BİRLİK VAKFINDA MACARİSTAN KONUŞULDU

Birlik Vakfı Genel Merkezi Dış ilişkiler Komisyonunun bu ayki seminer konusu ''Gelişen Türk Macar İlişkileri ve Macaristan'daki Fırsatlar'' dı

BİRLİK VAKFINDA MACARİSTAN KONUŞULDU
 Birlik Vakfı Genel Merkezi Dış ilişkiler Komisyonunun bu ayki seminer konusu''Gelişen Türk Macar İlişkileri ve Macaristan'daki Fırsatlar'' dı. Seminer konuğu Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamaları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz oldu.
Macaristan'ı tanıtan kısa bir film seyredildikten sonra, Konsolos Şahbaz konuşmasında;
Birlik Vakfının değerli konukları; Macaristan ile bugünden geçmişe doğru 400 yıllık güçlü kadim ortak tarihimiz bulunmaktadır. Bu imkanları fırsata çevirmek hem Macarların, hem de Türklerin elindedir. Macaristan'da tabii kaynaklaraçısından, köklü kültüre sahip termal su kaplıcaları çok yaygın. Türkiye'de aktif turizm alanlarından birisi de ''alternatif turizmi'' çok rahatlıkla Macaristan'da yatırım ve işbirlikleri yapılarak uygulama alanı bulabilir. Ciddi karşılıksız yatırım teşviki ve desteği veren, Avrupa'nın tam orta yerinde, 10 milyon nüfuslu, 93 000 km2 alana sahip Macaristan'a lojistik, transit taşımacılık, otomotiv, yüksek teknolojik kalifiye ve inovasyon gerektiren alanlar açısından çok cazip. Ayrıca coğrafyasının %70'i ekilebilir verimli topraklara sahip olması açısından tarım, hayvancılık ve seracılık kolaylıkla uygulama alanı bulacaktır. Türkiye olarak mısır, buğday, arpa ve ayçekirdeği yüksek miktarda tüketiyor ve ihtiyacımız var. Tarım ürünlerinin depolama ve silolanması açısından Macaristan'ı kullanabiliriz.
Macaristan; Batı'nın kendisinden saydığı, Türkiye'nin dış politika ihraç edebileceği en yakın dost ve müttefik ülkedir
Ortak tarihimize ait birçok tarihi eseri Budapeşte, Pecs, Szigetvar, Siklos, Esztergom, Erd, Mohacs, Szabadbattyan gibi şehirlerde görebilirsiniz. Son yıllarda mutlulukla TİKA'nın bu eserlerin restorasyonu, renovasyonu ve tamirinin yapıldığına şahitlik ediyoruz.
Macaristan; Batı'nın kendisinden saydığı, Türkiye'nin dış politika ihraç edebileceği en yakın dost ve müttefik ülkedir. Balkan ülkeleri daha yakın olmasına rağmen, Batı dünyası onları kendisinden saymaz.
Demografik yapısı Türkiye'ye benzeyen Macaristan'da 90'dan fazla üniversite ve yüksek okul bulunmaktadır. Üniversitede okumak isteyen gençlerimiz rahatlıkla eğitim alanında arzu ettikleri bölümlerde kendilerine yer bulabilirler. Balaton gölü yazın ciddi turist çeken önemli merkezdir. Tuna ve Tisza nehri iç ve uluslararası taşımacılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Tuna Nehri Budapeşte'nin boynuna asılmış gerdanlık gibi kıymetlidir. Macaristan turizm tanıtımı yaparken şu sloganı kullanmaktadır, ''Almanlar 200 yıl, Osmanlı 150 yıl, Ruslar 50 yıl Macaristan'da kaldı, sizin bir haftalık vaktiniz yok mu?''
2010 yılındaki genel seçimle iktidara gelen FİDESZ partisinin lideri Başbakan Viktor Orban güçlü ve karalı icraatlarla birlikte doğuya açılım stratejisini son dört yılda proğramlı bir şekilde icra etmiştir. 6 Nisan 2014 tarihindeki genel seçimlerde 386 milletvekili sayısını 199'a düşürülmüş olarak seçim gerçekleşecektir.
Geçtiğimiz yıl her iki ülkede de kültür merkezleri açılarak derin ve güçlü kültürel işbirliği etkili bir şekilde sürdürülecektir. Dış ticaretimiz 2 milyar dolar mertebelerinde bulunmaktadır. 2013 yılındaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Budapeşte ziyaretinde her iki Başbakan 5 milyar dolar hedef belirlediler. Bu rahatlıkla ulaşılabilecek bir rakamdır. Çünkü her iki ülke sanayisi ve altyapısında bu rakama ulaşabilecek potansiyel bulunmaktadır. 
Son birbuçuk yılda karşılıklı olarak cumhurbaşkanları ve başbakanlar düzeyinde önemli ziyaretler gerçekleştirilirken, ekonomik, kültürel, stratejik ve teknik işbirliği ile karşılıklı yatırımların oluşturulması ve korunmasını içeren anlaşmalara imza atıldı.
Geniş ve coşkulu katılımcılar arasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bahaettin Cebeci, Birlik Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Mehmet Alacacı, Birlik Vakfı Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Doç.Dr.Erol Kam, MMG Genel Başkanı Avni Çebi, Doç.Dr.Ahmet Erdal Osmanlıoğlu, Alperen Ocakları İl Sekreteri Ahmet Açıkgöz, Dr.Muhsin Kadıoğlu akademisyen, öğrenci, bürokrat ve geniş dinleyici kitlesi hazır bulundu.
Konsolos Şahbaz basın mensuplarının ve dinleyicilerin yoğun sorularını ilgiyle cevaplamasının akabinde Doç.Dr.Erol Kam'ın günün anısına  hediyeye takdiminden ardından seminer sona erdi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014, 11:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209