25 Milyar Doları Çöper Atıyoruz...

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği 14’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “21. yüzyılda bir ülkeyi işgal etmek için topla tüfekle girmeye gerek yok. O ülkeyi sigaraya bağımlı hale getirin, o ülkeyi hem sağlık yönünden, hem ekonomik yönden, hem de siyasi yönden işgal etmiş olursunuz,” dedi.

25 Milyar Doları Çöper Atıyoruz...

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği 14’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı

 

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği 14’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “21. yüzyılda bir ülkeyi işgal etmek için topla tüfekle girmeye gerek yok. O ülkeyi sigaraya bağımlı hale getirin, o ülkeyi hem sağlık yönünden, hem ekonomik yönden, hem de siyasi yönden işgal etmiş olursunuz,” dedi.

 

Dr. Aydın konuşmasında Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin kuruluşundan bu yana nasıl bir mücadeleye girişildiğinden söz ederek, “Biz bu mücadeleye bir elin parmakları kadar insanla başladık. Bize bu işe başladığımızda ‘Yel değirmenlerine karşı savaşan Don Kişotlar’ gözüyle bakıyorlardı. O dönem sigarayla savaştan bahsetmek bile hayal gibi. Meclisin içinde dahi sigara içilen bir Türkiye, uçukların içinde dahi sigara içilen bir Türkiye’den bu günlere geldik” şeklinde konuştu.

 

Gazetelerin ve televizyon programlarının reklam veren sigara kartelleri tarafından satın alındığı bir dönem yaşandığını vurgulayan Aydın, o dönemde herhangi bir TV kanalında sigara karşıtı bir söylemin yer alması neredeyse imkânsız olduğunu da altını çizerek, “Sigara kartelleri gençleri sigaraya alıştırmak için her türlü reklamı yapıyorlar. Sizi oyuna getirmek için elinden geleni yapıyorlar” dedi.

 

Derneğin yönetim kuruluyla bir araya geldiklerinde sık sık kendilerini sorguladıklarını anlatan Dr. Mustafa Aydın, “Biz bu işi daha nasıl ileri götürebilirdik diye zaman zaman arkadaşlarımla toplandığımızda kendimizi sürekli sorguluyoruz. Tabii bizim için en mühim olanı kararlılık ve süreklilikti. On altı yıl içerisinde bu ülkede yaşayan tek bir gencimiz dahi sigaranın gerçek yüzünü görerek sigaradan uzaklaşmışsa, bu dernek amacına ulaşmış demektir.”

 

Konuşmasının sonunda Türkiye’nin her yıl 25 milyar dolarını sigara yoluyla çöpe attığına dikkat çeken Aydın, “Sigara kartelleri gençleri tuzağa düşürmek için elinden geleni yapıyorlar. 21. yüzyılda bir ülkeyi işgal etmek için topla tüfekle girmeye gerek yok. O ülkeyi sigaraya bağımlı hale getirin, o ülkeyi hem sağlık yönünden, hem ekonomik yönden, hem de siyasi yönden işgal etmiş olursunuz” şeklinde konuştu.

 

Dr. Mustafa Aydın’ın açılış konuşmasının ardından Sigarayla Savaş Derneği üyesi Übeyit Korbey, İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerine “Sigaranın Gerçek Yüzü” konulu bir seminer verdi. Korbey verdiği seminerde, dernek olarak amaçlarının sigara tiryakileriyle savaşmak değil, sigaraya musallat olan mikroplarla savaşmak olduğunu belirtti.Übeyit Korbey, sigara kartellerinin hedeflerinin gençler olduğunun altını çizerek, bir dönem Türkiye’de tıp fakültelerinden mezun olan gençlere bu karteller tarafından karton karton sigara hediye edildiğini söyledi.

 

Salonda bulunan gençlere sigaranın zararlarını istatistiki verilere dayandırarak anlatan Korbey, Türkiye’nin son dönemde bu konuda ciddi bir bilinçlenmeye doğru gittiğinin de altını çizerek, bu gelişmelerin dikkate alınması gerektiğini de vurguladı.

 

Haber: İAHA

Fotoğraf: İAHA

 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209