Sarıgül'den CHP'ye 'tüzük' taşı

Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Berlin Eyaleti Başbakanı ve Belediye Başkanı Klaus Wowereit ile görüştü.

Sarıgül'den CHP'ye 'tüzük' taşı

Sarıgül, Wowereit'ın aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı olması sebebiyle SPD Genel Merkezinde düzenlenen görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, şehirlerin gelişmesi ve siyaset üzerine sohbet ettiklerini ifade etti.

Şehirlerin zaman içinde kimlik değiştirmesi, tarihi ve kültürel dokusunun korunması üzerine görüştüklerini belirten Sarıgül, Berlin'in özellikle Kudamm caddesinin Şişli ile benzerlikler gösterdiğini, buralarda neler yapılabileceği konusunda görüş alış verişinde bulunduklarını kaydetti.

SPD'nin tüzüğünü ve programını çok önemsediğini ifade eden Sarıgül, ''Bir siyasi partinin anayasası, o partinin tüzüğüdür. Tüzüğün demokratik olması gerektiği konusu üzerinde durduk. Türkiye'de barajların yüzde 10 ile çok yüksek olduğu üzerine durduk. Dolayısıyla da barajlar yüksek olunca her düşünce parlamentoda temsil edilemiyor'' şeklinde konuştu.

SPD'nin milletvekili seçimleri konusu üzerinde durduklarını da belirten Sarıgül, ''Milletvekillerini mutlaka genel merkezler değil de, partiye kayıtlı üyelerin seçmesinin daha demokratik olacağı ve mutlaka Türkiye'de dar bölge ve tercihli oy sisteminin uygulanması gerektiği konusu üzerinde sohbetlerimiz oldu'' dedi.

''Bir siyasi partide tüzük demokratik değil ise, o partinin demokrasisinden bahsetmeniz o partinin demokratik anlayışından bahsetmeniz mümkün değildir'' diyen Sarıgül, ''Bir siyasi parti kendi tüzüğünü demokratik hale getirmez ve kendi tüzüğünü demokratik yapmazsa ülkede demokrasiden bahsedilemez'' şeklinde konuştu.

Sarıgül, görüşmede bu yıl Şişli Belediyesi ve Şişli Vakfı olarak başlatacakları ve her yıl geleneksel olarak düzenleyecekleri ''Prof. Erdal İnönü Barış Ödülü'ne'' Wowereit'i aday göstermeyi de arzu ettiklerini ilettiklerini kaydetti.

Bu konuda jüri çalışmasının sürdüğünü, gelecek ay da bu konunun meclisten geçeceğini belirten Sarıgül, Almanya'nın eski başbakanlarından Willy Brandt'ın ve Erdal İnönü'nün benzer yönlerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

AA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209