Kayseri Valisi Budapeşte'de Tarihi ve Kültürel Ziyaretlerde Bulundu.

Kayseri Valisi Şerif Yılmaz'ı Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı, DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı ve T.C.Başkonsolosu Ömer Acar Budapeşte Ferenc Liszt International Havaalanında çiçeklerle karşıladılar. Vali Yılmaz Türkiye Futbol Federasyonu'nun davetlisi olarak Budapeşte'ye geldi.

 Kayseri Valisi Budapeşte'de Tarihi ve Kültürel Ziyaretlerde Bulundu.
HABERİN GALERİSİ
kayseri

kayseri

İlk olarak; Budapeşte'nin Köbanya Bölgesindeki Birinci Dünya Savaşında 1916 - 1917 yıllarında 480 şehid düşerek istirahat ettikleri Kozma utca'daki Újköztemetö mezarlığı ziyaret edildi. 
15. Türk Kolordusundaki şehit askerlerimizin, Galiçya ve Macaristan'ın farklı bölgelerine defnedildi. Sonrasında şehitlerimizin naaşları 1926 yılında Budapeşte'deki bugünkü Újköztemetö 
mezarlığına nakledildi. Şehitliğimizin hemen arkasında bulunan Türk, Mısır, Filistin, Afgan, Macar, Çinli,Arnavut Müslümanların bulunduğu Müslüman mezarlığı da ziyaret edilerek fatiha okundu.
İkinci olarak, 1531 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın daveti üzerine Budin'e gönderilen, 01 eylül 1541 yılında şehit düşen, Macarların gönlünde taht kuran ''Alperen'' Rozsadomb 
(Gül Tepesi) bölgesindeki ''Gül Baba'' türbesi ziyaret edildi. Anı defterine duygularını da yazdı. Akabinde Buda Kalesi içerisindeki son Budin Valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşanın mezarı ziyaret edildi. Buda Kalesi dibindeki Akıncılar Şehitliğinde de fatiha okundu.
1827 yılında kurulan Buda Kalesindeki Ruszwurm Cukraszda ( pastanesinde) 'da meşhur krema pastası ve kahve içilerek dinlendikten sonra Budapeşte'nin en yüksek Gellért Tepesi Citadella ( Özgürlük Anıtı ) ziyaret edildi.
Vali Şerif Yılmaz Macaristan'ı ilk 1987 yılında ziyaret ettiğini. O günlerden bu günlere bir çok gelişmenin olduğunu gözlemlemekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Dost ve müttefik Macar halkının Türk halkına yakınlığını da hissettiğini söyledi. Ciddi bir yabancı sermayenin bu süreç içerisinde Macaristan'da yerlerini aldığına da şahitlik ediyorum dedi.
 
Macaristan ile Türkiye A Milli Futbol Takımları arasında bugün Budapeşte’de yapılacak 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri grup maçı öncesindeki bu ziyaretler; Kayseri ile Miskolc şehirlerinin kardeş olmalarına bir adım daha atılmış oluyordu.
5 yıl sonra Macaristan ve Türkiye Yeniden Karşılaşacaklar.
İki ülke A milli futbol takımları 5 yıl sonra karşı karşıya gelecek. FİFA 2012 Dünya Kupası grup elemelerindeki Macaristan - Türkiye maçı, 16 ekim salı günü 40.000 kişilik Ferenc Puskas Stadında gerçekleşecek.
Dostane ilişkileri daha da güçlendirerek ekonomik, kültürel, sosyal ve eğitim alanlarında da yeni ufuklar açacaktır.
Ziyaretlere eşlik eden Başkan Şahbaz, Vali Yılmaz'ı Budapeşte'de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek. Kayseri ile Miskolc şehirlerinin yakınlaşması ve kardeşliğine katkıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Sayın Kayseri Valisinin ziyareti de bu dostane ilişkileri daha da güçlendirerek ekonomik, kültürel, sosyal ve eğitim alanlarında da yeni ufuklar açacaktır. Önümüzdeki günlerde Kayseri'de Macar Kültür Günleri düzenlemek üzere Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Avukat Mehmet Özhaseki'yi makamında ziyaret ederek konu hakkında bilgi arz edeceğim. Bu projeler Kayseri'mizin dünyada bir adım daha duyurulmasına katkı sağlayacaktır. dedi.
Haber-Foto: Osman şahbaz
Yayın: Abdullah gözaydın

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209