ASKON Hatay Divan Toplantısına katılan Sadullah Ergin Açlık grevleri bir an önce bitirilmeli

ASKON’un Hatay’da gerçekleşen Divan Toplantısına katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Kendi bedenleriniz için, kendi sağlığınız için, sizi seven aileleriniz, sizin sevdikleriniz için, bu eylemlerden vazgeçin. Bunlara ihtiyaç kalmayacak bir Türkiye için yoğun çalışmaların olduğunu ifade ediyoruz'' dedi.

ASKON Hatay Divan Toplantısına katılan Sadullah Ergin   Açlık grevleri bir an önce bitirilmeli

 ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca da, gündemdeki açlık grevleriyle ilgili olarak, “Bu eylemler sıkıntılı bir eylemdir. İnsani ve vicdani sınırları çok fazla zorlayan böyle bir eylemin, örgütsel bir başarıya endekslenmeden, tamamıyla insani bir yaklaşımla çözüme kavuşmasını canı gönülden arzu ediyoruz” dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tüm şube yönetim kurullarının iştiraki ile gerçekleştirdiği divan toplantılarından yedincisi Hatay’da yapıldı. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu, ASKON Genel Sekreteri M. Akif Bayramoğlu ve şube yönetim kurullarının katılımıyla gerçekleşen divan toplantısının onur konuğu ise Adalet Bakanı Sadullah Ergin oldu.

Divan’ın açılış konuşmasını yapan ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, ASKON’un ekonomik merkezli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, ancak alanlarının sadece ekonomiyle sınırlı olmadığını belirterek, “ Özellikle yeryüzünde bir yerlerde bir insani sıkıntı varsa bunu paylaşmak her zaman ASKON için de amaç olmuştur” dedi. Fitch’in not artırımının önemli bir gelişme olduğunu hatırlatan Koca, “Gelişmiş ülkeler krizle boğuşmaya devam ederken bu gelişime çok daha önemli kabul edilmelidir. 2012 nin son çeyreğini yaşadığımız şu günlerde, küresel ekonomide ciddi sıkıntılar, ciddi riskler yaşanmaya devam etmektedir. Kriz adeta kulvar değiştirerek, yüz değiştirerek hayatını sürdürmektedir. Şimdi diğer ülkelere kıyasla; Büyüme, enflasyon, istihdam ve borç yükü gibi alanlarda iyi konumdayız. Ancak bu durum, ekonomimizin risklerden vareste bir düzleme yerleştiği anlamına gelmiyor. Bu konuda halen yapılması gereken çok şey var” diye konuştu.

Koca şöyle devam etti: “Kamunun müzmin açıkları aynı tarzda sorun olmaya koymaya devam ediyor. Yani ekonomi büyüdüğünde cari açık artıyor, küçüldüğünde bütçe açığı artıyor. Dış açık devam ediyor ve tasarruf açığı konusunda millet olarak performansımız düşük. Üstüne üstlük bireysel borçlanma ve hane halkı borçlanmasında önemli atışlar yaşanıyor ki, son krizde Avrupa ülkelerinin önemli sorunlarından bir bu oldu.Henüz ekonomimize bir karakter kazandıramadık. Türk ekonomisi dendiğinde akla gelen ilk üç şey nedir dense, dünya çapında bir cevabınız oluşmuyor. Halbuki “bölgesel liderlik” gibi söylemlerin egemen olduğu bir düzlemde, ekonomik olarak bunu hak edecek bir ciddi yapıyı gösteriyor olmamız, rahatlatıcı olurdu”
Koca, çıkarılan çek yasasının da suistimallere sebebiyet verdiğini ifade ederek, gündemdeki açlık grevleriyle ilgili, “İnsani ve vicdani sınırları çok fazla zorlayan böyle bir eylemin, örgütsel bir başarıya endekslenmeden, tamamıyla insani bir yaklaşımla çözüme kavuşmasını canı gönülden arzu ediyoruz. Zaten taleplerin önemli bir kısmı, hükümet tarafından gündem yapılan konulardı. İnşallah bir ölüme konu olmadan sorun uygun bir çözüme kavuşur” açıklamasını yaptı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de divan toplantısında “Bölgesel Ekonomik Liderliğe Giden Yolda Ülkemizin Hukuk ve Yargı Vizyonu” başlıklı bir konuşma yaptı. Özellikle açlık grevlerine vurgu yaparak, “'Bu eylemler cezaevleriyle ilişkili olmayan farklı sorun alanlarına dönük birtakım sebepleri kapsayan eylemlerdir. Bu talepler, tarafımızdan bilinen taleplerdir. Türkiye zaten uzunca bir süredir, demokratik hakların genişletilmesi, demokrasinin standartlarının yükseltilmesi ve evrensel hakların ikamesi ve inşası noktasında önemli gelişmeler sağladı. Bu çalışmalar devam edecek. 2023 vizyonuna paralel olarak birtakım taahhütlerde bulundu AK Parti. Bu taahhütler, ana dilde savunma hakkını da içeren taahhütlerdir. Partimizin 2023 vizyonuna dönük olarak deklare ettikleri, bizim için talimat olarak değerlendirilmiş, Adalet Bakanlığı olarak bu noktada çalışmalar yapmış durumdayız. Bu çalışmaların olgunlaştırılması ceza, infaz ve usul hukuku uzmanlarının katkılarının alınmasının ardından Bakanlar Kurulu'na sunulacaktır. Türkiye'de hakların güçlendirilmesi noktasında çalışmalar devam ediyor.

