Saadet'ten Hükümet'e 'Engelliler Haftası' uyarısı...

Engellilere verilen hakların yasa ile teminat altına alınması gerektiğini söyleyen Saadet Partisi Engelliler Koordinasyonu Başkanı İsrafil Bayrakçı, gaziler gibi engellilere verilecek hakların da yasa ile teminat altına alınması gerektiğini kaydetti.

Saadet'ten Hükümet'e 'Engelliler Haftası' uyarısı...
 Saadet Partisi Engelliler Koordinasyonu Başkanı İsrafil Bayrakçı, Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada engellilerin sorunlarını masaya yatırdı. Bayrakçı, Engellilerin eğitim ve istihdam olmak üzere birçok sorunun hala devam ettiğini söyleyerek, engellilere verilen hakların da tıpkı gaziler gibi kanunla verilmesi gerektiğini söyledi.

Saadet Partisi Genel Merkezi GİK Salonu'nda engelli vatandaşlarla açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Engelliler Koordinasyonu Başkanı İsrafil Bayrakçı, BM bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Sağlık Örgütü'nün 5 yıl önce dünya nüfusunun yüzde 10'un engelli olduğunu ancak bu gün bu rakamın yüzde 15'e kadar çıktığını kaydederek, bu artışın arkasında BM'nin engelleyemediği savaşlar olduğunu kaydetti. Bu rakamın dehşet verici olduğuna da dikkatleri çeken Bayrakçı, "Bu gün Irak başta olmak üzere birçok ülkede hala bombalar patlamakta ve insanlar ya ölmekte ya da sakat kalmaktadır. Dünyadaki engelli sayısının artışının en önemli sebeplerinin başında savaşlar geliyor" dedi.

RAPOR YÖNETMELİĞİ İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Bayrakçı geçtiğimiz yıl engelliler için yürürlüğe giren Rapor Yönetmeliği'nin de büyük sıkıntıları beraberinde getirdiğini ve bu yönetmelik ile 8,5 milyon olan engelli sayısının bir milyona düştüğünü ancak yürütmesinin durdurulduğunu kaydederek, daha sonra hükümetin tekrar bu yönetmeliği küçük bir değişiklikle yürürlüğe koyduğunu de eleştirdi. Bayrakçı, "Bu insan haklarına ters düşüyor" dedi.

Engellilerin istihdamında da büyük sorunların hala devam ettiğinin altını çizen Bayrakçı, kamu da yüzde 4 özel sektördü ise yüzde 3 olan istihdam rakamlarına kimsenin riayet etmediğinden yakındı. Bayrakçı, "Kamuda yüzde 4 olan ve özel sektörde ise yüzde 3 olan istihdam rakamlarına kimse dikkat etmiyor. Bu konuda hala büyük sorunlar var" dedi.

AVUKAT, SANTRAL GÖREVİ YAPIYOR

Geçtiğimiz ay yapılan ÖMSS sınavına 60 bin kişinin başvurduğunu önümüzdeki günlerde ilkokul düzeyinde yapılacak sınava da 300 bin civarında kişinin başvuracağını söyleyen Bayrakçı, ancak devletin istihdam için açıkladığı 7 bin rakamının ise bütün engelleri üzdüğünü söyledi. Bayrakçı, "Devlet 7 bin kişiyi işe alacak. Peki aradaki yüz binler ne olacak. Bunları ne yapacak devlet" diye sordu.

Saadetli Bayrakçı, kamudaki engelli istihdamında da büyük sorunlar doğduğunu da belirterek, engelli bir avukat kamuda santral görevlisi olarak çalıştırılmasını da örnek gösterdi. Bayrakçı, "Engelliler aleyhine ayrımcılık yapılıyor. Ceza kanununda bunun karşılığı var ancak kimse dikkat etmiyor" dedi.

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI RANT KURUMLARI

Son yıllarda artan özel eğitim kuruluşlarını da eleştiren Bayrakçı, bu kuruluşların rant için her şeyi yaptığını kaydetti. Bayrakçı, "Özel eğitim kuruluşları rant sağlama peşindeler. 10 yıl çocuğunu bu okula göndermiş bir aile çocuğunu yeterli derecede eğitilmediğini görüyor. Çocuğunu bu okullarda almak isteyen ailelere ise kuruluşların sahipleri devletten aldıkları 600 TL'nin yarısını teklif ediyorlar" diye uyardı.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209