Saadet Partisi Pembe Metrobüs Basın Açıklaması

Pembe Metrobüs İstanbul'da Metrobüs Kullanan Vatandaşlarımızın Büyük Çoğunluğunun Ortak İsteğidir.

Saadet Partisi Pembe Metrobüs Basın Açıklaması
Basın Mensupları

Kamuoyu tarafından da yakından takip edildiği gibi Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı olarak 20 Şubat'ta yaptığımız basın açıklaması ile "Pembe Metrobüs" talebimizi İstanbul ve bütün Türkiye'ye duyurmuştuk.

Bu talebimiz, toplu taşıma hizmetlerindeki kalitenin arttırılması ve trafik probleminin yoğun olarak yaşandığı İstanbul'umuz için tartışılmaz önemi olan bir konudur. Toplu taşıma sistemi içerisinde Metrobüs hattı, hayata geçirildiği günden beri çoğu İstanbullu için önemli bir ulaşım aracı olarak tercih edilmektedir.
Metrobüs'ü tercih eden İstanbullu kadın hemşerilerimizin, araçlardaki yoğunluktan dolayı yaşadıkları sıkıntılar, genellikle hoş olmayan tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Gidecekleri yere yetişme telaşı içinde, mecburen dolu araçlara binmek zorunda kalan bayan yolcular, hamile, çocuklu veya yaşlı oldukları halde, nefes almanın zor olduğu, itiş-kakışların yaşandığı bu araçlarla bazen istemeye istemeye seyahat etmek durumunda kalıyorlar. Kimi zaman kendisini insan zanneden ahlaksızlar tarafından, kadınlık zarafet ve onurunu ayaklar altına alan taciz vakalarının yaşanması da bu durumu daha vahim noktalara taşımaktadır.

Bu tarz sıkıntıların aşılması adına teklifimizi siz değerli basın mensupları aracılığı ile bütün Türkiye’ye duyurmuş ve talebimizin uygulanması için yetkililere çağrıda bulunmuştuk ve bu talebimizi İBB Meclisi’nde gündeme getireceğimizi ifade etmiştik. Tekrar hatırlatmamız gerekirse, bize göre her 3-4 araçtan sonra 1 adet pembe renkli Metrobüsün isteyen Kadın yolcular için sefere konulması gerekmektedir. Bu durumda isteyen kadın yolcular normal seferdeki araçlarla, isteyen ise pembe renkli Metrobüsleri tercih ederek seyahat edebileceklerdir. Bu uygulama kadınların, yukarıda ifade ettiğimiz olumsuz seyahat koşullarını, asgariye indirecek ve hanımlara huzurlu bir yolculuk etme imkânı sağlayacaktır. Bu bir tercih meselesidir ve kesinlikle zorunluluk olmayacaktır.
Adına bakanlık kurup, hayat şartlarının kendilerine dayattığı, maddi- manevi zorlukları hafifletmeye çalıştığımız kadınlarımız için, İstanbul'da yapılacak bu uygulama 2010 yılında yapılan referandumun ruhuna da uygun olarak "pozitif ayrımcılık" yaklaşımı olarak eminiz ki toplumun bütün kesimleri tarafından desteklenecektir.

Sayın Basın Mensupları değerli vatandaşlarımız,
Dünya teknoloji gücünü elinde bulunduran Japonya'da bile bu tür bir uygulama olması bu konunun ideolojik yaklaşımlarla açıklanamayacak kadar önemli bir toplumsal gereksinim olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi Pembe Metrobüs talebimizin İBB Meclisi’nde Meclis üyelerimiz Sabahattin Yiğit ve Osman Örnek tarafından meclis başkanlığına sunulmasının ardından yapılan oylamada, bu teklifimiz oy çokluğu ile Başkanlık makamına sevk edilmiştir. Bu sonuç sonrası bu konuyu bizzat İBB Başkanı Kadir Topbaş’tan randevu talep ederek detayları ve gerekçelerimizi kendisi ile paylaşmak istedik. Birkaç kez randevu talebimizi yenilememize rağmen maalesef randevu talebimize olumlu cevap alamadık. Eğer bu görüşme gerçekleşmiş olsa idi, bu toplanan imzaları kendisine ulaştıracak ve bunun halkımızın ortak talebi olduğu gerçeğini kendisine aktaracaktık.

Bu süre zarfında bu görüşmeler devam ederken 15.05.2012 tarihli Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren imzalı tarafimıza gönderilen cevabi yazıda bir anlamda bizim gerekçelerimiz teyit edilmiş ve "yolcu yoğunluğunun azaltılması yönünde çalışmalara devam edilmektedir" denilmiştir. Ayrıca sefer sayılarının artırılması ve metrobüs durak geçişlerinde transit geçiş alternatifleri çözüm olarak sunulmuştur. Aynı zamanda yoğunluğun kamera ile gözlendiği ve çözüm arandığı ifade edilmiştir.

Sayın Basın Mensupları,
Bütün bu açıklamalar bile Pembe Metrobüs talebinin ne kadar haklı bir talep olduğunu desteklemektedir. Ne araç sayısının arttırılması ne de diğer çözümler sonucu değiştirmeyecektir. Yolun araç ve insan taşıma kapasitesi bellidir. Araç sayısı artsa dahi bir süre sonra metrobüs hattında trafik yoğunluğu yaşanacak ve bu hat kullanım amacının dışına çıkmış olacaktır.

Buradan bir kere daha Büyükşehir Belediye Başkanına seslenmek istiyoruz. Pembe Metrobüs talebi ideolojik bir yaklaşım tartışmalarına kurban edilmeyecek kadar reel ve ihtiyaç olan bir taleptir. Toplumun her kesiminden bizlere gelen destek ve bu toplanan imzalar bunun delilidir. Toplumun farklı kesimlerinden vatandaşlarımızın, stk'ların bizlere ulaştırdığı destek mesajları Pembe Metrobüse duyulan talebin hangi boyutlara ulaştığını göstermektedir.

Sayın Kadir Topbaş bir an önce İBB Meclisi tarafından kendisine gönderilen bu talep ile ilgili gereken adımları atmalıdır. Bugün göndereceğimiz imzalar kısa süre olmasına rağmen 60.000 vatandaşımızın talebini imza ile ortaya koymalarıdır ama bilinmelidir ki; bu imzalar sadece vatandaşlarımızın küçük bir bölümünü kapsamaktadır, aslında bu talep İstanbul’da Metrobüs kullanan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun ortak isteğidir. Eğer Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili bir araştırma yapma ihtiyacı hissederse biz bu konu ile elimizdeki verileri ve vatandaşlarımız ile yaptığımız görüşmelerin detaylarını kendilerine aktarabiliriz. Siyaset hizmet etme sanatıdır. İktidar da muhalefet de bu millet için vardır. Büyükşehir Belediyesi bu uygulamayı harekete geçirsin, varsa siyasi bir getirisi alsın kendilerinin olsun. Ortaya irade koyup çözüme katkıda bulunamayanlar, bu cesareti gösteremeyenler de yarın sandık milletin önüne konulduğunda bunun sonucuna katlanırlar.
Şimdi içeri geçeceğiz ve toplanan imzaları İBB Başkanlığına göndereceğiz.
Açıklamamıza göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
Selman ESMERER
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı
www.saadet-istanbul.org.tr

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209