MACARİSTAN'IN YAŞAYAN EFSANE FUTBOLCUSU TÜMİŞAD'IN MİSAFİRİYDİ .

Macaristan futbolunun yaşayan efsanesi Kű Lajos, Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD )’nin divan express Hotel budapest’ de düzenlediği gecede, iki saatlik muhteşem bir şovla, Macar futbolunun efsane yıllarını ve kendisinin oynadığı 1970’li ve 80’li yılları anlattı.

MACARİSTAN'IN YAŞAYAN EFSANE FUTBOLCUSU TÜMİŞAD'IN MİSAFİRİYDİ .

Açılış konuşmasında TÜMİŞAD Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz; seminer davetini icabet eden misafirlere, TÜMİŞAD'ın bu sportif ve kültürel



etkinliğine katılanlara, gecenin sponsorları divan express Hotel budapest'e, Tempo Uno Kft.'ye, Flormar Hungary Kft. teşekkür etti. Bu birlikteliğin çok kıymetli ve önemli olduğuna vurgu



yaptı. Özellikle bu konferansa katılan ELTE Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencilerinin katılması ayrı bir önem arz ediyor, işadamlarımız ve öğrenciler arasındaki köprünün , iletişimin sürmesi açısından dedi.

Aranycsapat Alapitvány Başkanı Kű Lajos Konuşmasına;

İkinci dünya savaşı sonrası, Rusların işgali altındaki ülkede tek mutluluk kaynaklarının spor ve futbol olduğunu, tüm halkın televizyonlarında ve radyolarında futbol müsabakalarını takip ettiklerini söyledi.

 Lajos, 1950 – 1954 yillari arasında „ Aranycsapat - Altın Takım '' diye adlandırılan, dünyadaki futbol takımlarının korkulu rüyası olan Macarlardı.



Puskás Ferenc ’in kaptanlığını yaptığı, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Varga Zoltán, Hidegkuti Nándor, Lóránt Gyula gibi futbolculardan oluşan efsanevi takımın unutulmaz İngiltere maçlarını ( 3-6 ve 7-1 ) ve 1954 Dünya kupasındaki karşılaşmalarını, büyük bir heyecanla anlattı.

1953 yılına kadar, doksan yıldır kendi evinde yenilgi yüzü görmeyen İngiliz'leri evlerinde Macarların böyle bir skorla yenmesini İngilizler içlerini sçndirememişler.

Hatta bir çok otorite tarafından da, tüm zamanların en iyi maçları arasında gösterilen, Uruguay maçının coskulu anlatımında, dinleyenleri adeta o günlere götürdü.

Futbola başladığı çocukluk yıllarından başlayarak, spor hayatından kesitler anlatan Lajos, futbola Székesfehérvár kentinde başladığını, evvelki gün Trabzonspor, Videoton FC Klubü’yle maç



yapan takımda başladığını ayni yıl, Macaristan’da özgürlüğün de simgesi halini alan, taraftarlarini, vatan severlerin (milliyetçilerin) oluşturduğu, Ferencvárosi Torna Club (FTC ) Klubü’ne transfer oldugunu söyledi.Ferencváros forması altında birçok başarıya imza atan başarlı oyuncu 85 resmi maçta tam 116 kez filleri havalandırmış. Bunlardan biri de, 1971 yılında İstanbul'da İnönü Stadyum'unda oynan Fenerbahçe maçının 82. dakikasındaki beraberlik golu. UEFA Kupası karşılaşmasında karşıkarşıya gelen iki takım, ilk karşılaşmayı İstanbul’da oynamiş. Muhteşem taraftar desteğini, Türklerin içten konuk severliğini ve İstanbul şehrinin büyülü havasını, Kapalı Çarşıyı, Boğaz'da yediği balığın tadını hala unutamadığını söyledi.

Şimdi ise işlerinin yanında Macar gençlerine futbolu sevdirmek için bir spor okulunda da antrenörlük görevini de yürüttüğünü belirtti.

15 Eylül 1971 çarşamba günkü Milliyet Gazetesini hala sakladığını, Türk gazetesi sayfalarında kendisinden övgüyle bahsedilmesinden mutluluk ve kıvanç duyduğunu belirtti.

