Feshane’de Hatay Günleri Başladı…

İstanbullular, Hatay Mutfağının Lezzetlerini Tadıyor…

Feshane’de Hatay Günleri Başladı…

 Feshane’de Hatay Günleri Başladı…İstanbullular, Hatay Mutfağının Lezzetlerini Tadıyor

Hatay’ın ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını sağlamaya yönelik yapılan 3. “Hatay Günleri” başladı.  2-7 Nisan tarihleri arasında İstanbul Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinliğe İstanbullular yoğun ilgi gösterdi.

Hatay’ın ve İstanbul’un hoşgörü şehri olduğunu belirten Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İstanbul’un Olimpiyatları alması durumunda, Hatay’ın da bu organizasyona bağlı bazı etkinliklere evsahipliği yapması için çalıştıklarını söyledi.

Hatay Valiliği ve Hatay Eğitim Kültür Tanıtım ve Dayanışma Derneği'nce (HATAYDER) düzenlenen ''İstanbul'da Hatay Günleri'' etkinlikleri, Feshane Uluslararası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin başta olmak üzere, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,  Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, Eyüp İlçe Kaymakamı Osman Kaymak, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu,  Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof.Dr. H.Salih Güder, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, HATAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, dini cemaat liderleri, mülki ve idari amirler, sivil toplum kuruluşları ile vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlikte,Hatay’ın  tarım, sanayi, turizm değerlerinin yanı sıra eşsiz mutfağından örnekler de sergilendi, barış, hoşgörü ve kardeşlik mesajları verildi. 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay’ın ve İstanbul hoşgörü şehri olduğunu belirterek şöyle konuştu : “Hatay bir modeldir,  Türkiye bulunduğu coğrafyada hem fiziki hem de kültürler arasında bir köprü konumunda. Türkiye’de ortaya konan birlik beraberlik, kardeşlik,  barış, hoşgörü ve  huzurun bizden sonraki nesile sağlık bir şekilde aktarılmasına ihtiyacımız var.   İstanbul kültürlerin başkenti burada her rengi bulmanız mümkün...  Hatay anlatılmaz yaşanır.  Hatay’ın barındırdığı zenginlikleri renkleri hep birlikte yaşacağız.” 

Olimpiyatların bir kısmını Hatay’da gerçekleştirmek istiyoruz.

Bakan Ergin, İstanbul’un olimpiyatları alması durumunda organizasyonun birkaç ayağını Hatay’da gerçekleştirilmesi için çalıştıklarını anlattı.

Bakan Ergin sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul Hatay buluşması inşallah olimpiyatlara da sirayet etsin istiyoruz. İstanbul olimpiyatlara talip. Olimpiyatın içinde bizim de çorbada bir kaşık tuzumuz olsun istiyoruz. Hatay’a,  biz de olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmek için alt yapı kurmakla meşgulüz. Olimpik stadımız, spor salonları, yüzme tesislerimiz jimnastik salonlarımız vs… Organizasyonun birkaç ayağını almak için gayret gösteriyoruz.  “

Vali Mutlu, “Bütün etkinlikler künefe tadında geçsin…”

 Vali Hüseyin Avni  Mutlu ise açılışta yaptığı konuşmadı şunları söyledi: “Bu iki güzel şehri İstanbul’la Hatay’ı Feshane’de gönüllerde birleştiriyoruz.  Ülkemizin her köşesi birbirinden kıymetli ve değerli... Bazı şehirlerimiz ülkeyi tarif eden şehirlerdir.  Biz yurdumuzu hoşgörü, bir medeniyet ve kültür ülkesi olarak tarif ederiz ve İstanbul’u bunun merkezine koyarız.  Hoşgörünün ve kültürün başkenti deriz.  Hatay’ımız da böyledir. Değerleri çok yüksek olan şehirlerimizden biridir. Hatay’ın olmadığı bir programda Türkiye’yi tarif etmeniz çok zor.  Hatay bizim en güçlü mesaj kaynaklarımızdandır.  Hoşgörü şehri Hatay…  İstanbul’da sizleri misafir etmekten mutluluk duyuyoruz.  Sizin getirdiğiniz hoşgörü ve zenginlikleri burada buluyoruz.  Ağzımızın tadı künefe tadında olsun bütün etkinliklerin künefe tadında geçmesini istiyorum” dedi.  


 Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de Hatay'ın, medeniyetlerin birikimlerini birbirlerine devreden bir şehir olduğunu ifade ederek, ''Hatay, tüm ilçe ve beldeleriyle muhteşem bir coğrafya, bereketli topraklar ve büyük medeniyetlerin birikimleriyle muazzam bir şehirdir'' dedi. 

İnsanlık tarihinin izini aramak isteyenlerin, kentte hala ayakta olan ibretlik eserlere rastlayabileceğini kaydeden Lekesiz, ''Hatay'ın tarihi insanlığın ortak hikayesi ve mirasıdır. Coğrafyasındaki tüm yolların kesişmesi nedeniyle tüm inançların şekillendiği kültürlerin geçit resminin yapıldığı bir şehirdir. Sokaklarımızda ülkemizin tüm renklerinin rahatlıkla görülebilir. Binlerce yılın özetini, yani Hatay'ı, geleceğe aktarmanın çabası içindeyiz'' diye konuştu. 


Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu da “ Eyüp Sultan Hazretlerini manevi atmosferinde hoşgörü şehri olan Hatay’ı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. İstanbullular Hatay kültürünü ve tarihini yakından görmek ve tanıma imkanı bulacak ”dedi.  


Konuşmaların  ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin başta olmak üzere, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,  Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, Eyüp İlçe Kaymakamı Osman Kaymak, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu,  Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof.Dr. H.Salih Güder, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, HATAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, etkinlik alanında açılan stantları gezerek, yöresel yemeklerden tattı. 
 Etkinlikte, Hatay'ın bugüne kadar hiç yayınlanmamış tarihi fotoğrafları da üç boyutlu bir sergide konuklarla buluşuyor. 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209