Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul il başkanının istifasını istedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın istifasını istedi. Salıcı, askeri tahrik edecek sözler kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul il başkanının istifasını istedi
 CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın Taksim'deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında Atatürk anıtına çelenk koyma törenine katılan askerlere darbeyi çağrıştıran sözler sarfetmesi büyük tepki topladı.

Son olarak da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında partisinin il başkanının istifasını istedi.
SALICI NE DEMİŞTİ, NE TEPKİ ALMIŞTI?

Salıcı'nın askerlere elini kolunu sallayarak “Sizin korumanız gereken Cumhuriyet'e biz sahip çıkıyoruz” diye bağırması akıllara 2003'teki Cumhuriyet mitinglerinde açılan ‘Ordu göreve' pankartını getirdi. Salıcı'nın sözlerine tepki yağdı.

Oğuz Bey böyle söylemez

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin “Bildiğim tanıdığım Oğuz Kaan Salıcı'nın böyle bir cümle kullanacağını tahmin etmiyorum. Bölye bir şey kabul edilemez tabi ancak sosyal demokrat geleneğinden gelen Salıcı'nın böyle konuşabilceğine ihtimal vermiyorum” dedi.
CHP'li Nur Serter “Ben yurtdışındaydım. Görmedim gazeteleri de okuyamadım. Sabah döndüm ve direk mitinge katıldım. Daha haberleri okuyamadım. Hem yorum yapmak istemiyorum” dedi.

Sarfedilen çok tehlikeli bir söz

-CHP eski Milletvekili Mehmet Sevigen “MHP'nin ‘Ya sev ya terk et' sözü ne kadar tehlikeliyse Salıcı'nın sözü de o kadar tehlikeli. Bu cumhuriyeti ne biz askerden daha çok severiz, ne de asker bizden. Karşındaki bir siyasi parti değil. Bir kurum. Bu sözler çok üzüntü verici. Bana göre yaptığı yanlış” derken, CHP eski Milletvekili Şahin Mengü “Salıcı'nın böyle bir konuşma yapması kendi ruh halindeki fırtınaları gösteriyor. Hayatında bir kere cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmış mı ki, TSK'nın komutanına ‘siz sahip çıkmadınız, biz çıkıyoruz' diyebiliyor. Ne zaman cumhuriyete sahip çıkmış? Bölücülerle kucak kucağa oturarak mı?” dedi. CHP MYK eski üyesi Savcı Sayan da “CHP cumhuriyetin korumasını halktan isteyebilir. Askerlere havale etme dönemi bitmiştir. Bu cumhuriyeti halk kendisi kurmuş, kendisi koruyacak güçtedir. Birileri umudunu oraya bağlamışsa bu bizim demokrasi anlayışımıza ters düşer” dedi

Demokrasi adına utanç verici

-Siyaset bilimci Prof. Dr. Mümtazer Türköne ise “Sadece Oğuz Kaan Salıcı'nın sözleri değil, Ankaradaki manzaralar. 1969 yılının 19 Mayıs kutlamalarını hatırlattı. Toplumu kutuplaştırmak, ideolojik söylemlerle şiddete sevk etmek ve askeri darbeye kışkırtmak. Salıcı'nın sözleri demokrasi adına utanç verici sözler. Galiba CHP'nin neden muhalefet boşluğunu dolduramadığını, neden iktidar adayı bir parti olamadığını bu sözler gösteriyor. Kamuoyu şunu fark ediyor. Cumhuriyet CHP'nin ve darbecilerin tekelinde değil. Dünkü gösterileri örgütleyen marjinal sol örgütün tekelinde değil. Cumhuriyet hepimizin” dedi.

-Sosyolog Prof. Dr. Yasin Aktay ise “Bazılarının hala demokrasiyi içlerine sindirememiş olduklarını gösteriyor. Geçmişe özlem duyup, bir tür gericilik yapıyorlar. CHP'nin askerin şekillendireceğin bir rejime özlem duyuyor olması cumhuriyet kavramını ipotek altına almış olduğunu bize hatırlatıyor” dedi.

‘Darbelere sahip çıkmadınız' dedi

-Emekli askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu ise “Salıcı'nın Askere yaptığı bu çıkış ne anlama geliyor? ‘Yüzünüze gözünüze bulaştırdınız, darbelere sahip çıkmadınız, devam ettiremediniz' manası çıkar. Onun da siyasi anlamda karşılığını halk her zaman vermiştir, vermeye devam edecektir” dedi. Kenan Evren'e ilk darbe davasını açan eski Savcı Sacit Kayasu da “Çok çirkin ve yakışıksız bir davranış oldu. Askeri Cumhuriyete sahip çıkmaya davet etmek parlamentoya hakarettir” dedi.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209