75. YILINDA 1940 “KAYSERİ DEVELİ ” DEPREMİ KONFERANSI GEREKLEŞTİRİLDİ.

75. YILINDA 1940 “KAYSERİ DEVELİ ” DEPREMİ KONFERANSI GEREKLEŞTİRİLDİ.

75. YILINDA 1940 “KAYSERİ DEVELİ ” DEPREMİ KONFERANSI GEREKLEŞTİRİLDİ.

 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - MİMAR VE MÜHENDİSLER GRUBU -BAHÇELİEVLER BELEDİYESİ

Konferans başkanlığı prof. Dr. Ali osman öncel Tarafından gerçekleştirilen, mimar ve mühendisler Grubu (mmg), bahçelievler belediyesi ve istanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen, 1940 yılında Kayseri develi ilçesinde meydana gelen depremi Konu alan "75. Yıl kayseri develi depremini anma Konferansı" 21 şubat 2015 tarihinde bahçelievler Belediyesi necip fazıl kültür merkezi’ndeki Konferans salonunda gerçekleştirildi. Depremde Hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşu ve istiklal marşı ile konferans başladı. Mmg genel Başkanı murat özdemir, develi belediye başkanı Mehmet cabbar ve oturum öncesi prof. Dr. Ali Selçuk biricik hocanın deprem şiiriyle devam Edildi. Konferans iki oturum şeklinde; birinci oturum “kentsel ve yapısal deprem riskleri” konu başlıklı, İkinci oturumun konu başlığı ise “depreme hazır Kentleşme ve kriz yönetimi” olarak yapıldı. Birinci Oturumun sonunda açılış konuşması için Bahçelievler belediye başkanı açılış konuşmasını Verdi. Oturumlarda ileri sürülen düşünceler:

1.unutulan anadolu depremleriyle beklenen Tehlike ve risk durumu Kayseri develi ilçesinde meydana gelen deprem Unutulmuş ve deprem olmayacak bir kent Yönetimiyle yapılaşma dirençleri zayıf kalmış.

2. Büyük anadolu depremlerinin tetikleme riski 26 aralık 1939 erzincan depreminin kayseri erciyes Zirvesine yakın köylerde tetikleme meydana getirdiği Ve volkanik bir deprem olan kayseri develi Depreminin tetiklenme olasılığının yüksek olduğu Belirtildi. Ülkemizde büyük deprem üreten alanların Etkisi altında volkanik dağlara yakın yerleşik kentlerde tetiklenmeye açık deprem risklerinin her Zaman olacağına işaret edildi.

3. İnsan merkezli afet yönetimi kadar canlı Hayvan merkezli afet politikaları. Türkiye’de meydana gelen bir depremde 10,000 Sayısına yakın hayvanın öldüğü bir deprem olduğu Gerçeği vurgulandı. Afet yönetim ve risk azaltma Çalışmalarında hayvan barınaklarının afete maruz Bırakılmasının deprem sonrası sosyal etkilerinin Büyük olabileceğinin altı çizildi.

4. Deprem şehitleri ve aileleri bulunmalı 1940 yılında deprem şehidi olan insanların İsimlerinin hala bilinmemesi ve bu depremin Mağduru olan ailelerin ortaya çıkartılmamasının Büyük eksiklik olduğu vurgulandı.

5. Deprem şuurunun yaygınlaştırılmasında Deprem anıtlarının etkisi. Ülkemizde meydana gelen depremlerin yerlerinin Bilindiği fakat bilinen bu yerlerde deprem tabelası Dikilerek halkımızda deprem bilincinin diri tutulması Amaçlı çalışmaların eksik olduğuna dikkat çekildi.

6. Deprem riskine neden olan tehlike tahmini Yakın geçmişte olan deprem büyüklükleri arasında Görülen küçük farkların kayseri depremi özelinde Açığa çıkan enerji olarak 125 misli bir farka neden Olduğuna dikkat çekildi. Deprem tehlikesine bağlı Olarak ortaya çıkan deprem büyüklüklerinde mevcut tartışmalı hususların araştırma teşvikleriyle Azaltılması gerektiği vurgulandı.

7. Yeni bulunan deprem fayları yeni fırsatları Getiriyor. Ülkemizde güncellenen yeni deprem Faylarının saklı enerji kaynak alanlarını gösterdiği Gibi yapılaşmada uzak kalınacak sakınım alanlarını İşaret ettiğine dikkat çekildi.

8. İnsanların depremleri ’de afete neden olabilir. Kayseri özelinde insan odaklı depremlere dikkat Çekilerek çevre güvenlik riski amaçlı izleme ve uyarı Çalışmalarının başlatılması önerildi.

9.deprem odak derinliklerinde oluşum Mekanizması. Kayseri ve civarında meydana gelen Depremlerin hem sığ hem de derin odaklı depremler Olduğundan hareketle tektonik gerilmeli depremlerin Yanında volkanik depremlerin meydana geldiğine dikkat çekildi.

10. Afet yönetiminde yerel yönetimlerin Sorumlulukları

Yerel yönetimlerin afetlerle ilgili yasal görevleri, 5393 sayılı belediye kanun’da düzenlenmiştir.



Bu Kanuna göre belediyeler;

1- afet zarar ve risklerini Azaltmak,

2- afet ve acil durum planını yapmak,

3-Ekip ve donanımları hazırlamak ve

4-halkı eğitmek Zorundadır. Belediye başkanı olmanın bu Sorumluluklar dikkate alındığında büyük cesaret İsteyen görevlerden birisi olduğuna dikkat çekildi.11. Fay diriliklerinin araştırılması kuyu içi Sismikle mümkündür. Ülkemizde işaretlenen yeni Fayların yeni deprem üretme potansiyellerinin en Sağlıklı ve hızlı biçimde kuyu içi jeofizik sismik İzlemeyle bulunacağı ifade edildi.

Sitemizden 'yerek rahatınıza erişebilirsiniz.

11. Kayseri’de avrupa standartlarında yer İnceleme raporlarına çok gecikmeli olarak 2012’de geçildi. Ülkemizin en önemli şehirlerinden Birisi olan kayseri’de deprem odaklı yer inceleme Çalışmalarında kat sınırının ancak 2012’de Kaldırılmasına bağlı olarak geriye dönük 2012 öncesi Riskli yer ve yapı durumunun varlığına işaret edildi.

Sitemizden izleyeyerek rahatınıza erişebilirsiniz.

12. Kayseri ve diğer anadolu belediyeleri İstanbul büyükşehir belediyesini örnek almalı. İbb tarafından hazırlanan şehir planlama amaçlı Hazırlanan jeofizik hız haritasının örnek alınmasını Ve afet önlemli yapılaşmanın ancak bu şekilde Sağlanacağı belirtildi.

Sitemizden 'yerek rahatınıza erişebilirsiniz.

13. Yapılaşma jeofiziği uygulamaları yerbilim, Mühendislerinin istihdamıyla mümkün. Kentsel dönüşüm çalışmalarının amacına uygun Gerçekleştirilebilmesi için yapılaşma jeofiziğine İhtiyaç duyulmaktadır; çünkü zeminlerin hasarsız bir Şekilde incelenmesi ancak bu bilim dalları sayesinde Yapılabilmektedir. Yerbilimi mühendislerinin afet Önlemli şehirleşme için istihdamı bir zorunluluk Olduğuna dikkat çekildi.

14. Afet öncesi çalışmalara ağırlık verilmeli.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2017, 02:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209