İHH ekipleri Malili mültecilere yardım için Moritanya’da

İHH, yaklaşık 100 bin kişinin kaldığı Moritanya’daki Mberra Mülteci Kampı’nda yardım faaliyetleri gerçekleştirdi

İHH ekipleri Malili mültecilere yardım için Moritanya’da

 İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri Fransa’nın Mali’nin kuzeyine yaptığı askeri müdahaleden sonra Moritanya’da bulunan Mberra mülteci kampına sığınan Malili mültecilerin ihtiyaçlarını belirlemek ve yardım çalışmaları gerçekleştirmek üzere bölgeye gitti.


Moritanya – Mali sınırında bulunan Mberra mülteci kampına giren İHH kampta Birleşmiş Milletler dışında yardım çalışmaları yapan ilk bağımsız kuruluş oldu.


Geçtiğimiz hafta bölgeye ulaşan İHH Acil Yardım Ekibi öncelikle Basikunu’da bulunan Birleşmiş Milletler Ofisi'ni ziyaret ederek bölge sorumlusu ve yetkililer ile toplantı yaptı.


Daha sonra kampı gezen ekip tespit edilen ihtiyaçlara göre ilk etapta pirinç, yağ, tekstil malzemesi, terlik, çamaşır leğeni gibi acil ihtiyaç malzemesi ve kesilip dağıtımı yapılmak üzere 37 büyük baş hayvanın alımını gerçekleştirdi. Acil ihtiyaç malzemelerinin Mberra mülteci kampına dağıtımına 21 Mart Perşembe günü itibariyle başlandı.


Ayrıca Moritanya'nın sınır bölgesi olan Basikunu kasabasında yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere 13 büyük baş hayvan kesimi gerçekleştirildi. 150 aileye ise 10’ar kg pirinç 3’er litre yağ 2’şer kg şekerden oluşan gıda kumanyaları dağıtıldı.

İkinci aşamada ise mülteci ailelerin gıda ihtiyacı için gereken hurma, şeker, çay ve makarnadan oluşan kumanya paketlerinin dağıtımı, BM’nin belirleyeceği tarihte İHH ekipleri tarafından gerçekleştirilecek.


Arap Baharının rüzgârıyla bir yıldır protesto gösterilerine sahne olan Moritanya’da komşu ülke Mali’deki iç savaşın da etkisiyle son günlerde tansiyon iyice yükselmiş durumda. Ekonomik durumu oldukça kötü olan Moritanya Mali’deki savaştan kaçıp kendisine sığınan mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Hükümet yabancı sivil toplum kuruluşlarını muhalefete destek olmakla suçladığı için dışarıdan yardım da alamayan mültecilerin yaşam şartları her geçen gün biraz daha zorlaşıyor.


Şu ana kadar Mberra Mülteci Kampı’na sığınan Malililerin sayısı 80 bini aşmış durumda. Her gün ortalama 500 mülteci Fransa’nın yoğun bir şekilde sürdürdüğü bombardımandan kaçarak kampa giriş yapmaya devam ediyor.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209