Yüzlerce bürokrat, adaylık kuyruğunda İstifa furyası, AKP kadrolaşmasını tescilledi

Yüzlerce bürokrat, adaylık kuyruğunda İstifa furyası, AKP kadrolaşmasını tescilledi

Yüzlerce bürokrat, adaylık kuyruğunda İstifa furyası, AKP kadrolaşmasını tescilledi
 Bürokrasiden pek çok isim, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etti.

Kamuoyunda yakından tanınan bürokratların yanı sıra orta dereceli yüzlerce isim de görevini bıraktı. Müsteşar ve genel müdürlerin yanı sıra, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, müşavir, il müdürü gibi görevlerde bulunan bürokratlar sürenin dolmasına saatler kala istifalarını verdiler. 500’den fazla bürokratın tamamına yakınının AKP’den aday adayı olması dikkat çekti.

Milletvekili aday listelerine bakıldığında bürokrasiden Meclis’e girebilenlerin sayısı bir hayli az. Bu tabloya rağmen bürokratların istifa kuyruğuna girmesinin ana sebebi, partili kimliğini açıkça ortaya koymak. Partili olmak, son dönemde bürokraside yükselmenin tek kriteri haline geldi. Bu nedenle milletvekili adaylık şansı olmayan bürokratlar da ya yerini korumak ya da bir üst göreve terfi edebilmek için istifa ederek AKP’li olduğunu göstermeye çalışıyor. Önceki seçimlerde AKP’den aday adayı olan pek çok isim daha sonra üst düzey görevlere getirildi. Genel müdür iken aday adayı olan isimler, müsteşar ve kurum başkanı oldu. İstifa furyası, bürokrasinin partili kimliğini de ortaya çıkardı. AKP iktidarının, bürokrasiyi tamamen dönüştürdüğü anlaşıldı.

17 Aralık sürecinin ardından hukuksuz uygulamalara imza atan ya da kirli bağlantıları ortaya çıkan bazı isimler ise dokunulmazlık zırhına kavuşmak için vekil olmanın yollarını arıyor. Bir başka etken de üç dönem kuralı nedeniyle AKP’de pek çok ismin Meclis dışında kalacak olması. Kendilerine yer açılabileceği beklentisine kapılan çok sayıda bürokrat, adaylık sırasına girdi.



Bürokratların muhalefetten adaylık korkusu

Bu yıl bürokrasideki istifalarda önemli bir fark göze çarpıyor. Geçmiş dönemlerde yine ağırlık iktidar partisinden yana olmakla birlikte muhalefet partisinden de çok sayıda bürokrat aday adayı oluyordu. Bu kez muhalefetten aday adayı olan bürokrat sayısı bir hayli az. Bunun nedeni olarak istifa ederek muhalefet partilerinden aday adayı olan bürokratların seçilememe durumunda geri dönememe korkusu gösteriliyor. Normalde aday adayı ya da aday olan bürokrat seçilememe durumunda 1 ay içinde görevine geri dönebiliyor. Ancak yerine atama yapılmışsa koltuğunu kaybetme ihtimali söz konusu.

Durmuş Yılmaz, MHP’den aday

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın MHP’den aday olacağı iddia ediliyor. Parti yönetimi bu konuda bir yalanlamada bulunmazken Yılmaz’dan da bir açıklama gelmedi. Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta ile Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, eski Elazığ Valisi Muammer Muşmal, merkez valileri Kadir Koçdemir, Mustafa Erkal ve SSK Teftiş Kurulu’ndan Fahrettin Oğuz Tor’un da MHP’den aday adayı olacağı konuşuluyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2015, 05:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209