İHH'NIN "ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ KRİZ RAPORU"

İHH’DAN ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ KRİZ RAPORU

İHH'NIN
HABERİN GALERİSİ
İHH'NIN

İHH'NIN

İHH’DAN “ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ KRİZ RAPORU”

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) krize ilişkin Afrika masasınca hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı.

Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Vakfın Fatih'teki genel merkezinde, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) krize ilişkin hazırlanan raporun kamuoyuna duyurulması dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuştu.

Yıldırım, egemen devletlerin dünyayı bir pasta olarak gördüğünü ve bu yüzden dünyanın bir savaşa doğru sürüklendiğini söyledi.

Afrika'nın uzun yıllardan beri sömürgeci devletlerin iştahını kabarttığını vurgulayan Yıldırım, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan ve Darfur'da uzun zamandır bir kriz yaşanıyor. Önümüzdeki 10 yılda Müslüman Hristiyan çatışmasının yoğun olarak yaşanma ihtimali ön görüyoruz. Son zamanlarda yüzde 25'i Müslüman olan Orta Afrika'da yaşananlar bizi ürkütüyor. Müslüman, Hristiyan çatışmasının denemesi yapılıyor. Çıkan çatışmalardan sonra Fransa, Birleşmiş Milletler (BM) üzerinden Orta Afrika'ya asker gönderdi ve müdahale etti. Fransa'dan cesaret alan yerel örgütler Müslümanlara yönelik bir katliam başlattı. İnsanları diri diri timsahlara atıyorlar. Hamile kadınların karınları yarılıp çocuklar öldürülüyor. Mescitler cesetlerle dolu. Müslümanlar da karşılık verirse, Müslüman, Hristiyan çatışması bölgede kaçınılmaz" diye konuştu.

Medeniyetler arası çatışma isteyen gruplara dur denmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, OAC'deki çatışmaların durdurulması için Türkiye'nin BM'yi harekete geçirmesini istedi.

Yıldırım, sömürgeci devletler açısından insanların hiç bir değerinin olmadığını ifade ederek, bu devletlerin Afrika'daki yer altı zenginlikleri için sömürgeci devletlerin kendi toprakları saydıkları Afrika topraklarına yeniden dönmeye başladıklarına dikkati çekti.

Çatışmalardan sadece Müslümanların zarar görmediğine dikkati çeken Yıldırım, "Müslümanlar Hristiyanlar iç içe yaşıyor, Bazı örgütler burada katliam yapıyor. Müslüman, Hristiyan çatışması bir tutarsa, bu her tarafa yaygınlaşır" ifadesini kullandı.

Orta Afrika'nın sesini dünyaya duyurmak ve yaşanabilecek Müslüman, Hristiyan catışmasını önlemek için OAC'ye bir heyet gönderdiklerin ve bu heyetin bir rapor hazırlandığını belirten Yıldırım, hazırlanan raporun, devletin ilgili kuruluşlarına, milletvekillerine, parti liderlerine, BM'ye, dini otoritelere ulaştıracaklarını söyledi.

DİNLER ARASI ÇATIŞMA KAPIDA

İHH Afrika Direktörü Serhat Orakçı da hazırladıkları rapor hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Orakçı, güvenlik nedenleri dolayısıyla küçük bir heyetle OAC'ye gittiklerini kaydederek şunları söyledi:
"Ülkedeki devlet yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar görüşerek oradaki atmosferi anlamaya çalıştık. Ülke ciddi bir kaosun içinde. Başkent Bangui bir toplama kampını andırıyor. Başkentteki hava alanının sınırları içinde 100 bin insan yaşamaya çalışıyor. Kilise, cami, medrese gibi yerler yaşam alanına çevrilmiş. Ülkede 67 tane kamp var. Bir milyon insan evini terk etti. Ölü sayısının bildirilenin çok fazla üstünde olduğunu tahmin ediyoruz. Doktor ve ilaç sıkıntısı çok fazla. Ülkedeki şartlar dinler arasında bir çatışma dönüşmek üzere. İnsanlık adına çok geç olmadan buradaki krizin çözülmesini anlamında adımların atılması gerekiyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A MEKTUP

Orakçı, OAC Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'nın kendilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırılmak üzere bir mektup verdiğini ve Djotodia'nın 'Türkiye'nin Somali'de üstlendiği rolü OAC'de de yerine getirmesini istediğini' söyledi.

SESSİZ KATLİAM YAŞANIYOR

Olayları yerinde gözlemlemek için OAC'ye giden Star Gazetesi muhabiri Kemal Gümüş'te ülkede sessiz bir katliam yaşandığını ve Müslümanlar açısında güvenliğin önemli bir sorun olduğunu vurguladı.

OAC'de İslam ülkelerinden gelen çok az sayıda medya mensubun çalıştığını ifada eden Gümüş, "Buraya gelenler tamamen Batılı gazeteciler. Olayları Fransa'nın tankları üzerinden takip ediyorlar. Olayların arka planını görmek için ülkenin başka bir bölgesini gittik. Girdiğimiz bir camide ağır bir kokuyla birlikte 23 kişinin cesedine rastladık. Mezarlık şehir dışında olduğu için güvenlik nedeniyle cenazeleri gömemiyorlar. Kefenleri dahi yoktu. İHH yetkililerin yardımıyla kefen bulundu ve o insanlar caminin bahçesinde gömüldüler” dedi.

Çektiği fotoğrafları basın mensuplarını gösteren Gümüş, uluslar arası medya kuruluşlarının olayları kamuoyundan doğru yansıtmamasından yakındı. OAC'nin zengin yeraltı kaynaklarına dikkat çeken Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü :
"Fransa askerleri ülkenin her tarafında. Ülkenin Müslüman cumhurbaşkanı çalıştırılamaz hale getirmiş. Ülkenin gelirinin yüzde 60'ı elmastan elde ediliyor. Ama tek bir Orta Afrikalı elması işleyip yurt dışına satamıyor. Bu işe girişen bir kişi ölümle tehdit edilmiş. İsrail ve Fransızlar, Orta Afrikalılara müsaade etmiyor."

Gümüş, ayrıca Fransız askerlerinin el altında Hristiyan Balaka örgütünü silahlandırdığı, olaylara sanal dini çatışma süsü verildiğini vurgulayarak, olayların bir trajediye dönüşmemesi için bir an önce müdahale edilmesini istedi.

MODEL ALDIKLARI ÜLKE TÜRKİYE

OAC İnsani Yardım Koordinatörü İbrahim Osman, Türkiye'ye ve İHH'ya ülkesinde yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.  Yüzyıllardan beri Hristiyanların ve Müslümanların OAC'de barış içinde yaşandığına dikkati çeken Osman, "Mesele dini değil, siyasi ve ekonomik nedenlerden kaynaklanıyor. Medya savaşı körüklüyor. Tek istediğimiz barış. Türkiye, model aldığımız bir ülke. Türkiye'nin Somali'de yaptığı çalışmaları bizim ülkemizde de yapsın" ifadelerini kullandı.

Reuters'in abonelerini geçtiği haberi yalanlayan Osman, isyancı Seleka koalisyonunun mart ayında eski Devlet Başkanı François Bozize'yi devirmesinin ardından hareketin 135 üyeli Ulusal Geçiş Konseyi tarafından nisan ayında Cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Michel Djotodia'nın istifa etmediğini kaydetti.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2014, 12:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209