ESAM İstanbul’dan asgari ücrete yeni çözümler

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nden (ESAM) yeni zam görüşmelerinin sürdüğü asgari ücret ile alakalı açıklama geldi.

ESAM İstanbul’dan asgari ücrete yeni çözümler
 Ekonomik Araştırmalar Direktörlüğü departmanından yapılan yazılı açıklamada, asgari ücretteki sorunlar ele alındı ve sorunlara yönelik çözüm önerileri kamuoyuyla paylaşıldı.

“EMEĞE HAK ETTİĞİNİ VERMEK TÜRKİYE’Yİ GÜÇLENDİRİR”

Açıklamada emeğin karşılığını vermenin Türkiye’yi güçlendirileceği mesajı verilerek, “Türk-İş Kasım ayında yayınladığı raporunda dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırının 2.102,83 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının yani yoksulluk sınırının 6.849,62 TL olduğunu ifade etmişlerdir. Üretimin emek ve sermaye bileşiminden oluştuğunu düşünerek, emeğe hak ettiğini vermek, sağlıklı bir üretimi ve akabinde üreten güçlü bir Türkiye’yi beraberinde getirecektir. Bugün asgari ücretle işçi çalıştıran işverene bir işçinin maliyeti 3.006,12 TL’dir. İşçinin eline geçen rakam ise 2.020,90 TL’dir. Aradaki fark ise vergi ve sosyal güvenlik kesintileridir” denildi.

“VERGİ VE PRİMLER DÜŞÜRÜLMELİ”
Açıklamada, asgari ücretin düzenlenmesinde çözüm önerisi de sunuldu. Açıklamada, “Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi İstanbul Şubesi olarak teklif ve çözüm önerimiz: Asgari ücret, en düşük memur maaşına endekslenmelidir. Ayrıca asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi daha adil olacaktır. Ülkemizin gelişmiş, harcama ve yaşam maliyetlerinin yüksek olduğu illerinde daha yüksek asgari ücret, daha az gelişmiş illerinde nispeten daha düşük asgari ücret politikası uygulanmalıdır. Bununla beraber asgari ücretten alınan Gelir Vergisi oranlarında değişikliğe gidilerek daha az oranda vergi alınmalı, sosyal güvenlik prim miktarları düşürülmelidir. Bu uygulamadan kaynaklı devlet bütçesinde oluşacak açık, servet vergileri ile ikame edilmelidir” ifadelerine yer verildi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2019, 03:34

Sivil Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209