Önümüzdeki günlerde Türkiye'ye yeniden yaz tatilini geçirmek üzere Belek, Side, Göcek ve Antalya'ya gideceğini söyledi.

Trabzonspor Videoton FC maçının normal sürenin sıfır sıfır bitmesini maç kalitesi olarak da kendisini memnun ve mutlu etmediğine vurgu yaptı.

Ciddi paralar ve masraflarla transfer edilen futbolcularda bir heyecan, gol atma isteği ve dinamizmini hiç hissetmedim dedi.

OSMANLI'YA VE TÜRKLERE TEŞEKKÜR,

Lajos, ayrıca Türkiye'ye sığınan, Macar Prensi II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos ve Thököly İmre’ye gösterdigimiz himaye ve ev sahipliğinden ötürü Türklere teşekkür etti.

Macar Milli Futbolcularının 1964 Tokyo, 1968 Meksika Olimpiyat oyunlarında altın madalyadan sonra 1972 yılında da Batı Almanya'nın Münih şehrinde yine altın madalyayı almak istiyorlar, ancak bir şok engel ve mücadelelerden sonra Gümüş madalya alıyorlar. Ev sahibi Almanlar iki kez üst üste Olimpiyat şampiyonu Macarları yenmenin inanılmaz sevincini yaşadıklarına vurgu yaptı.

1972 Olimpiyat finali, Avrupa şampiyon klüpler kupası 1977-78 finali gibi uluslararasi başarılarda da ter döktüğünü anlatan Macar futbolunun, bu yaşayan efsanesi en son olarak, İtalya'daki, Belçika FC Bruges, Avusturya'daki Kismartonba ve Amerika’da futbol oynadigi günlerinden ve şu andaki dış ticaret, ithalat, ihracat yaptığı iş hayatından ve yatırımlarından bahsetti.

Başkan Şahbaz'ın futbol oynadığını dönemde Türkiye'deki takımlardan transfer teklifi aldınız mı sorusuna ise; Menejerlerimiz hep bizleri Batı'ya pazarlamak, oralarda daha çok imkan ve para kazanacağımızı söylerlerdi, şeklinde yanıtladı.

Konferans sonrasında Lajos'a günün anısına plaketini konferansa katılan Eötvös Loránd Tudományegyetem ( ELTE Üniversitesi ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Horváth Zoltán ve Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr.Hayati Beşirli birlikte takdim ettiler.Konferans bitiminde Türk baklavası, böreği, çöreği ve çayının ikram edildi.

Konferansa ayrıca; TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Mete Atuğ, Petőfi Sándor Gimnázium öğretmeni, tarihçi Ősz Gábor, FOREVER Living Kft.'den Török Zsuzsanna, Ahlam Kft.'den Hajnal Bettina, Magiszter Kft.'den Szenttamásı Nóra, Mono Food Kft.'den Alp Pekin katıldı.

Hep birlikte günün anısına fotoğraf çekildi. Misafirler geç saatlere kadar salondan ayrılmayarak birbirleriyle hasret giderdi, sohbet ettiler.

BUDAPEŞTE'YE YENİ BİR YATIRIM DAHA ; divan express Hotel budapest .

Yıldızı her geçen gün biraz daha parlayan Budapeşte'ye yeni bir yatırım daha.Türklerin ve yabancıların son dönemde turizm ve lojistik konularındaki ile tercihi Macaristan'a yatırım.

Henüz resmi açılışı yapılmayan Koç Holding Avrupa'daki Hotel yatırımı 2012 yılı sonunda yapılacak. Hotel müdürü Can Ünlüer bu Hotel yatırımlarını Macaristan ve Avusturya'da daha büyük ve farklı şehirlerin takip edeceğinin müjdesini de verdi. Açılışını Koç ailesinin katılımı ile yapılacak divan express hotel, Klasik Türk mutfağından da menüler sunacak.

Önümüzdeki aylarda resmi açılışı yapılacak divan express Hotel'de ilk konferansı TÜMİŞAD verdi.

''1970 - 1980' li yıllardaki Macaristan - Avrupa ve Dünyadaki futbol ve günümüzdeki iş hayatı'' konulu konuşmasıyla Kű Lajos divan'ın ilk konuklarındandı.


 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209