MMG BURSA ŞUBESİ KASIM AYI KAHVALTILI ÇALIŞMA TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

MMG Bursa Şubesi “ Büyük şehirlerde afet yönetimi ” konulu kahvaltılı toplantısını 02 Kasım 2014 Pazar günü üyelerinin geniş katılımıyla Müsiad Bursa Şubesi toplantı salonunda yaptı. Toplantının konuşmacı konuğu ise Bursa Valisi Münir Karaloğlu oldu.

MMG BURSA ŞUBESİ KASIM AYI KAHVALTILI ÇALIŞMA TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
 


            Vali. Karaloğlu konuşmasında; Ülkemizin % 70’lik bölümünün 1. ve 2. deprem bölgesine sahip olduğunu, nüfusumuzun da % 75’lik kısmının bu bölgelerde bulunduğunu ifade etti. “Bir deprem ülkesi olan Japonya’da deprem risk yönetimi çok iyi yapılırken bizde ise deprem sonrası kriz yönetimi çok iyi yapılmaktadır. Kobe ve Tsunami felaketleri sonrası hala toparlanamamış olmalarına karşın, biz Van depreminden sonra 6 ayı kış olan bir bölgede çok kısa bir zamanda 17.500 konut yapıp ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Her depremden sonra ülke olarak çok şey öğreniyoruz. Gölcük depreminden sonra arama ve kurtarma, acil müdahale konusunda AFAD ile çok iyi bir yapılanma içine girdik. Gerek AFAD ve gerekse UMKE Van depreminde çok iyi bir sınav vererek dünyanın bile takdirini aldık. Van depreminden sonra da hasar tespit çalışmaları konusunda bir yapılanmaya gidilmesi ihtiyacı doğdu ve bununla ilgili de gerekli çalışmalar başladı.” diyerek sözlerini sürdürdü.



           Vali Karaloğlu konuşmasında devamla; Van depremi sonrasında ortaya çıkan durumda deprem risk yönetiminin de çok iyi yönetilmesi gerektiğini, buradan hareketle zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle “Bu ülkede siyasi hayatıma mal olsa da kentsel dönüşüm mutlaka yapılacaktır.” sözlerinde de ortaya çıkan kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyledi. “Bu süreçte hasar tespit ekiplerimiz yetiştirilmiş olması gerekir. Bölgelere göre planlanarak deprem anında olay yerine ivedilikle intikal etmeleri, kriz yönetimi ve sonrasında mevcut yapıların fiziki durumlarının net ortaya konması açısından son derece önemlidir. Önceden eğitim almamış olan üniversiteler dahil, tüm teknik personel böyle bir süreçte başarısız olmaktadır.” dedi.



       Vali Karaloğlu, deprem sonrasındaki barınma, yiyecek, içecek, güvenlik, sağlık gibi temel çalışmaların organizasyonlarının yanı sıra gelen yardımların koordine edilmesi, sonrasındaki psikolojik durumun ve ekonomik yapının çok iyi yönetilmeleri konularında uzun açıklamalarda bulunduktan sonra; “Bursa‘daki bina stoğu çok kötü durumdadır. Bursa’da maalesef deprem riski çok yüksektir. Bursa 1. derece deprem bölgesidir. En son büyük deprem 1855'te olmuş. Bursa'yı yerle bir etmiş. Ulu Cami'nin bile 20 kubbesinden 18 tanesinin hasar gördüğü söyleniyor. Bizim Gemlik-İznik fayımız var. Geyve'ye kadar uzanan, Sakarya Geyve'ye gidip Anadolu fayı ile birleşen fay var. Yaklaşık bin senedir kırılmamış. Bu kadar deprem riski büyük olan bir şehre baktığınızda mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış binlerce bina stoku olan bir şehirden bahsediyoruz. Hadi kardeşim bu riski azaltalım, Kentsel Dönüşüm yapalım diyorsunuz, bu seferde vatandaş karşınıza çıkıyor. Vatandaşın yüz metrekarelik bir gecekondusu var, 5 tane çocuğu varsa 5 çocuğuna birer daire nasıl alırım hesabını yapıyor. Kimse bana güvenli konut lazım demiyor. Bir afette bir depremde çoluk çocuğuma tabut olmayacak bir konuta ihtiyacım var demiyor. Bunu vatandaşa anlatmamız öğretmemiz lazım yoksa kentsel dönüşümü bu günkü mantığı ile hızlandırmamız, çabuklaştırmamız mümkün değil. Gemlik ve İznik ilçeleri başta olmak üzere Bursa genelinde depreme hazırlık konusundaki çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bursa’da AFAD çok iyi bir konumda. Lojistik köy projesi de otoyol, hızlı tren ve Gemlik Liman çalışmalarıyla birlikte yürüyor.” diye kaydetti.



         Bursa’da binaların % 70’nin ruhsatının bile olmadığını ve Kentsel Dönüşüm’ün  kaçınılmaz olduğunu belirten Vali Karaloğlu "Güvenli ev yapmak ve bunu insanlara anlatmamız gerekiyor. Bursa'da bir afet ne zaman olur bunu bilmiyoruz, ama her an olacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım. Afet'te asıl mantık yara sarmak değil yara almamak olması lazım." diye konuştu.



         Programın sonunda Vali Karaloğlu’na Bursa Şube başkanımız Ali Yılmaz tarafından günün anısına teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca AFAD‘la ilgili Japonya çalışmaları nedeniyle Bilal Bal Bey’e, Yenişehir Otomotiv test merkezi yer tespitindeki harita ve kadastro çalışmaları nedeniyle Kasım Şükrü Karabulut’a, üyelerimize topluluklar karşısında etkili ve güzel konuşma eğitimleri vermesi nedeniyle Muhammed Karaman’a plaket verildi.


SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209