İHH Başkanı Yıldırım 'özür' hakkında ne dedi?

Mavi Marmara Gemisi'nin organizatörü olan İHH'nın genel başkanı Bülent Yıldırım, İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

İHH Başkanı Yıldırım 'özür' hakkında ne dedi?

 Mavi Marmara Gemisi'nin organizatörü olan İHH'nın genel başkanı Bülent Yıldırım, İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, "bu büyük bir başarıdır ama abluka kalkana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

İHH'nın Fatih'teki genel merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, kararla ilgili olarak bunun siyasi ve diplomasi açısından önemli bir başarı olduğunu, ambargonun kaldırılması çok önemli olduğunu söyledi.

İsrail'in özür dilemesiyle bir ilk yaşandığını belirten Yıldırım, "Bundan dolayı mutluyuz. Burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. İsrail, bu özür ve tazminattan sonra acaba ablukayı kaldıracak mı, asıl önemli olan bu. Çünkü ambargo zaten fiili olarak kalkmıştı." diye konuştu.

"Bu konuda fiili olarak şehitler ve yaralılar büyük bir zafere imza atmıştır" diyen Yıldırım, şöyle devam etti: "Şu anda oradaki insanı durumların iyileştirilmesi için Türkiye ile elbette İsrail anlaşma yapmıştır. Bu da bir başarıdır. Şehit aileleriyle istişare ettiğimizde, buruk bir sevinç yaşadıklarını gördük, bu da ablukanın henüz kalkmamasından kaynaklanıyor. Şimdi abluka Gazze'den çekilen İsrail'in haksız olarak uyguladığı bir statüdür. İnşallah bu da kalkacaktır. Tereddütünüz olmasın. Bu başarı biz ve İHH gönüllüleri için süreçte çok önemli bir adımdır. Mücadelemiz henüz bitmedi, Filistinli insanların evleri ellerinden zorla alınıyor, Mescid-i Aksa'yı işgal devam ediyor, hapishanelerde insanlara işkence ediliyor."

 Özürle İsrail'in suçunu kabul ettiği anlamına geldiğini bildiren Yıldırım, "Başka açılan davalar da var İsrail'e. O davalarda da bu dikkate alınacaktır. Cenevre sözleşmesine göre biz zaten Gazze'ye yardım götürebilirdik ama saldırıya uğradık. Açık denizde bizlere saldırdılar. Burada suçlarını kabul ettiler. Dünyadaki aktivistlerle birlikte mahkemelerde bunu değerlendireceğiz. İsrail yaptığı hukuksuzluğu kabul etmiştir. Peki nerede yargılanacak bu suçlular, İsrail'de mi?" şeklinde konuştu.

Yıldırım, "Türkiye'nin onurlu duruşundan dolayı mutluyuz. Bütün STK'ların, siyasi partilerin onurlu duruşundan da mutluyuz. Ama bizi üzenler de oldu" dedi.

İsrail'şn Mavi Marmara'ya dayanarak kendilerini terörist listesine aldığını kaydeden Yıldırım, "İsrail bunu
2 Aralık 2012 tarihindeki Bakanlar Kurulu kararıyla ortaya koydu. Bunların sayısız örneği var İsrail'de. Biz hala terörist listesindeyiz. Tazminat ödeniyor, bu konuda açtığımız davalarımız var. Yaralılarımız ve haksız yere tutuklananlarımız da var. Bizi limana götürüp ciddi manada kötü muamele yaptılar. Çıkarken bize dediler ki, "şu kağıdı imzalayın", tüm arkadaşlarımız imzaladı ama şöyle: İrademiz dışında işgal edilmiş Filistin topraklarına zorla getirildik. Şimdi Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmek istesek bize yasak çıkartacaklar" dedi.

Özür ve tazminatın siyasi ve diplomasi açısından önemli bir başarı olduğunu tekrarlayan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Ambargonun kaldırılması çok önemlidir. Biz ablukanın kalkmasını da istiyoruz.
Şehit ailelerin beklentileri budur. Abluka kalkana kadar da elbette küresel mücadele edecek. Sadece Türkiye'deki katılımcıların mücadelesi değil. Dünyadan katılımcılar da var bu işin içinde. Ablukanın kalkması için de çalışmalarımız devam edeceğini belirtmek istiyorum."

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209