MACARLAR'DAN KOCAELİ İLE ORTAK YATIRIM TALEBİ

Macaristan ve Türkiye başta ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek üzere Macar heyeti Kocaeli'ne ziyarette bulundu.

MACARLAR'DAN KOCAELİ İLE ORTAK YATIRIM TALEBİ
 Öncelikle Kocaeli Valisi Ercan Topaca'yı makamında ziyaret etti. Macaristan Büyükelçisi Dr. Janos Hovari yaptığı konuşmada '' Kocaeli'de bulunduğum için mutluluk duyuyorum. Sizlerle buluştuğum için şeref duyuyorum.'' ifadesinde bulundu.

Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bahri Odabaş, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile bir araya gelindi. Sanayi Odasındaki toplantıda, Başkan Zeytinoğlu, Kocaeli Türkiye'nin endüstri, sanayi ve ticaret merkezidir. Türkiye'deki ilk büyük 500 firmanın 92'si şehrimizdedir. 2 Üniversitemiz, 34 limanımız, 13 organize sanayi bölgemiz ( OSB ), 2 serbest bölgemiz  bulunmaktadır. Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar USD ihracat hedefinde biz Kocaeli olarak 80 milyar USD. ihracatı yakalayacağız.

Macaristan'da dış ticarete çok hazır bir piyasa ve pazar var.

Büyükelçi Prof. Dr. Janos Hovari, '' Bizim için ihracat önemli. Çalışmamız gerekiyor. 100 milyar USD ihracatımız  var. Dış ticaret fazlalığımız var. Ekonomik yapımız güçlü ve sert. Daha da güçlü olmak istiyoruz. Macaristan'da dış ticarete çok hazır bir piyasa ve pazar var. Macaristan’ın  Asya ve Orta Doğu ülkelerine ihracatının yüzde 10 seviyelerinde olduğunu belirterek, “Macaristan hükümeti olarak bu Doğu ülkelerine açılım başlattık. Bu açılımın hedefine ulaşması için burada Türkiye büyük önem arz ediyor. Avrupa’da Macaristan siz Türkler için özel bir kapı. Macaristan'ın yurtdışında 20 milyar UDS yatırımı bulunmaktadır. Türkiye büyük potansiyel arz ediyor. Macar işadamları Türkiye'ye gelmek için hazırlar. Onlar Türkiye'yi iyi tanımıyorlar. Sizlerin teklifine ve düşüncelerine hazırız. Hangi konuda Macar İşadamlarını şehrinize yatırıma davet ediyorsunuz? Bizler aracı olmaya hazırız. Macaristan Almanya'nın endüstriyel açıdan hinterlandıdır. Macar Sanayicileri olarak girişimleri başlatalım ve burada yatırım yapalım” dedi.

5 milyar USD.dış ticaret hacmini çok rahat yakalarız.

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz'da '' Macaristan'ın niş konuları üzerinde durmalıyız. Öncelikli olarak, Macaristan'ın yatırım konusundaki avantajlı olduğu konuları sizlerle paylaşmalıyız. Macaristan'ın yaklaşık %65'i ekilebilir  verimli topraklardır. Tarım, gıda konusu, seracılık ve hayvancılık çok rahat yatırım yapılabilecek alandır. İkinci önemli konu  ise  Termal  turizmi. Macaristan genelinde 3300'e yakın termal kaynak bulunmaktadır. Dünya'nın bir harikası olan Macaristan'ın kuzeybatısındaki Hévíz şehrinde termal otel tesisi kurulabilecek çok cazip yerler bulunmaktadır. Ve hatta son dönemde Türkiye'de revaçta olan '' alternatif turizm '' konusunda da çok rahat yatırım yapılabilir. İstanbul'dan Budapeşte'ye ger gün karşılıklı THY iki uçuşu bulunmaktadır. Üçüncü önemli konu ise emlak yatırımı, şimdi Macaristan'da emlak yatırımı yapmanın tam zamanıdır.

Türkiye ile Macaristan arasındaki 2 milyar USD dış ticaret hacmi, ver olan potansiyelimizi yansıtmamaktadır. Her iki ülkenin yapmış oldukları dış ticaretleri toplamı 600 milyar USD. dır. Bunun  yanında 2 milyar USD çok cılız kalmaktadır. Başbakanımızın evvelki hafta Budapeşte'yi ziyaretlerinde 2015 yılına kadar koymuş olduğu 5 milyar USD dış ticaret hacmini çok rahat yakalarız. Kocaeli işadamlarımıza, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müşavirliği ve Türk Macar İşadamları Derneği olarak her türlü tecrübelerimizi paylaşmaya ve hizmeti vermeye hazırız. Bugün yatırım yapmanın cazip olduğu Macaristan'a yatırıma bekliyoruz dedi.

İZMİT'TE AVRUPA'NIN EN CESUR KRALİÇESİ

 Sonrasında Türk ve Macar heyeti ve köylülerin katılımı ile Kral  İmre Thököly'nin eşi kraliçe İlona Zriny  ölümünün 310. yıl dönümünde Kocaeli Karatepe Köyünde anıldı.


Tarihte Macaristan'da önemli bir yere sahip Macar Kralı Thököly İmre ve eşi İlona Zriny'nin hayatlarının sonuna kadar yaşadıkları Kar tepe 
Köyündeki mezarları başında Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık Macar ve Türklerin coşkulu katılımı ile anlamlı bir anma töreni gerçekleşti. İlona Zriny 310 sene önce öldüğünde, ölümü Dünya'ya  '' Avrupa'nın en cesur kadını'' olarak ilan edilmişti.

Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık'ı makamlarında ziyaret gerçekleştirildi.

 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı H.İbrahim Keleş, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)  ziyaret edildi. Ortak projeler üzerinde  duruldu.

  2008 Yılında İzmit'te açılan  Macar Milli Kahramanı Thököly İmre Anı Evi ziyareti de gerçekleştirildi. 

Macar heyetinde Macaristan Ankara Büyükelçisi Prof.Dr.Janos Hovari, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Elçilik Kültür Ataşesi Viktor Matis, İmre Thököly İmre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal, Kale Oto Radyatör Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Kaya hazır bulundu.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209