MACAR TÜRK İLİŞKİLERİ TÜMİŞAD İLE DAHA DA GÜÇLENİYOR

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Budapeşte'ye yeni atana Büyükelçi Şakir Fakılı'ya hoşgeldin ziyaretinde bulundu.

MACAR TÜRK İLİŞKİLERİ TÜMİŞAD İLE DAHA DA GÜÇLENİYOR
 Büyükelçi Fakılı Budapeşte'de böyle genç Türk işadamlarının biraraya gelmiş görmekten büyük memnuniyet ve mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Budapeşte'ye geleli henüz iki ay gibi bir süre oldu. Tabi biz Osman Şahbaz Bey ile Ankara'dan tanışıyoruz. Tüm Türk vatandaşlarımıza elçiliğimizin kapıları her daim açıktır. Sizleri her zaman elçliğimizde görmek isterim.

Geçtiğimiz ay Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Türkiye ziyaretinde 32 anlaşma imzaladık. İki Başbakanın kimyası uyuşuyor. Günümüzde dış ilişkilerde ekonomi ve ticaret ön plana çıktı. İşte Macaristan'daki siz işadamlarımızın varlığı Türkiye'miz için kıymetli bir değerdir. Geçmiş yıllarda bir çok ülkede başarılı faaliyetlere imza atan TİKA önümüzdeki günlerde Elçiliğimiz bünyesinde Macaristan'daki çalışmlarından daha rahat çalışma imkanı sağlamak maksadıyla bir koordinatör görevlendirecek.

Budapeşte'de Yapılacak Bir Cami İle Budapeşte Taçlandırılır

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise; Budapeşte'deki yeni görevinizin hayırlı ve başarılı olması dileklerinde bulunarak sözlerine başladı. Budapeşte'de şirketimizi ilk kurduğumuzda Büyükelçimiz Bedrettin Tunabaş idi. O günden bu yana dokuzuncu büyükelçimiz ile çalışmak bizler için bahtiyarlıktır. Önümüzdeki ay içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün Macaristan'a resmi ziyareti dolayısıyla yoğunluğunuz olmasına rağmen bizlere vakit ayırmanıza teşekkür ederiz. TÜMİŞAD olarak uzun yıllardır Türk Macar ilişkilerine ve iş dünyasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca Avrupa'daki işadamlarımıza da Macaristan ile ticaretleri konularda köprü vazifesi oluşturuyoruz. Son yıllarda katkı sunmaktan mutluluk duyduğumuz dost iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin arttığını görmek bizleri memnun ediyor. Ayrıca, Budapeşte'deki mescidimiz için yaklaşık üç yıldır devletimizden, Diyanet İşleri Başkanlığından talep ettiğimiz imamımız geçtiğimiz yıl gelerek göreve başladı.Bu tabi bizleri mutlu etmiştir. Şimdiye kadar devletimizden Türk diasporası adına istemiş olduğumuz her şey zaman içerisinde yerine getirilmiştir. Ancak arkadaşlarımızla iki yıldır Macaristan - Budapeşte'de klasik manada bir aktif bir caminin yokluğunun üzüntüsü içerisindeyiz. Her daim hayıflanırız. Bir çok üst düzey Macar Devlet adamına uygun ortamlarda bir caminin Macaristan'da ihtiyaç olduğunu ifade ediyoruz. Macaristan başkent. Birçok müslüman ülkenin Büyükelçiliği bulunuyor. Hatta şimdiki iktidarda bulunan FİDESZ partisi 2010 yılındaki genel seçimleri proğramında ''doğuya açılım stratejisi'' vardır. Bu stratejiyi de son dört yıldır çok başarılı bir şekilde uyguladılar. Budapeşte'de inşa edilecek muhteşem bir camii ile 28 AB ülkesi içerisinde camisi olmayan ülke kalmamış olacaktır. Budapeşte hem doğudan hem batıdan işadamlarının yatırım ve iş yaptığı dünya şehridir. Umarız ki; Budapeşte'de yapılacak bir cami ile de bu stratejiyi taçlandırırlar. Son on yıldır Türkiye'nin geniş coğrafyada sosyal, kültürel etkinliği yanında çok ciddi karşılıksız yardımlar yaptığını göğsümüz kabararak takip ediyoruz. Büyük Türkiye'mize ve Macaristan'a klasik manada minaresiyle, külliyesiyle, sosyal ihtiyaç alanlarıyla barış dini olan İslam'ın değerlerinin anlatılabileceği güzel bir camiye ihtiyacımız var. Bu konuda uzunca bir süredir iki projeyi konusunun uzmanı mimar ve mühendislere çalıştırarak hazırlık yaptırdık. Bu hazırlatmış olduğumuz projeleri size takdim ediyorum.

TÜMİŞAD olarak üzerimize düşen her türlü katkıyı vermeye hazırız.

Ayrıca önümüzdeki ay TÜMİŞAD olarak Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasını Budapeşte'de ticari ilişkilerimizi geliştirmek maksadıyla misafir edeceğiz. Daha sonra Miskolc'un kardeş şehri olan Kayseri'den geniş katılımlı ciddi bir işadamı heyetini misafir edeceğiz.

Emin Altaç İse; Macaristan'da işveren olarak zorunlu sosyal güvenlik sigortamızın Türkiye ile karşılıklı anlaşmanın ne zaman yürürlüğe gireceğini sordu.

Büyükelçi Fakılı ise, görüşmeler devam ediyor. Macaristan'da ödenen primlerin Türkiye tarafına aktarılması görüşmeleri olgunlaştı. En kısa zamanda yürürlüğe girecektir. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı yurtdışında Genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanlılabilecek. İki gün sandık koyacağız, burada oylarınızı kullanabileceksiniz. Çok şükür ki; Macaristan'da 500 kişiden fazla ikamet eden Türk bulunuyor. Altında olan yerlerde ise ok kulllanılamayacaktır. Bu ilk merkezi seçimlerde Macaristan'da ikameti bulunanalar ok kullanmaya gelecekler.
Ziyarette Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Genel Sekreter Dr.Kamil Nas, Yönetim Kurulu Üyeleri Tahsin Er, Şeref Şavlı, Mehmet Abdik, Necip Aygür, İbrahim Maral ve Hüsnü Yesirci ile Büyükeliçilik Müşaviri Çağlar Fahri Çakıralp hazır bulundu.
Ziyaret sonrası Büyükelçiye günün anısına Türk Macar Dostluk Derneğinin bastırmış olduğu Prof.Dr. Hóvári János, Csorba György, Dursun Ayan'ın kaleme aldığı ''Macar Generalleri Osmanlı Hizmetinde - Guyon Richárd ve Kmety György'' kitabını ve bir plaket takdim edildi.

Görüşme sonrasında TÜMİŞAD heyeti elçilikten ayrıldı.


SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 02:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209