Oy hırsızlığında karar çıktı: AKP adına oy çalan sandık başkanı 5 yıl hapis cezası aldı

30 Mart yerel seçiminde İstanbul Kâğıthane’de yaşanan oy hırsızlıklarıyla ilgili davalarda ilk karar dün çıktı.

Oy hırsızlığında karar çıktı: AKP adına oy çalan sandık başkanı 5 yıl hapis cezası aldı
 13. Asliye Ceza Mahkemesi, diğer partilerin oyunu AKP’ye yazarak oy çalan sandık başkanı Ebru Doğan Katar’a 5 yıl hapis cezası verdi. Katar, hâlâ Kâğıthane Belediyesi’nde sekreter olarak görev yapıyor.

Yarınki seçimde oy hırsızlığı yapılabileceği yönünde tartışmalar sürerken dün ilginç bir gelişme yaşandı. Son yerel seçimde İstanbul Kâğıthane’de AKP lehine oy hırsızlığı yapıldığı gerekçesiyle açılan 29davadan ilki sonuçlandı. İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi, sanık Ebru Doğan Katar’ın, başkanlığını yaptığı 1244 No’lu sandıkta diğer partilerin oyunu AKP’ye aktardığına hükmederek 5 yıl hapis cezası verdi. Katar, söz konusu sandıkta 126 olan belediye başkanlığı oylarını 136’ya, 119 olan belediye meclisi oylarını ise 129’a çıkarmakla suçlanıyordu. Sanığın iyi halini göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı 4 yıl 2 aya indirdi ancak ertelemedi. Yargıtay’ın cezayı onaması halinde Katar, cezaevine girecek.  

Kocaeli Gebze’de yaşayan motor ustası B.E. de 12 Haziran 2011 seçiminde iki ayrı sandıkta oy kullandığı için 8 ay hapis yatmıştı. B.E. cezaevinden çıktıktan sonra pişmanlığını şöyle dile getirmişti: “Bir oy için tam 8 ay eşimden ve çocuklarımdan ayrı kaldım. Değmez. Kafamı her yastığa koyduğumda ‘Keşke bu hataya düşmeseydim.’ dedim.”

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AKP lehine sandıklarda oy çaldığı belirlenen Ebru Doğan Katar, 5 yıl hapse mahkum oldu. Oy çalma suçunun sabit olduğuna karar veren İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi, cezayı ertelemedi. Mahkeme, duruşmalardaki iyi halinden ötürü cezada 1/6 oranında indirim yaparken, Yargıtay’ın kararı onaması durumunda sanık Katar hapse girecek.

AKP’nin yüzde 43 oy aldığı 2014 yerel seçimlerinde sadece İstanbul’un Kâğıthane ilçesinde oy hırsızlığı yapıldığı gerekçesiyle 35 ayrı vaka tespit edilmişti. Bu soruşturmaların 29’u davaya dönüşmüştü. İstanbul Adliyesi’ndeki 13. Asliye Ceza Mahkemesi, 1244 No’lu sandıkta yaşanan oy hırsızlığını karara bağladı. Kağıthane Belediyesi’nde sekreter olarak görev yaptığı öğrenilen sanık Ebru Doğan Katar’a, Kâğıthane ilçe belediye başkanlığı seçimlerinde 1244 No’lu sandıkta 126 olan AKP’nin oyunu tutanağa 136 olarak geçirdiği, belediye meclisi oylamasında 119 olan AKP’nin oyunu ise 129 olarak değiştirdiği suçlamaları yöneltildi. Katar, yargılama sırasında kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Tutanaktaki tahrifatları kendisinin yapmadığını öne süren Katar, “Bu düzenlemeleri ya da tahrifatları ben yapmış değilim. Tahrifata ilişkin yazı ve rakam örnekleri bana ait değildir.” dedi. Mahkeme ise sanık Katar’ın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını, üzerine atılı suçların sabit olduğunu tespit etti. Seçim Kanunu’nun 164. maddesine atıfta bulunan mahkeme, Katar’a 5 yıl hapis cezası verdi. Sanığın iyi halini göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı 4 yıl 2 aya indirdi ancak cezayı ertelemedi. Yargıtay’ın cezayı onaması halinde Katar, cezaevine girecek.

‘Bir oy için çocuklarınızdan ayrı kalmaya değmez’

Sandıkta hile yaptıkları tespit edilen birçok kişiye, ağır hapis cezaları verildi. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde oturan motor ustası B.E., 12 Haziran 2011 seçimlerinde iki ayrı sandıkta oy kullandığı için 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 8 ay cezaevinde kalan B.E., “Bir oy için tam 8 ay boyunca eşimden ve iki çocuğumdan ayrı kaldım. Değmez. Kafamı her yastığa koyduğumda ‘Keşke bu hataya düşmeseydim’ dedim. Herkesin bir oy hakkı var. Onu kullansın. Başkaları da aynı hatayı yapmasın.” dedi. 12 Eylül 2010 referandumunda, Sinop’un Boyabat ilçesinde de 32 kişinin yerine oy kullanan sandık başkanı ve üyelerine de 10 yıl hapis cezası verilmişti. Suç işleyen kişiler, memurluktan atılmıştı.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2015, 17:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209