaklardan kurtarmak, kaynak çeşitliliği yaratmak, çevreye uyumlu enerji teknolojilerini kullanmak ve baz yük kapasitesini arttırmak için ülkemizin nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Oturum konuşmacıları konularını anlattıktan sonra izleyiciler uzmanlara sorularını yönetti. Soru ve cevap faslı bittikten sonra birinci oturum sona erdi. Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Murat Özdemir oturum konuşmacılarına MMG plaketlerini verdi. Birinci oturum için verilen kısa bir aranın ardından ikinci oturum başladı. İkinci oturumda ilk oturum kadar ilgi çekiciydi.

İTÜ Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdüsselam ALTUNKAYNAK’da "Dalgadan Enerji Üretilmesi" konusunu ele alarak dalga enerjisini anlattı. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olduğuna değinen Altunkaynak, ülkemiz deniz kıyılarındaki dalga enerji oranlarını söyledi. Dalga enerjisinin yeni bir tür enerji kaynağı olduğuna değinerek bu enerjinin rüzgar ve güneş gibi alternatif enerji kaynaklarından daha verimli ve daha az maliyetli olduğunu söyledi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümünden Doç.Dr. Hatice AYATAÇ da "Sürdürülebilir Kentsel Enerjinin Planlanması" konusunda yenilenebilir enerjinin kullanımı kentlerin ulaşımını, arazi kullanım sistemlerini yeniden geliştirmeyi ve kentsel dokuyu yenilemeyi gerektirir diyerek hazırladığı sunumu paylaştı.

İki oturum şeklinde yapılan ”Enerjisini Arayan Türkiye” paneli izleyicerin sorularının ardından MMG Başkanı Murat Özdemir in ikinci oturum konuşmacılarına plaketlerini vermesiyle son buldu.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2014, 04:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209