Macarlardan Bahçelievler'e İşbirliği Teklifi

Macaristan Cumhurbaşkanı Dr.János Áder 12- 14 Mart 2015 tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret yapacak.

Macarlardan Bahçelievler'e İşbirliği Teklifi
 Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balázs, Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve  Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu'nu ziyaret edip karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu
Macaristan Cumhurbaşkanı Dr.János  Áder 12- 14 Mart 2015 tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret yapacak. Resmi ziyaret vesilesi ile İstanbul'da birkaç protokol imzalanacak. 

Macaristan'ın başkenti Budapeşte  Teknik ve Ekonomi (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) eğitim işbirliği ve Bahçelievler Belediyesiyle de Budapeşte'nin 11. Bölge Újbuda ilçesi kardeş şehir protokolünü Cumhurbaşkanı Áder'in huzurunda imzalayacak.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balázs ziyarette, ''şehirlerimizin birbirlerine yaklaşmaları beraberinde şirketler arası, üniversiteler ve öğrenciler arasındaki ilişkileri de oluşturacaktır. İki ülke ilişkileri arasında çok sağlam temeller bulunmaktadır. Bu temellerin üzerine işbirliklerimizi inşa edeceğiz.
Büyük ihtimalle Milli Bayramımız vesilesiyle 14 Mart 2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Dr.János  Áder Türkiye'ye ziyarette bulunacak. Bu işbirliklerini sağlayan dostum Osman Şahbaz'a çok teşekkür ederim. Bizlere çok yardımcı oluyor. Size Budapeşte'nin 11. Bölge Újbuda ilçesi ile kardeş şehir olmayı öneriyorum.
Macaristan'ın Tuna nehri kıyısında en değerli teknik üniversitesi bu ilçemizde bulunuyor. Macaristan ve Türkiye enerji konusunda sorunlar ve çözüm yolları açısından çok benzerlikler arz ediyor. Nükleer enerji konusunda işbirliği oluşturabiliriz'' dedi.
Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu konuşmasında '' Ziyaretiniz bizi memnun etti. Bu ilişkiler ile kadim dostluğumuzu daha da güçlendireceğiz. Artık dünya küçük bir köy gibi. Birbirini anlayarak, sevgi ve barış içerisinde yaşamalıyız. Tarihsel bir geçmişimiz var. Türkler birçok milletten daha fazla Macarları sevdiğini biliyorsunuzdur. İstanbul'da bulunan 39 ilçeden ilk olarak yedi yüz bin nüfuslu, birçok vilayetten büyük, hafif sanayi, konut ve işyerlerinin bulunduğu merkezi bir konuma sahip bizim Bahçelievler ilçemiz ile görüştüğünüz için teşekkür ederim.
TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz ise bu projeyi olgunlaştırmak için uzun süredir çalıştıklarını, iki kent ve üniversitenin işbirliğinin iki toplum arasında köprülerin kurulmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz da iki ülke arasındaki ikili ilişkileri geliştirmek için üzerimize düşen her türlü görevi ve katkıyı sağlamaya hazırız,  Bahçelievler ilçemizi hem de Budapeşte
Újbuda kentini yakinen tanıyorum. Bu protokolde şimdiye kadar yapmış olduğumuz çalışmalar demetinden bir tanesini oluşturmuş oluyor. Birbirine ciddi katkılar sağlayacak, çok uygun iki kent ve iki üniversite hayırlı olsun." dedi.
 Macaristan Başkonsolosa 40 yıllık hatır için kahve fincanı takımı hediye etti.
Macar heyeti makamında ağırlayan Başkan Osman Develioğlu, konuk heyete 40 yıl hatırı olsun diyerek kahve fincanı takımı ikram etti. Türk insanının Macar halkıyla çok benzer özellikleri bulunduğunu ve köklü kültür ve tarih ortaklığımızı karşılıklı faydaya çevirmemiz gerektiğini söyledi. 
Başkan Develioğlu’yla bir araya gelen Hendrich, İstanbul'daki görev süresince edindiği güzel izlenimlerini anlattı. Hendrich, “Türkiye’ye ilk defa 2012 yılında geldim ve çok beğendim. İstanbul'da çalışmaktan ve dört oğlum, eşim ile birlikte burada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Türk insanı gerçekten çok sempatik. Ortak çok yönümüz var.” şeklinde konuştu. Program sonunda Develioğlu, Hendrich’e 40 yıl hatırı olacağı düşüncesiyle Türk kahve fincan takımı hediye etti. Hendrich ise, Develioğlu’na Macaristan’ın renklerinin yer aldığı bir porselen tabak ve Budapeşte'yi tanıtan kitap armağan
 etti.

Ziyarette Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balázs, Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz ile birlikte Başkan Yardımcısı Yasin Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç.Dr.Salim Atay, Başkonsolosluk Asistanı Helga Wella Karakaya hazır bulundu.
Heyet resmi görüşme sonrasında Bahçelievler Kültür Merkezinde engellilerin yapmış olduğu ''Sevgi Paylaştıkça Yücelir'' resim, nakış, elişi ve sanatsal çalışmaların sergilendiği salonun açılışı Başkan, Başkonsolos ve Fahri Konsolosun açılış kurdelasını kemesinin ardından sergilenen eserler gezildi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2014, 03:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209