İsrailli Komutanlar ve Askerler Mavi Marmara Saldırısı Nedeniyle İngiltere’de de Yargılanacak

İsrail’in 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda Mavi Marmara ve diğer insani yardım gemilerine yapmış olduğu saldırı nedeniyle bir dava süreci de İngiltere’de başladı.

İsrailli Komutanlar ve Askerler Mavi Marmara  Saldırısı Nedeniyle İngiltere’de de Yargılanacak
 Mavi Marmara’nın İngiltere vatandaşı olan yolcuları adına avukatlarının Başsavcılık Makamı ile yaptıkları yazışma ve Londra Emniyet Müdürlüğü’ne  yapmış olduğu şikayet üzerine İngiltere’de yasal süreç başlamıştı. İngiliz yargı mercilerinin saldırı ve suçların mahiyetinin savaş suçu niteliğinde olması sebebiyle  SO15- War Crimes Özel Operasyonlar Bölümü’nün Savaş Suçları Birimi’nde incelemesini sürdürüyor. İngiliz insani yardım gönüllülerinin avukatları İsrailli askerlerin İngiltere’de yargılanmaları isteğiyle yasal sürecin devam edeceğini belirtiyorlar.

İngiltere’de hukuki süreç şimdilik İsrail Genelkurmay Dönem Başkanı Korgeneral Gabriel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Eliezer Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Tuğgeneral Avishai Levi, İsrail İstihbarat Başkanı Tümgeneral Amos Yadlin ve Filo’ya yapılan operasyonun komutanlarından Tal Russo olmak üzere 5 komutan hakkında devam ediyor. Ancak Mavi Marmara mağdurları İngiltere’den gidip İsrail’de askerlik yapan İsraillilerin de tespit edilerek davada yargılanmasını talep ediyorlar. 

Gazze’ye insani yardım ve inşaat malzemeleri taşıyan 6 geminin içerisinde Türkiye kayıtlı ve ana yolcu gemisi olan Mavi Marmara’da bulunan 34 İngiliz’den 13’ü yaptıkları açıklamada olaya karışan bazı İsrailli komutanların İngiltere’ye geldiğini ama şu anda bütün deliller polise verildikten sonra tekrar gelmeleri ihtimalinde tutuklanmaları gerektiğinin altını çizdi. Aktivistler ilgili mevzuatın 1998 yılında Şilili diktatör General Augusto Pinochet’in İngiltere’de tutuklanarak uygulandığını hatırlattılar.

Öte yandan 06 Kasım 2014 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail’in Mavi Marmara’da savaş suçu işlediğine dair kararı  İngiltere’de de İsrailli askerlerin yargılanmasında önemli etken olacak.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2015, 21:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209