Kendi bedenleriniz için, kendi sağlığınız için, sizi seven aileleriniz, sizin sevdikleriniz için, bu eylemlerden vazgeçin. Bunlara ihtiyaç kalmayacak bir Türkiye için yoğun çalışmaların olduğunu ifade ediyoruz'' dedi.

Sadullah Ergin, "Bu Türkiye'yi birlikte oluşturan unsurlardan bir, iki tanesini içinden ayıklayın geriye kalan şey Türkiye olmaz. Bu coğrafyadan siz Kürtleri ayrıştırın kalan şey Türkiye olmaz, Arapları ayrıştırın kalan Türkiye olmaz. Hristiyan, Musevi, Ermeni'yi, Alevi'yi ayrıştırın geriye kalan şey Türkiye'den başka bir şey olur. 'Biz birlikte Türkiyeyiz' diyoruz" dedi.

ASKON’un Divan Toplantısı sonuç bildirgesi

· ASKON, toplantısını HATAY’da yaparak komşu ülkemiz Suriye yaşanan drama dikkat çekmek istemiştir. Artık halk iradesinin yönetime direk yansımasının önündeki engelleri tamamen ortadan kaldıracak sistem, bir an önce kurulmalı ve halkın yaşadığı drama bir an önce son verilmelidir.

· Ülkemizin, bu ülkede huzurun yakalanması için üstlenmiş olduğu yüksek sorumluluk kayda değer bir fedakarlıktır. Ortaya çıkan insani dram konusunda da ciddi katkılar vererek bu komşu ülkedeki kardeşlerimizin acılarının az da olsa dindirilmesine çalışılması takdirle karşılanmaktadır.

· Ülkemiz içinde yaşanan sosyal sıkıntıların her birimiz için son derece can sıkıcı olduğu aşikardır. Özellikle terör belasının son zamanlarda iyice yükseliş gösterdiği bu zaman diliminde ilave olarak devreye giren açlık grevlerinin insani bir drama dönüşmeden, ölümlere sebebiyet verilmeden çözülmesi en büyük beklentimizdir.

· Toplantıya katılan Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN beyefendiye, hükümetin bir üyesi olması hasebiyle hem iş dünyasının içinde bulunduğu sıkıntılar hem de hukuk ve yargıyla ilgili olarak oluşan beklentiler dile getirilmiş ve cevapla aranmıştır.

· Bu noktada çek yasasında gündeme gelen mevzuat değişikliklerinin piyasalara pratikte yaptığı yansımalar aktarıldı. Konuyla ilgili olarak yeni düzenlemeler yapılacağı ve çeklerin artık ortak bir kaynaktan takibe alınarak kontrolün artırılacağı ve bu sistemin yılsonunda devreye gireceği sn. bakan tarafından ifade edilmiştir.

· Sayın bakanın hitabının ana temasının “Bölgesel Ekonomik Liderliğe Giden Yolda Ülkemizin Hukuk ve Yargı Vizyonu” olan konuşmasında, bahse konu alanda son derece önemli mesafeler alınmıştır. Ancak gerçek hedeflerin yakalanması, tüm yapıların paralel yükselmesiyle en ideal seviyesine ulaşacağı ifade edilmiştir. Çalışmalar da bu amacı gerçekleştirecek şekilde yürütülmektedir, denildi.

· ASKON Divan toplantısı vesilesiyle yaptığı ekonomik değerlendirmelerde; Fitch isimli derecelendirme kuruluşunun ülkemizin notunu yükseltmesinin olumlu karşılandığı ve etkili doğrudan yabancı yatırımlara konu olabileceği ümidinin yüksek olduğu değerlendirilmiştir.
· Ülkemizin ekonomik yapılanmasıyla ilgili olarak, yeni bir bakış geliştirmenin gerekliliği üzerinde duruldu. Bölgesel liderlik konusunun gündemde olduğu bir zaman diliminde, bu beklentiyi temellendirecek bir bölgesel entegrasyon yapılanmasının gerçekleştirilmesinin önemli olduğu vurgulanmıştır.

· Ekonomide ayrışma yaşanan bir süreçteyiz. Meselenin bu tarafı çok iyi değerlendirilmelidir. Makro tabloların iyi gözükmesi, derecelendirme kuruluşlarının olumlu yaklaşmaları gerekli karşılığı bulmalı ve büyümeye yansıtılması başarılmalıdır.

· Cari açık gibi, bütçe açığı gibi ve özellikle tasarruf açığı gibi konularda daha özel çalışmaların yapılanması gerektiği, aynı zamanda aşırı tedbirli davranılarak büyümenin kontrol edilmesine karşı alternatif politikalar üretilmesinin de şart olduğu vurgulanmıştır.
· ASKON olarak üzerimize düşen görev, ülkemizin bu gelişimine katkı vermektir. Bu vesileyle bir kez daha yurt dışı iş gezilerine daha fazla ağırlık vermek ve iş hayatında bulunan tüm işadamlarımızı ihracat konusunda yüreklendirmek için özel çalışmalara yapılması gereği ifade edilmiştir.

· Ülkemizin imaj olarak her geçen gün daha iyiye doğru gittiği gerçeği özel sektörü ciddi anlamda motive etmektedir. Uyumun bu şekilde devam ettiği sürece ülkemizin her alanda dünya sıralamasında son derece önemli yerlere gelebileceği inancı dile getirilmiştir.








SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209