“Zulmün artsın ki zevalin çabuk gelsin”

İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Hasan Tapan Meclis Kürsüsünde gerçekleştirdiği konuşmasında Yaşar Kemal’i anlattı ve tam 20 yıl önce 1995 yılında iktidara kafa tutan o anlamlı sözünü hatırlattı:

“Zulmün artsın ki zevalin çabuk gelsin”
 “Zulmün artsın ki zevalin çabuk gelsin”

 

Bahçelievler Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Hasan Tapan’ın Yaşar Kemal’in Ölümü nedeniyle Meclis Kürsüsünde gerçekleştirdiği konuşması; 

Bir yanardağ söndü. Devrildi bir çınar; ışığın türkücüsü öldü.

Sadece Çukurova değil, ölüm orucundaki tutsak, pamuk tarlasındaki ırgat, gecekondudaki Roman, ayazda sabahlayan çocuk da dağdaki eşkıya da yetim kaldı. 

Kütüphanelerimizin üstüne bir kara bulut indi. Yer Yaşar, gök Kemal şimdi.

Haksızlığa kabaran kulaktı o; zulme saldıran dil, yüreğimize can üfleyen nefesti. Bizi bir arada tutan nadir bağlardan biriydi. 

1995’te, “Zulmün artsın ki zevalin çabuk gelsin” diye iktidara kafa tutup, mahkemeye düştüğünde de dik duruş neymiş ondan görmüştük. Konuştukça tepedeki mahkeme heyeti yere inmişti. 

Korkmaz değildi; “İnsanların en korkağıyım. Kahramanlardan nefret ederim. Ama insanın bir özelliği de korkuyu yenebilmesidir” derdi.

Biz korkumuzu onunla yendik. 

Ömrü boyunca yazmıştı. “İpe çekeceklerini bilse de” yazmıştı.

Öyle çok, öyle derin, öyle güzel yazmıştı ki dünyada okunmadık dil, dokunmadık yürek bırakmamıştı. 

Adana’da kendi adını taşıyan kültür merkezinin açılışına gelen yoldaşlarına seslenirken, “Biz” dedi: “… burada hep bir arada ve mesut yaşadık. Herkes bunu dinlesin: bütün Türkiye benim köyüm gibi olsun.”

Vasiyetiydi bu…

Son arzusu, son çağrısı, son türküsü oldu.

Onun, uğruna bir ömür harcadığı bu hasret, boynumuza borç olsun:

Sönen yanardağımızın küllerinden, Yaşar Kemal’in köyü gibi bir yeryüzü doğsun. Milletimizin başı sağ olsun, güle güle İnce Memed.

Hasan TAPAN/Bahçelievler Belediyesi ve İ.B.B. Meclis Üyesi

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2015, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209