Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Köylü: Vicdanen rahatım

Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, AK Partili 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmeme yönünde komisyonda alınan kararı yorumladı. Gazetecilerin "Vicdanen rahat mısınız?" sorusuna Köylü, "Evet. Vicdanen rahatsız olacağım bir şeye mi karar vereceğimi düşünüyorsunuz." cevabını verdi.

Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Köylü: Vicdanen rahatım
 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 AK Partili eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, bugün Yüce Divan oylaması için saat 14.00'te toplandı. Yapılan oylama sonucu 4 bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi reddedildi. Oylamada AK Parti 9 oy ile Yüce Divan'a karşı çıkarken; muhalefet ise 5 oyla Yüce Divan'a gönderilmesi için oy kullandı.

Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, komisyonun 5 muhalif oya karşılık 9 oyla, 4 bakanın da Yüce Divan'da yargılanmamasına karar verdiğini söyledi. Bundan sonra ne olacağına Meclis Genel Kurulu'nun karar vereceğini dile getiren Köylü, 3.5 saatlik toplantının ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Toplantıda 4 eski bakanla ilgili her üyenin isnat edilen 11 suçla tek tek görüşünü belirttiğini anlatan Köylü, "Komisyon, 5 muhalif oya karşılık, 9 oyla 4 bakanın da Yüce Divan'da yargılanmamasına karar verdi. Bundan sonra ne olacağına Meclis Genel Kurulu karar verecek. Raporu 9 Ocak'a kadar vermek zorundayız. Bunun gerekçelerini ayın 9'unda vereceğiz. O zaman herkes gerekçesini görür, okur. Muhalefet de şerhlerini o tarihe kadar verecekler. Meclis Başkanlığı bunu 10 gün içinde bastıracak, 10 gün içinde Genel Kurulu'na gönderecekler. Genel Kurul da bunu 10 gün içinde oylayacak." diye konuştu.

"Üzerinizde baskı hissettiğiniz mi?" sorusuna ise Köylü, "Ne baskısı, yok öyle bir şey. Ne baskısı, yukarısı serbest. Sadece çift taraflı havan atışları yapılıyor. Sağ taraftan atılıyor sol tarafa gidiyor, sol taraftan atılıyor sağ tarafa gidiyor. Biz aşağıdayız, bu havan atışları bize sirayet etmiyor." karşılığını verdi.

"Vicdanen rahat mısınız?" sorusuna da Köylü, "Evet. Vicdanen rahatsız olacağım bir şeye mi karar vereceğimi düşünüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Köylü, "Oylama açık olarak yapıldı. 'Herkes ben oyumu şu şekilde kullanıyorum' dedi. Sırayla herkes oyunu o şekilde belirtti. Topladık 5'e 9 kararı çıktı." dedi.

MECLİS GENEL KURULU'NDA YÜCE DİVAN İÇİN 276 OY GEREKİYOR

Yüce Divan konusundaki kararını veren Soruşturma Komisyonu’nun çalışma süresi 9 Ocak’ta sona erecek. Komisyonun, çalışmalarla ilgili raporunu bu tarihe kadar Meclis Başkanlığı’na sunması gerekiyor. Rapor bu tarihten itibaren en geç 10 gün içinde bastırılarak dağıtılacak, dağıtım tarihinden itibaren de yine en geç 10 gün içinde Genel Kurul’da ele alınacak.

Buna göre, raporun en geç 29 Ocak’a kadar Genel Kurul’da görüşülmesi gerekecek. Komisyonun, Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde karar alması, eski bakanları Genel Kurul’da Yüce Divan oylamasından kurtaramayacak. Muhalefetin Yüce Divan’a sevk yönünde vereceği önergeyle, Genel Kurul’da nihai Yüce Divan oylaması yapılacak.

Gizli oylama sonucu eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi, en az 276 milletvekilinin bu yönde oy kullanması ile mümkün olacak. Bunun için en az 52 AKP milletvekilinin muhalefet ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2015, 00:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209