Muhalefetten yeni bedelli teklifi: Herkes kazancı kadar ödesin

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bedelli askerlik için kanun teklifi hazırladı.

Muhalefetten yeni bedelli teklifi: Herkes kazancı kadar ödesin
 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bedelli askerlik için kanun teklifi hazırladı.TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifte, 25 yaş üstündeki erkeklerin kazancı oranında bedel ödeme karşılığında, kazancı bulunmayanların ise herhangi bir ücret ödemeden bu askerlik görevini yerine getirmiş sayılmaları öngörülüyor.

CHP'li Tanrıkulu, hazırladığı Askerlik Kanuna Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi ile bedelli askerlik konusunu yeniden TBMM'ye getirdi. Teklife göre, bedelli askerlik hakkından 1 Ocak 1989 tarihinden önce doğanlar faydalanabilecek. Düzenlemeye göre yıllık gelirleri 12 bin TL'den az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödememeleri ancak aylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri durumunda askerlik görevini yapmış sayılacak. Yıllık gelirleri 12 bin TL ile 25 bin TL arasında olanlar 10 bin TL, 25 bin TL ile 60 bin TL arasındakiler 15 bin TL, 60 bin TL ve üzerinde kazancı olanlar ise 25 bin TL ödemeleri durumunda vatani görevini yerine getirmiş kabul edilecek.

Teklifin gerekçesinde askerlik süresinin toplumsal değişimin gereklerine ayak uyduracak biçimde yeniden düzenlenmemesi nedeniyle yığılmalar olduğu belirtilirken, bu yığılmanın yarattığı beklentilerin karşılanması için de sık sık bedelli askerlik düzenlemeleri yapıldığı hatırlatıldı. Hükümetin 2011 yılında çıkardığı bedelli kanunundan, ücretin fazla olması nedeniyle beklenen oranda kişinin faydalanmadığı belirtilen gerekçede, “Bugün gelinen noktada, ülkemizin ekonomik ve sosyal şartları düşünüldüğünde bedelli askerliğin özellikle işine ve kariyer gelişimine ara verme lüksü olmayan orta ve alt gelirli gençlerimiz için bir ihtiyaç haline geldiği görülmektedir. Çeşitli gelir grupları için kademeli bir düzenleme yapılmasını öngören düzenlememiz bu sorunu eşitlik ve sosyal adalet ilkeleri çerçevesi içerisinde çözecek, gençlerin uzun süredir ortaya koyduğu beklentileri karşılayacaktır.” denildi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2014, 15:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209